Det ultimate toalett?

I dagens teknoklikk får du høre om det ultimate toalett, nettaviser som stenger og mosjon på blå resept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sorte hull er i produksjon i New York, skriver The Register, og foreslår en rekke anvendelser av de nye produktene.

Engler, demoner og det ultimate toalett


Jeg har mast meg gjennom en påske med Dan Browns «Engler og demoner». Her er poenget fundert i en historie om en middelaldersk satanistisk sekt som stjeler hypermoderne antimaterie fra CERN. Med den vil de tillintetgjøre Vatikanet og litt til.

En usannsynlig historie?

Tja. Like usannsynlig som at et laboratorium i New York skal begynne å produsere svarte hull, hvertfall.

Og apropos det, du: Vitenskapsfolk ved The Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) har skutt kjerner fra gullatomet mot hverandre med det resultat at de har fått en plasmaball 300 millioner ganger varmere enn solens overflate.

Effekten var interessant. Den indikerte at de hadde fått lagd seg et lite sort hull - i astronomisk forstand - altså et legeme som har så stor tetthet og tyngdekraft at selv ikke lyset kan slippe ut. Nå lurer de på hva de skal bruke det til. The Registers satireredaksjon har noen gode forslag til anvendelsesområder, for eksempel som:

  • Det ultimate spam-filter
  • Det Ultimate Sort Hull «aldri-spyl-ned-igjen» Toalett
  • Evighetens Møbellager
  • Anti-lyspæren: Svelg opp alt lys når du trenger en middagslur

Uansett er det mye som tyder på at de har skutt gullfuglen der over i RHIC.

Nettaviser stenger


Og mens jeg er inne på interessante anvendelseområder for sorte hull, er det verdt å notere seg en liten digresjon. En humoristisk forsker har nemlig sagt at det papirløse samfunn er like realistisk som det papirløse toalett. Da lo vi selvsagt alle sammen.

Med Det Ultimate Sort Hull-toalettet er behovet for papir antagelig betydelig redusert. Og for avisene, som jo i enkelte nødtørftige sammenhenger har stått for leveransen av papiret til toalettene våre, har nettsatsningene lignet mest på nettopp sorte hull.

Men nå er det slutt på moroa. Stadig flere nettaviser reverserer nå utviklingen, og slutter å publisere artikler på nettet.

Siden januar har Hamar Arbeiderblad testet ut et opplegg med å holde tilbake egne saker på Internett. Med unntak av oppdateringer fra nyhetsbyråer, forsøker avisen å markedsføre salget av avisen på egne hjemmesider.

Bilder, tittel og ingress legges ut, men når du klikker deg inn får du, i stedet for hele artikkelen, en oppfordring om å abonnere.

Assisterende nyhetsredaktør Frank Roar Byenstuen sier til Propaganda at de aldri har vært spesielt offensive på nettet og at stengingen av gratisartikler, som startet i begynnelsen av januar, er en naturlig utvikling.

I motsetning til de mange av de mer nettaggressive og riksdekkende avisene har ikke Hamar Arbeiderblad tapt mer enn et par hundre eksemplarer i opplag siden årtusenskiftet, og har i dag et opplag på 28.500 solgte aviser i snitt.

Men de har jo ikke akkurat blitt større heller, da.

Tidligere har Morgenbladet stengt sitt nettsted for gratispassasjerene.

Mosjon kan være godt for deg


La meg avslutte teknoklikk med enda en oppsiktsvekkende oppdagelse: Mosjon kan være godt for deg.

Særlig når du er deppa.

Mosjon er bedre enn antidepressiva, og den beste medisin mot depresjon, viser nemlig forskning.

Mosjon kan produsere betydelige og sammenlignbare forbedringer i pasienter, sammenlignet med de som bare tar antidepressiva. Det viser også at de som fortsetter med å trene etter å ha fullført en initiell prøveperiode har mye mindre sannsynlighet for å bli deprimert igjen enn de som tar medisiner.

Så kanskje du skal be om et medlemsskap på SATS på blå resept fra din fastlege, i stedet for lykkepillene?

Prisen for skattebetalerne blir vel omtrent den samme likevel, og du slipper å ta flere «bondeviker».

Personvernpolicy