Meny

Spente Span på egne ben

Ett drøyt år, to Spellemanns-nominasjoner, en gullplate og utallige konserter etter at debutplata ble sluppet, er Span tilbake med langspiller nummer to. Neste Klikk prater med de fire glade guttene i

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra venstre: Fredrik, Jarle, Fridtjof og Kim. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Fra venstre: Fredrik, Jarle, Fridtjof og Kim. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Det er en nydelig vårdag og jeg sitter på en trapp i en hage på Frogner, omringet av kjekke unge menn fra rockebandet Span.

De forteller meg om året som har gått etter at de slapp debutplata «Mass Distraction»:

- Det skjedde så mye i 2004 at jeg har problemer med å huske hva jeg gjorde i 2003, sier Fridtjof.

Men det hele startet for fem år siden.

Det var da Jarle, Fridtjof og Fredrik la sine foregående prosjekter - bandene «Explicit Lyrics» og «Squid» - på hylla og satset alt på Span. Kim hoppet på akkurat da det var i ferd med å ta av.

Span mot tiden


Debutplata fikk blandede kritikker, men har solgt til gull. Allerede ett («helt vilt») år senere er de tilbake med oppfølgeren, «Vs. Time».

Kim live på Rust i København, April 2004. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Kim live på Rust i København, April 2004. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Veldig mye har endret seg siden sist, forklarer guttene. Debutplata ble spilt inn over en lang periode i et London-studio. «Vs. Time» ble spilt inn på en hytte på Langøy ved Kragerø, i løpet noen få men ekstremt lange døgn, helt på tampen av fjoråret.

Sist gang jobbet de med storprodusent Gil Norton (Foo Fighters, Counting Crows, Pixies), mens de denne gangen tok saken i egne hender.

- Det er veldig fruktbart å stole på seg selv, sier Kim.

- Vi fire er en godt fungerenede enhet, og når det blir diskusjoner - som det blir mye av med fire produsenter - prøver vi ut ting og finner ut at noe funker bedre enn noe annet. Det spilte ingen rolle hvem sin idè det var, forklarer Jarle.

Guttene mener ikke at det er for tidlig å gi ut ny plate allerede nå. Tvert imot! Det å stå på egne ben har betydd at de endelig har fått jobbe i sitt eget tempo, altså «

jævlig fort!

»:

- Forrige gang lagde vi en låt og så måtte vi vente ett og et halvt år med å spille den inn, fordi det var «riktig», sier Jarle.

- Denne gangen var det: «Vi vil at det skal funke, derfor gjør vi det sånn». Da tar det bare et halvt år å skrive låter, spille inn en plate og få den ut i butikkene.

- Det er viktig for oss å lydfeste ting fort, så vi ikke er for gamle for det som skal spilles. Denne plata er oss NÅ, og vi står veldig for den, forteller han ivrig.


Bildet av Kari B. Svendsen, som gutta bare måtte ha på coveret! (Foto: Universal)Bildet av Kari B. Svendsen, som gutta bare måtte ha på coveret! (Foto: Universal)

Jaktet på Kari


Også det tøffe albumcoveret har bandet fått akkurat som de ville, selv om det ikke var helt lett. På forsiden er det bilde av en eldre dame og inni av fire eldre menn.

Damen hadde fotograf Hans Fredrik Asbjørnsen foreviget ved en tidligere anledning. Da guttene så bildet bestemte de seg for at det måtte de bruke.

Fotografen visste ikke hva hun het, men sporet henne opp etter å ha lekt detektiv i Oslos gater.

Den 77 år gamle Kari B. Svendsen ble mer enn gjerne med. Hun var glad i rock, og hun røyker på coveret. Derfor ville Fru Svendsen bruke albumet til å sende en personlig protest til Dagfinn Høybråten.

- Det er så mye snakk om at rock er inn og rock er ut, rocken er død... Men det bildet viser rock som aldri dør, sier Fridtjof. Tidligere «kjøtt-gutt», som har designet coveret.

Mennene har guttene selv plukket ut på gata i Oslo, med frieriet:

«Vi spiller i et orkester. Du har et fint ansikt, vil du være med på omslaget til fonogram-plata vår?»


Fridtjof elsker livet på veien. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Fridtjof elsker livet på veien. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Øresus og dusbrus

Det har vært et godt år for Span, utallige konserter, gullplate og to Spellemannsnominasjoner. Men har guttene levd i sus og dus?

- Det kommer an på hvordan du definerer sus og dus, sier Jarle. Hvis det er øresus og dusbrus du mener, så har det vært et liv i sus og dus.

- Dusbrus, altså brus som gjør deg litt dus, forklarer han lattermildt og er tydelig fornøyd med uttrykket.

- Det ble mye av det!

- På turne er man stinn av gryn, sier Fridtjof.

- Vi får gratis mat, ubegrenset mengder med drikke og 200 kroner hver dag, som man ikke vet helt hva man skal bruke til.

- Det er verre når man kommer hjem, har 10 kroner og en boks tomatbønner og må lage middag sjæl. Det er tøft, ler han.

De unge bredbeinte er i godt humør, og virker avslappet. Men hvordan er egentlig magefølelsen, få dager før plata skal slippes?

- God! Men det er jævlig spennende, sier Jarle og legger til:

- Jeg ler meg fillete, så stolt er jeg av plata. Men nå kommer jo dommerpanelet med terningene sine. Jeg tenker ikke så mye på det, men det har jo en betydning.

En god begynnelse har Span-guttene i alle fall fått. Da EP'en «Cut Like Diamonds» ble sluppet forrige måned gikk den rett inn på 2. plass på VG-lista:

- Det var uventa, det var lite presse og videoen kom først noen uker senere. Så det å komme med på VG-lista, ikke minst på en 2. plass, bare ved å ha den i butikken, det var bra. Det var den beste måten det kunne skje på.

Hype på godt og vondt


Situasjonen var en ganske annen i forkant av debutplata. En hyggelig liten konsertomtale i den engelske musikkavisen NME, ble til store overskrifter og mange meter med spalteplass i norske aviser. Span skulle erobre Storbritannia, USA...

Jarle, med den store stemmen. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Jarle, med den store stemmen. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Jeg spør om hypen kom dem til gode, eller om det ble for mye å innfri?

- Begge deler, sier Jarle. - Vi var heldig som fikk omtale, det er få band som får det, så vi tok i mot med åpne armer.

- Men det var ensidig, med fokus på kontrakter og penger, ikke musikken, som det skulle ha vært.

- Men det gjorde folk nysgjerrige, og nysgjerrighet er bra.

Noen mål er nådd


- Jeg skjønner at jeg har nådd et mål når en låt som startet med kassegitar og blyant er på plate, og noen kommer og forteller meg at «den låta betyr mye for meg», sier Fridtjof.

Andre mål er veldig oppnåelige:

- Et personlig mål for meg er å runde «Burnout 3», sier Fredrik. Men akkurat det å erobre verden tenker de ikke så mye på:

- Vår ambisjon er å spille bra musikk for så mange som mulig, og det er det vi driver med. Det var andre som snakket om erobringer, så det får de bekymre seg for, sier Jarle.

Fredsskapende rock?


Bandet kjører konsekvent med banneret til

«MakePovertyHistory.org»

hjemmesiden sin

. Men de lever ikke i troen om at de kan redde verden:

- Det er mye jeg har lyst til å si, men vi skal ikke være et band som tror vi vet bedre enn «vanlige» mennesker, sier Jarle.

- Når vi kan bidra med noe ved å spille en veldedighetskonsert er det selvfølgelig et privilegium, sier Fridtjof.

- Vi er i en ypperlig posisjon til å få meninger hørt, men musikken er viktigst. En konsert kan være et fint avbrekk fra en hverdag preget av politikk, sier Kim.

- Det er pussig, for da jeg skulle i siviltjeneste ble det bestemt at kultur ikke er fredsskapende. Men tenk på det! Tenk om statsledere først gikk på rockekonsert og så til forhandlingsbordet. De hadde vært roligere da, for de hadde fått ut energi på konserten, sier Jarle optimistisk.

Musikalske misjonærer i Afrika


Og kanskje dersom Fridtjof blir bønnhørt? Han drømmer nemlig om en turnè i Afrika:

- Det er liksom ikke noe man gjør. Å turnere i Afrika, sier han.

- Det er mange som gjør det, du har bare ikke hørt om dem, innvender Jarle.

- Jeg mener norske band, understreker Fridtjof. - Det er ikke mange som gjør det, med mindre de er sponset av Flyktningerådet eller noe.

Og da stemmer Jarle i:

- Ja, tenk på det! I Zimbabwe; Mugabe og opposisjonen på Span konsert.

- ... Og etterpå satt de seg ned ved forhandlingsbordet. Forhandlingene gikk ut på å skrive en tekst...«Ja, Mr. Mugabe, du får være med i videoen, hvis du går med på dette...»

Og med den dagdrømmen hengende i vårluften forlater jeg guttene så de kan fullføre resten av dagens (forhåpentligvis mer overkommelige) oppgaver.


Om Span:


  • Span er: Jarle Bernhoft (vokal), Fredrik Wallumrød (trommer), Fridtjof R. Nilsen (gitar) og Kim Nordbæk (bass).
  • Debutplata «Mass Distraction» har solgt til gull.
  • Album nummer to «Vs. Time» slippes mandag 4. april.
  • Hjemmeside (med masse info, tekster, video og lyd)
  • Årets norges-turnè starter i Tromsø 8. april.
  • Span spiller på Rockefeller i Oslo 23. april, se hjemmesiden for flere datoer.

Mer i Neste Klikk:



Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:00 Europa forbereder seg på mer varme11:51 Slik vil KrF vil lokke velgerne tilbake11:43 Fraråder bading grunnet E.coli-frykt11:25 Tollere gjorde tidenes største kosmetikkbeslag11:19 Skogbrann ute av kontroll i Catalonia10:52 Får tilbake 91.000 etter krangel med Statens pensjonskasse10:51 Island fortviler over hensynsløse turister10:21 Bombe fra krigen lagde voldsomt krater10:18 Norske spillere i villrede om handsregelen10:07 Ytterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52 Horneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39 Norske næringslivstopper tiltalt i USA09:27 KrF oppsummerte sitt første halvår i regjering09:17 Huawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16 MC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15 Norge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14 Maduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14 Menn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13 Avslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12 FIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11 Ny tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23 Tusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04 Norske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44 30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42 Halvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41 Australsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35 Ny sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32 Saudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29 Nesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25 To døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21 Mann dømt for voldtekt av småjente07:19 Birgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17 Charlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55 Ny cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52 – Kim er klar over dette, og spiller på Trumps forhandlingsvilje20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Nav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 – En viss mengde vil aldri oppnå lån19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 – Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Kommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 – Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med
Siste nytt
12:00VerdenEuropa forbereder seg på mer varme11:51PolitikkSlik vil KrF vil lokke velgerne tilbake11:43NorgeFraråder bading grunnet E.coli-frykt11:25NorgeTollere gjorde tidenes største kosmetikkbeslag11:19VerdenSkogbrann ute av kontroll i Catalonia10:52PengerFår tilbake 91.000 etter krangel med Statens pensjonskasse10:51ReiseIsland fortviler over hensynsløse turister10:21VerdenBombe fra krigen lagde voldsomt krater10:18SportNorske spillere i villrede om handsregelen10:07PolitikkYtterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52SportHorneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39PengerNorske næringslivstopper tiltalt i USA09:27PolitikkKrF oppsummerte sitt første halvår i regjering09:17VerdenHuawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16NorgeMC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15NorgeNorge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14VerdenMaduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14VerdenMenn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13SportAvslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12SportFIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11SportNy tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23VerdenTusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04NorgeNorske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44Politikk30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42NorgeHalvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41VerdenAustralsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35VerdenNy sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32ReiseSaudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29ReiseNesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25VerdenTo døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21NorgeMann dømt for voldtekt av småjente07:19NorgeBirgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17VerdenCharlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55SportNy cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52Verden– Kim er klar over dette, og spiller på Trumps forhandlingsvilje20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25NorgeNav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50Penger– En viss mengde vil aldri oppnå lån19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42Norge– Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23Helse og livsstilHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeKommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15Verden– Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus