Åpen for alle - alltid

Slapp, sliten og tett?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kan du være en av de mange allergikere som merker vårens anmarsj på kroppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pollen-allergien er svært plagsom, og rammer flere og flere nordmenn.Pollen-allergien er svært plagsom, og rammer flere og flere nordmenn.

Spredningen av bjørkepollen kan komme med det aller første. Sesongen starter så snart det blir varmt i været, tror pollenforsker Hallvard Ramfjord.

- På grunn av den milde vinteren har pollenspredningen kommet spesielt tidlig i år. Or og hassel begynte blomstringen i februar, men stanset midlertidig opp gjennom kuldeperioden i mars.

- Nå er blomstringen for disse tresortene helt i sluttfasen, sier pollenekspert Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbund til Newswire.

Spredningen av bjørkepollen begynner vanligvis lengst sør og vest i landet. Ramfjord tror at det kan skje i løpet av en ukes tid. Godvær kan gi mye bjørkepollen også i år, mener han.

Det er lurt å starte med forebyggende medisiner i god tid før symptomene melder seg. Da blir effekten av medisinene best.


- Vi har inntrykk av at mange forbereder seg godt på pollensesongen. Salget av allergimedisiner har økt kraftig de siste ukene, sier farmasøyt Ken Tesaker i Vitusapotek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere allergikere


- Salget av allergitabletter (antihistaminer) har økt sterkt de senere årene. Siden 1999 har økningen vært på 42 prosent. I fjor var økningen fem prosent, opplyser avdelingsdirektør Marit Rønning i Folkehelseinstituttet til Newswire.

Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen fem til 40 år. Rundt 20 prosent av befolkningen lider av mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Og det ser ut til at flere og flere rammes.

De vanligste symptomene er kløe og rennende øyne og nese.



Pollen fra or, hassel, bjørk, gress og burot er viktigste årsak til plagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå pollenstøv


- I pollensesongen er det best å holde dører og vinduer stengt om dagen og heller lufte om kvelden og natten, da det er mindre pollenstøv. Også utendørs tørking av klær bør unngås, for pollen fester seg til tøyet, sier farmasøyt Ken Tesaker i Vitusapoek.

Han anbefaler pollenallergikere

å vaske eller skylle håret før de legger seg om kvelden. Skyll øyne og nese ofte med saltvann for å fjerne pollenstøv og bruk gjerne munnbind hvis du sykler eller går tur i pollenrike områder.



- Er du allergisk mot ett stoff, kan du også reagere på andre stoffer som ligner. Det kalles kryssallergi. Bjørkeallergikere kan reagere på pollen fra andre treslag, men også på ulike matvarer, sier Tesaker.

De som kjenner sin egen allergi kan altså ta turen til legen allerede nå for å få de nødvendige medikamenter, og de som er hardest rammet kan ha stor glede av en sprøyte med kortison.

For andre mildere allergikere anbefales det å gjøre innkjøp av saltvann og allergitabletter.Helsenytt

: Forebygg pollenallergi
Doktor Online

: Pollenallergi eller høysnue (tips og råd)

Oslo legevakt:

Tips og råd

Mer i Neste Klikk:


- Pollen og smerte
- Aaaat...sjo!!