Stjernenes favoritt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens han venter på at Gud skal sende verden en homofil frelser, slår sangeren Rufus Wainwright av en prat med Neste Klikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Albumet «Want Two» har fått stålende kritikker verden over. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Albumet «Want Two» har fått stålende kritikker verden over. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Rufus Wainright er en myteomspunnet artist tiltross for sine kun enogtredve år.

Den fargerike artisten har levd et nokså dramatisk liv.

Som 14 åring kom han ut av skapet som homofil. Siden har det gått slag i slag med festing, et narkotikaforbruk som har gjort ham blind to ganger og sosialisering med de virkelig rike og berømte.

Møtte veggen på do


Før jeg traff Rufus på et hotellrom i Oslo hadde jeg lest historien om hvordan han for alvor møtte veggen, i det hippe magasinet «Q».

For noen år siden befant han seg alene på et toalett, etter en hel kveld fylt med marijuana, kokain, margarithas og sex, da telefonen ringte. I den andre enden var en nokså opprørt Yoko Ono. Wainwright var redd det hadde klikket for ham totalt.

- Jeg trodde Cher hadde ringt Tina Turner, at Tina Turner hadde ringt Elton (John red.anm), og at Elton hadde ringt Yoko, sier Rufus til bladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rufus som ridder. (Foto: rufuswainwright.com)Rufus som ridder. (Foto: rufuswainwright.com)

Sannheten var at Yoko Ono ringte fordi han kvelden før hadde kommet til leiligheten hennes, drukket all champagnen hennes og vært utrolig uforskammet.

Etter denne surrealistiske opplevelsen hjalp Elton John ham inn på rehabilitering, noe Elton John gjerne gjør for sine venner.

Nå er Rufus ute igjen og føler seg bedre. Det ser til og med ut som om han og Yoko har blitt venner igjen.

- Hun er en god venn av meg og jeg skulle ønske jeg hadde tid å se utstillingen hennes i Oslo nå som jeg er her, forteller han meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg pleide å bo sammen med sønnen hennes Sean Lennon og Bijou Philips i et «fabulous» hus i Hollywood-åsen.

Han smiler ved tanken. Jeg også.

Poenget med nettverksbygging

- Du ser ut til å være omgitt av de rike og berømte. Har dere en egen hemmelig klubb eller?

- Nei, det er ikke en egen klubb akkurat. Men jeg ble tidlig bevisst på at sosialisering var viktig for å få karrieren min på skinner, innrømmer Wainwright.

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Det var spesielt viktig for meg fordi musikken min nesten er det motsatte av alt det som blir spilt på kommersiell radio, med innslag av klassisk og opera. I tillegg er jeg homofil, så jeg trengte absolutt et ekstra element for å bli kjent. Jeg blir ikke venner med folk fordi de er berømt, men det skader ikke.

De berømtes favoritt

Rufus er ennå ikke så kjent i Norge, men hans tredje album «Want Two» fikk norske kritikerne til å hente ut de store superlativene.

Dagsavisens anmelder uttrykker henrykt at albumet «inneholder alt, fra rock, pop, tangolek, symfonisk svartmaleri, hip hop og valsetakt, og har derfor en kompleksitet som stråler like klart og vinnende som den sammensatte artisten som står bak hele plateprosjektet».

Wainwright varmet opp for britiske «Keane» på Rockefeller. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Wainwright varmet opp for britiske «Keane» på Rockefeller. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Og som tidligere nevnt har allerede kjente musikere trykket den spesielle artisten til sitt bryst. Elton John kaller ham en «amerikansk skatt», Michael Stipe mener han er den nye Nina Simone og Martin Scorsese er så imponert over Rufus at han fikk ham til å spille en gjesterolle i «The Aviator».

Rufus ble tidlig vant til rampelyset. Som sønn av den kjente satirikeren Loudon Wainwright III og folk-sangeren Kate McGarrigle har han vært omgitt av showbiz hele sitt liv.

- Kunne du noen gang tenke deg et såkalt «normalt» liv?

- Jeg vet ikke hva det er, så det kan jeg ikke svare på. Jeg ble oppdratt til å synge og opptre fra ung alder. Jeg føler jeg har opplevd det meste og drømmer ikke om eksotiske steder som Bahamas og Mount Everest. For meg nå er det mest eksotiske jeg kan gjøre å være hjemme i New York på mitt eget toalett, «taking a crap». Han ler.

Rufus har nå vært rusfri i over ett år. Det kan se ut som den tidligere festløven har senket tempoet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg liker å få meg en god natts søvn. For all del, jeg føler meg priviligert som får lov til å turnere, men mystikken med å reise og bo på hoteller er borte.

Homofil frelser

Hans nye album «Want Two» er spekket med religiøse referanser. Mest eksplisitt med låten «Gay Messiah», hvor Rufus ber om en homofil frelser.

Rufus har også jobbet som modell og kan posere på bilder. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Rufus har også jobbet som modell og kan posere på bilder. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

- Låten «Gay Messiah» har hatt tre liv. Først skrev jeg den som en spøk i et middagsbesøk for å få folk til å le.

- Etter presidentvalget hvor høyresiden i amerikansk politikk rettet hat mot homofile og «Passion of the Christ» var den mest populære filmen, fikk sangen en ny mening. Den ble en støtte til venstresiden.

- I dag er «Gay Messiah» rett og slett en faktisk bønn om at Gud skal sende oss en homofil frelser, sier han alvorlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rufus er opptatt av å bruke sin posisjon politisk og er særlig opptatt av homosaken. Selv hadde han store problemer med å takle sin seksualitet i oppveksten.

- Jeg kom ut som homofil som 14 åring, først og fremst ovenfor meg selv. Så fant min mor noen homofile pornoblader på rommet mitt og fikk nærmest hjerteatakk. På den tiden var nemlig homofili og AIDS to sider av samme sak. På grunn av dette måtte jeg dempe det hele og ikke fortelle det til noen.

- Jeg ble voldtatt som 14-åring og etter det hadde jeg ikke sex på syv år, forteller han åpenhjertlig.

I det vi avslutter intervjuet innrømmer Wainwright som har fått det flatterende stempelet «The thinking gay man's sex-symbol» at han er svak for nordiske menn.

- Skandinaviske gutter er helt nydelige! Veldig «prins-aktige», med fantastisk hud og blå øyne.

- Jeg rett og slett må kline med en norsk gutt en gang.

Rufus Wainwright: Offisielle hjemmesider