Den stille uken? Ikke i teknoland

Artikkelen fortsetter under annonsen

At dette er liksom skal være den stille uken ignoreres totalt der ute i verden. Her er noen av de teknorelaterte nyhetene i det siste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Google har terget på seg det franske nyhetsbyrået Agence France Presse. Du har kanskje sett Google News.

Denne tjenesten er av uforklarlige grunner fremdeles merket som "beta", dvs en tjeneste under utvikling. Det er blitt spekulert i at en av årsakene er de uavklarte opphavsrettslige problemene knyttet til å "dyplenke" inn til avisers og andre mediers artikler.

Blant annet i Danmark finnes det en rettslig kjennelse for at slik dyplenking er forbudt. Hypotesen er at den dagen Google begynner å plassere høyt betalte annonser rundt den "automatiske" forsiden på news.google.com, så vil det som i nettkretser ofte lett nedlatende omtales som MSM (mainstream media) kaste seg over dem med advokater og erstatningskrav. (Les mer)

AFP gidder ikke vente til de går ut av beta. Nyhetsbyrået har nå saksøkt
Google for 17,5 millioner dollar fordi de bruker byråets titler, ingresser og bilder før leseren sendes videre til byråets egne sider.

I bloggen Arstechnica undrer man seg på hvorfor franskmennenen gidder. Tross alt får de gratis trafikk direkte til egne sider, som faktisk til og med krever et abonnement når man kommer så langt.

- Vanlig praksis på nett er å betale dyrt for annonseplass for trafikk som dirigeres rett inn på registreringssidene til en innholdstjeneste, og det virker idiotisk at AFP saksøker Google for dette, bemerker "Hannibal" på Arstechnica.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøpsbølge


Du trodde dot-com-bølgen var over? Fem av 50 dot-com-selskap som falt til under 2 dollar aksjen har steget i snitt med 743%, skriver USA Today.

Listen inkluderer ikke engang Ask Jeeves, som nå er kjøpt av IAC for imponerende 1,85 milliarder dollar. Ask Jeeves ble på det meste solgt for 190 dollar aksjen, og falt til mindre enn 1 dollar pr aksje. Salget nå ble gjort til en pris tilsvarende 28,24 dollar aksjen.

Flere er blitt rike denne uken. Yahoo har kjøpt fototjenesten Flickr og Hewlett-Packard har kjøpt fototjenesten Snapfish.

Svensk skandale


Den svenske nettoperatøren Bahnhof er blitt avslørt som distributør av opphavsrettsbeskyttet materiale av Antipiratbyrån. Nå slår Bahnhof tilbake, og sier at de kan bevise ved hjelp av loggfiler at materialet er blitt plantet - av Antipiratbyrån.

Snacksy.

Computer Sweden melder også at Pymusique, som er enda et bidrag til musikkelskere som ikke liker å betale for seg fra norske DVD-Jon, nå er stoppet av Apple. Programmet knekker kopibeskyttelsen i iTunes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IBM mot spam

Til slutt nevner vi at IBM har utviklet et system som kan settes inn i bekjempelsen av uønsket e-post, også kalt spam. Fersk statistikk fra IBMs sikkerhetssentra anslår at hele 76 prosent av all e-post over Internett i februar måned i år var spam.


Nøkkelen til en reduksjon av den stadig økende spam-trafikken er å kunne skille mellom reelle og forfalskede domenenavn på avsendersiden. Ved å analysere domenenavn og deres opprinnelse og avsenders IP-adresse kan man identifisere og avvise falske avsendere.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Mens dagens spamfiltre er basert på skanning av hver enkelt e-post, vil det nye systemet blokkere og eliminere spam fra enhver falsk avsenderadresse. Samme teknologi kan brukes til å eliminere "phishing"og "spoofing", innbruddsmetoder som også benytter falsk identitet.

ABCblogg

Og helt til slutt, en liten eksklusiv nyhet til deg som gidder å lese helt hit denne onsdagen før påsken setter inn: ABC Startsiden og Neste Klikk får en ny tjeneste snart.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Vi syns ikke folk bare skal lese historiene våre og følge pekerne, men vi vil gjerne gi dere muligheten til selv å delta i utformingen av innhold på Internett.


Derfor starter vi ABCblogg, en bloggingtjeneste som er utviklet i samarbeid med Blogsoft.


Vi starter litt forsiktig. List deg gjerne inn på http://app.abcblogg.no for å teste ut den nye gratistjenesten, hvor du kan få din helt egen blogg.


God påske.