Meny

Nintendo DS

Vi har gått grundig til verks med testing av Nintendos nyeste håndholdte konsoll, Nintendo DS. Hva er bra og hva er ikke så bra med denne sølvgrå spillemaskinen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håndholdtkrig

Etter mange år uten nevneverdig konkurranse på håndholdtmarkedet får nå Nintendo konkurranse av Sonys PSP. Dermed måtte det nye tanker til, og resultatet av aktiviteten i tenkeboksen er altså Nintendo DS.

Les våre aktuelle spillanmeldelser:


Det er lagt mye vekt på å ikke markedsføre DS'en som en direkte konkurrent til Sonys PSP. Målgruppen er ikke den samme blir det sagt, og til en viss grad kan vi vel forstå dette.

Allikevel blir det nok fort mer direkte konkurranse om spillernes kroner, når det nå plutselig er to store navn som slåss om oppmerksomhet. Sterk konkurranse i et marked der Gameboy-merket tidligere har fått regjere uforstyrret.

DS under lupen

Tilbake til enheten vi har brukt en del tid på å teste i påsken, selve toskjermsvidunderet Nintendo DS.

DS står jo for «Dual Screen» og er på mange måter en eksperimentell håndholdtenhet. Nintendo har gitt maskinen to skjermer hvorav en av de er trykkfølsom.

Dermed åpnes det for en del hittil uante muligheter hva gjelder spillkontroll og utforming. Det spennende blir jo å se om noen klarer å utnytte dette til det fulle i spillene til DS, slik at plattformen klarer å skille seg ut på unik spillbarhet.Størrelse og ergonomi

To skjermer og trykkfølsomhet har sin pris, her slår det først og fremst ut i størrelse. DS'en er ganske stor i dagens lys, og den veier en god del.

Når det gjelder håndholdte spiller størrelse og vekt inn på hvor lett det er å putte den i lomma samtidig som det har innvirkning på ergonomi, dvs. hvor god den er å holde.

I denne sammenhengen havner Nintendo DS litt over midt på treet.

Takket være den foldbare toppskjermen er det greit å putte den i lomma uten å tenke på riper osv. Vekten og mangelen på ergonomisk design slår uheldig ut på hvor lenge man orker å spille av gangen.

Undertegnede og flere medtestere har erfart at etter en del uavbrutt spilling får man lett litt vondt i hendene. Enheten er rett og slett litt topptung og mangler gode steder å feste grep.

Design

Rent utseendemessig kommer heller ikke DSen helt heldig ut av det sammenlignet med konkurrentene. Det ser for meg ut til at Nintendo rett og slett ikke har lagt så stor vekt på denne delen av utformingen.

Helheten bærer preg av kanter og klumper, og sølvfargen pluss materialene gir ett litt billig inntrykk.

Nå er ikke Nintendo DS en spesielt dyr maskin, den ligger i Norge rett over tusenlappen. Dessuten kan man argumentere mot behovet for fancy design så lenge brukervennligheten er god.

Trass dette føler jeg at Nintendo ville scoret mye bedre hos en del ved rett å slett å bry seg litt mer om de overfladiske faktorene.

Under overflaten har designerne gjort bedre jobb. Spillkortene er små og gir rask lasting, og batterilevetiden er utmerket med over 8 timers spilletid i praksis.

Skjermene har ikke kjempeoppløsning, men fungerer ellers godt i de fleste situasjoner. Litt dårlig innsynsvinkel, og noen problemer i sollys må man nesten regne med til denne prisen.Kontroll

Som nevnt er det nyskapende elementet i DS'en den ekstra skjermen med trykkfølsomhet. På kontrollsiden har man i tillegg til berøringsmuligheten en vanlig såkalt «D-pad» til retningsstyring. Utover det er det 6 knapper beregnet på spillbruk, hvorav fire er plassert foran på enheten og to på «skuldrene».

Knappene er helt greit utformet og plassert, men for mine kanskje litt store hender oppleves de som å være plassert litt «trangt». Dette kan nok oppleves forskjellig for mange, og er ikke et stort problem.

Via penn og en «fingerknott» i plastikk kan man bruke berøringsskjermen som er den nederste av de to.

Kontroll via denne skjermen fungerer til tider glimrende, og særlig i spill som på PC er naturlige å kontrollere med mus kommer dette til sin rett. Spill som f.eks. «Zoo keeper» og «Polarium» utnytter muligheten glimrende og gir et håp om at andre vil ta dette videre.

I andre spill, der berøring erstatter en typisk analog kontroll som kjent fra Gamecube og PS2 er følelsen litt mer midt på. Etter mange timers forsøk med både penn og knott har jeg enda ikke full følelse av mestring.

En liten bonus er den innebygde mikrofonen til bruk i spill, men ettersom kun en tittel så langt, «Wario Ware: Touched», benytter denne er erfaringene begrensede.


Flerspiller uten en tråd

Flerspillermulighetene er takket være innebygd trådløs kommunikasjon rett og slett utmerkede. Ikke bare er det enkelt å koble seg opp og spille spill med en venn eller ukjent, men mange av spillene lar deg spille med bare en kopi av spillet.

Dette er en egenskap jeg virkelig vil berømme Nintendo for, ettersom det i mange tilfeller gir spillene vesentlig ekstraverdi som følge av enkel mulighet for å utnytte flerspillerdelen.

I våre tester gikk det i de aller fleste tilfellene smertefritt å laste ned spilldata over trådløs, for så å spille mot hverandre, og spillopplevelsen over trådløs er upåklagelig


Det aller viktigste

Man kan vurdere spillkonsoller på mange plan, men det er ett aspekt som uten unntak betyr mer enn noen av de andre, nemlig de tilgjengelige spillene.

Ved lansering er utvalget til Nintendos maskin relativt bredt. Strategi og pusle-sjangeren er godt representert ved tidligere nevnte «Zoo keeper » og «Polarium ». Plattformaction får vi ved en nyversjon av «Super Mario 64», men også «Rayman» er på vei i en DS utgave.

Electronic Arts lanserer flere spill for maskinen, både «Urbz» og «Tiger Woods PGA Tour» er allerede ute, mens «Need For Speed Underground 2» er på vei.


Dette er bare et utvalg av annonserte titler. Totalinntrykket så langt er at DS plattformen vil kunne by på variert spilleglede. Mest spennende er jo selvfølgelig titler som er umulige på andre plattformer som følge av berøringsmulighetene. «Wario Ware Touched!» er en smakebit på hva vi har i vente.

Vi håper kreative spillskapere lar seg inspirere til nyvinninger på DS plattformen.

For mer detaljer om spillene, se de enkelte anmeldelsene.


Oppsummert

Etter noen ukers testing er undertegnede litt delt i synet på Nintendo DS. På den ene siden er det en maskin med stort potensial, på den andre siden blekner den teknisk sett i sammenligning med den kommende konkurransen fra Sony PSP.

Det som får meg til å ha tro på at Nintendo heller ikke denne gangen har rotet seg helt bort er spillene. Spesielt for folk som ikke normalt spiller mye konsollspill kan DS være et hyggelig møte med portable spillemaskiner.

Brukt riktig i spill gir kontrollmulighetene, de to skjermene og den trådløse flerspillerdelen en ganske unik og svært hyggelig opplevelse.

Manglene til trass synes vi altså at Nintendo har levert en ganske solid enhet, som med sin ikke uoverkommelige pris bør gi en god posisjon i forkant av den kommende håndholdtkrigen.

Nintendo DS:


Størrelse (mm) : 149x29x85
Vekt (gram) : 1500
Pris : ca. 1400,-

Kompatibel med Nintendo DS og Gameboy Advance spill.

• Offisiell Hjemmeside


• Norsk distributør :

BergsalaLes om Nintendo DS spill i Neste Klikk:Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Siste dag i retten for Ludvigsen04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24VerdenHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08NorgeJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeSiste dag i retten for Ludvigsen04:25NorgeAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00VerdenRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus