Bigbang - kreative terrorister

I dag slipper Bigbang sitt sjette album «Poetic Terrorism». De vil helst ikke vite hva anmelderne synes, men skulle ønske Woody Allen likte rock.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra venstre: Erik Tresselt, Olaf Olsen og Øystein Greni. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Fra venstre: Erik Tresselt, Olaf Olsen og Øystein Greni. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Jeg møter rocke-trioen Bigbang etter en opptreden på frokost-tv. Jeg gratulerer med nytt album og flott mottakelse:

- Sekser i Aftenposten...
- Nei, hysj, kommer det fra frontmann Øystein Greni. - Jeg leser aldri det som blir skrevet i avisene.

Bigbang eventyret begynte for seks år siden. Bandet har holdt det gående helt siden 1992, men det var først på By:Larm i 1999 at de ble «oppdaget».

Fra den dagen har det gått slag i slag for guttene. Og det har vært mange av dem, gutter altså.

Bigbang har alltid vært en trio, men bandets historie har vært preget av veldig mange utskiftinger i bestetningen. Men i dag fungerer det bra forsikrer de meg:

- Jeg synes vi har en god band-dynamikk. Vi har blitt flinkere til å snakke om ting, bedre til å løse opp knuter, sier Øystein.

- Like flinke som til å løse opp bandet, legger han fleipete til.

Frontmann med stor F

Når Bigbang anno 2005 sitter foran meg i en sofaen på Marienlyst, vil det si vokalist og gitarist Øystein Greni, bassist Erik Tresselt og trommis Olaf Olsen.

Den eneste konstante faktoren i Bigbang har vært Øystein. Men så er det også han som skriver de fleste låtene og lager det meste av musikken.

Han er frontmann med stor F, og tar også fort kontrollen i intervjuet.

Frontmann Øystein lettere henslengt i sofaen på Marienlyst. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Frontmann Øystein lettere henslengt i sofaen på Marienlyst. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Øystein snakker langsomt og tydelig og har et vinnende vesen. Det overrasker meg ikke at han lykkes i det han gjør.

Og man kan trygt si at den tidligere Europamesteren i skating har lyktes som musiker.

Bigbang selger som varmt hvetebrød, det gjelder både albumer og konsertbilletter. Til og med live-albumet «Radio Radio TV Sleep» solgte til platina.

Og åpningskonserten for årets Norges-turné på Rockefeller, er allerede utsolgt.

Kanskje ikke så rart når bandet blir regnet som et av landets fremste live-band. Hva er hemmeligheten?

- Vi har det veldig fint på scenen, sier Øystein. - Liker konserter godt og folk skjønner vel det. Det smitter over.

- Begge vi to andre har jo opplevd Bigbang både av og på scenen, sier Erik, som har vært inn og ut av bandet.

- Og når man står blant publikum blir det veldig klart hvor bra scenepersonlighet Øystein har.

Peneste bygningsarbeider i Oslo

Også kan han skrive fengende låter. Det gjorde Øystein veldig klart med kjempe-hit'n «Girl in Oslo» i 2000. Med den låta etablerte Bigbang seg for alvor i det norske folks bevissthet. Kanskje særlig hos jentene:

- Ja, de følte seg vel truffet alle sammen, ler Øystein. - Jenter utenfor Oslo også!

Men det var ingen vakker Oslo jente som var inspirasjon til låta. Snarere tvert i mot, forklarer Øystein:

- Det var en morgen jeg var på vei til Blindern, der jeg studerte litteratur-vitenskap. Jeg gikk forbi en bygningsarbeider som antakelig ringte til kjæresten sin.

- Han spurte om å få snakke med den peneste dama på Lambertseter. Jeg tenkte at han var en kul type og at det var en kul ting å si, og da jeg kom til lesesalen skrev jeg teksten.

Poetic terrorism dreier seg mye om sjablong, derav coveret, forklarer Øystein. (Foto: Smallbang.net)Poetic terrorism dreier seg mye om sjablong, derav coveret, forklarer Øystein. (Foto: Smallbang.net)

Poetisk terror

Øystein henter inspirasjon fra det meste. Tittelen på plata kom han på etter en tur til Argentina, der han besøkte familien til sin musiker-kjæreste Maria Orieta:

- Den første som brukte begrepet Poetic Terrorism tror jeg var Hakim Bay. Han snakket om en alternativ kunst, gate kunst, et slags estetisk opprør.
- I Argentina beskriver det en slags bevegelse blant unge folk, som under dårlige økonomiske forhold prøver å lage noe fint, og få ut frustrasjon gjennom kreativitet.

Satser i utlandet

Bigbang har selv erfaring med å lage noe kreativt under dårlige økonomiske forhold, selv om det sikkert ikke kan sammenlignes. For å få gitt ut «Electric Psalmbook» i 1999 måtte de grave dypt i egne lommer og Øystein måtte selge en kjær gammel Vespa scooter.

Etter den skjebnesvangre By:Larm konserten i '99 ble Bigbang plukket opp av Warner Music, men med album nummer seks er de tilbake på sitt eget plateselskap, Gran Sport Records. Jeg spør hvorfor.

- Det er noe vi har tenkt på lenge, forklare Øystein.

- Grunnen til at vi kan gjøre dette er at vi har spilt så mange konserter, også har vi passet på at det er litt ekstra penger i kassa.

- Vi hadde mye frihet hos Warner, det er mest med tanke på utgivelser i utlandet det er gunstig å stå på egne ben. Vi er mer fleksible nå.

- Om vi får de samme tilbudene som vi har fått tidligere har vi muligheten til å faktisk gjøre noe med det, sier han og legger til at det først og fremst er resten av Skandinavia, Tyskland, Benelux-landene og USA som gjelder.

Total Heavy-ocity

Bigbang vil altså spre musikken også utenfor Norges grenser, men hvem i verden skulle de aller helst ønske at hadde «Poetic Terrorism» i CD-samlingen sin?
- Hvem som helst, det var vanskelig, sier Øystein og tenker seg om.

- Woody Allen, men han liker ikke rock da, sier han omsider.

- Vi hadde tenkt til å kalle albumet «Total Heavy-ocity» etter Woody Allens uttrykk fra «Annie Hall». Kanskje det blir neste plate, legger han til og tenker høyt videre:

- Det må da være en musiker, «han digger plata vår...» Men de er døde alle sammen, de som vi liker best, sukker han.

Så kommer det plutselig fra den ellers så stille Olaf:

- Neil Young!

- Ja, det var et godt forslag, da hadde vi blitt glade, avslutter Øystein nikkende.

Om Bigbang:

  • Bandet ble startet i 1992 av Øystein Greni, Erik Tresselt og Christer Engen.
  • Bigbang har blitt preget av veldig mange utskiftninger i bandbestetning, nåværende medlem Olaf Olsen ble med i 1999.
  • Discografi: «Waxed» (1995), «Electric Psalmbook» (1998), «Clouds Rolling By» (2000), «Frontside RocknRoll» (2002), «Radio Radio TV Sleep» (2004) og «Poetic Terrosim» (2005).
  • Norges-turneen starter på Rockefeller i Oslo onsdag 11. april.
  • For flere datoer se bandets hjemmeside.

Mer i Neste Klikk:Personvernpolicy