Ikke la deg lure

I dag er dagen det er legalt å tulle med nesten alt og alle. Aviser, radio, mødre og brødre. Alle gjør det. Har du blitt lurt?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I skrivende stund sitter redaksjoner over det ganske land klare til å klekke ut den gjeveste aprilsnarren, bare for å få dette reperert i nyhetene på kvelden.

Det mest populære av aprilsnarrer er å få folk til å møte opp på offentlige kontorer.

I fjor var forøvrig avisen Vårt Land blant de beste, da de pirret sine leserne med tittelen «Kjærlighet på statens regning». Regjeringen skulle gå til kamp mot de stadig synkende fødselstallene, og romantisk hotellopphold for par i fruktbar alder var en del av kampanjen. Telefonnummeret, som førte til Vårt Lands egen sentral, var rødglødende.

Året før kjøre NRK Finnmark omtrent den samme spøken, og heller ikke her lot resultatet vente på seg.

Det ble blant annet lovet gunstige skatteordninger for menn som hadde mer enn to farskapserklæringer å vise til innen 1. januar 2003. Hensikten var selvsagt å øke befolkningstallet i Finnmark.

Moro? Javisst, dersom du selv klarer å lure noen...En aprilsnarr er ifølge Caplex en person som lar seg narre 1. april. Skikken med å narre april er kjent over hele Europa og stammer sannsynligvis fra en gammel hedensk vårfest.

Ja, de hendenske kan more seg. De som kvalifiserer til hedninger er de som ikke tilhører kristendommen, jødedommen eller noen av de andre store kulturreligionene. Og den hedenske tid finner man fra før kristen tid.

Men i følge Norsk Forskingsråd stammer markeringen av dagen fra det gamle Rom, og var fester som ble holdt til ære for at våren var i anmasj.

Vår form for aprilsnarr stammer fra Frankrike, og kalles på fransk "donner le poisson avril" (å gi noen aprilfisken). Folk festet en papirfisk i all hemmelighet på ryggen til den som ble narret.

Så lykke til fredag - kanskje blir du lurt. Kanskje klarer du selv å gi noen aprilfisken i år? Start på kontoret med post-it lapper på kollegaers rygg.

Det enkleste er ofte det beste.

Her kan du lese om de hundre beste aprilspøkene gjennom tidene.


Bokmålsordboken har to forklaringer på ordet: En som blir lurt - og spøken i seg selv. Så vet du det dersom noen skulle snakke om dette i helgen.


Personvernpolicy