Vi tester gode gammeldagse brettspill

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påske uten brettspill? Hæ? Nei, vi har tatt tempen på det du bør gjøre de sene kveldene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brettspill kan sies å være litt mer samlende enn online-spill, så her har vi kikket, testet, ledd og grått oss gjennom åtte spill. Til glede for hele familien:

Scrabble

(Alder 10 år +)

Hva er mer sosialt og samlende enn Scrabble rundt bordet de sene påskekveldene?

Vi har tjuvstartet litt og prøvd ut tre ulike varianter av det populære spillet.

Det klassiske bokstavspillet Scrabble er høyt elsket og inderlig hatet. Sjelden kan man få mer givende meningsutvekslinger enn når man høylytt diskuterer om «granbar-elskere» eller «furusnutebille-bukser» er akseptable norske ord.

Nynorsk, dialekt, eller bare rent bokmål? Vårt tips er å bli enige om dette på forhånd.

Her er test-spillene:

-- Reise-scrabble --

Fordelen med Reise-scrabble er jo formatet, det tar nesten ingen plass. Spillet er av plast og innpakningsposen er av skinn, og er derfor robust til skiftende vær. Fuktighet eller sand er altså ingen hindringer.

Designet er i klassiske «Las Vegas» farger, grønt og benhvitt, rent, pent og oversiktlig.

Praktisk nok er brikkene magneter, og holder seg dermed fast. Man trenger heller ikke papir og penn, da man kan regne poeng ved hjelp av en fiffig tabell på siden av spillet.

Testpanelet uttaler:
I sin helhet et glitrende og engasjerende spill. Det som kan trekke ned er at det er lite og har veldig små bokstaver. Til tider kan det bli ganske knotete å spille, og spillet anbefales IKKE for svaksynte. Men slik er jo formatet på de fleste lomme-utgaver av brettspill.

Bruksområder: Absolutt over alt. Det sørger magnetbrikkene for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter 5.


-- Scrabble Deluxe --

Her er Reise-scrabbelets storebror! Dette spillet er den eksklusive utgaven av Scrabble, og Reise-scrabbles rake motsetning. Spillet har treramme, gullruter (!), burgunder fløyelspose til spillbrikkene og snurre-sokkel. Designet er rett og slett litt harry - men brukervennlig.

Testpanelet uttaler:
Sokkelen er en flott funksjon vi setter pris på med en gang. Dersom det sitter flere rundt bordet er det lett å snurre spillet fra deltager til deltager, uten å rote til brikkene. Brettet passer mye bedre for lagspill, enn Reise-scrabble. Naturlig nok.

Bokstavene er store og tydelige, så dette er perfekt for kveldskos med dempet belysning og stearinlys. Noen av bokstavene er derimot skjevt trykket på, dette drar litt ned og gjør spillet mindre eksklusivt.

Du må selv finne frem penn og papir ved siden av. Kanskje poeng tabellen fra Reise-scrabble kunne vært en ide?

Spillereglene inneholder enda mer informasjon enn i reise-utgaven, mange finurlige opplysninger om hvordan sanke poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er behagelig å spille Scrabble Deluxe. Brettet er stort og oversiktlig, men den berømmelige eksklusiviteten er ikke gjennomført til punkt og prikke, noe som drar karakteren litt ned. Dette står heller ikke til prisen.

Karakter 4.


-- Junior Scrabble --

(Alder 5-10 år)
Originale scrabble er først og fremst for voksne og større barn. For de yngre finnes Junior Scrabble, med to varianter av spillet innebygd; et for barn fra 5-8 år og et for barn fra 7 år og oppover.

Den nye utformingen, med spill på begge sider av spillebrettet, innholder «Words and Pictures»; et enkelt spill som handler om å forbinde ord og bilder, samt en splitter ny og lettspilt versjon av klassisk Scrabble for de litt større barna.

Testpanelet uttaler:
Ikke alle spill egner seg for tilpasning til hele familien. Scrabble burde kanskje bare få lov til å være Scrabble, så kan man finne andre måter å spille sammen med de minste barna på.

Antall spillere: 2-4

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter 4.


ANDRE SPILL:


-- Uno

-- (Alder 7+)

Da vi var små spilte vi «Vri Åtter» og «Olsen» med vanlige spillkort. Med «Uno» gjorde spillprodusenten Mattel disse spillkonseptene til et helt eget spill, langt mer sofistikert enn originalen. Uno ble skapt i 1973, ifølge brettspill.no. Spillet er svært populært og dessuten ganske verdensberømt i Norge, gjennom filmen med samme navn.

Testpanelet uttaler:
En klassiker som er lett å lære, underholdende og morsomt å spille for hele familien.

Antall spillere: 2-10

Karakter 5.


-- Skip-Bo --


Skip-Bo er i slekt med Uno. Med 162 kort, deles bunker på 20 eller 30 kort (avhengig av hvor mange spiller det er) ut til fra 2 til 6 spillere. Den første som blir kvitt bunken vinner.

Kortstokken inneholder 144 kort fra 1-12 og 18 Skip-Bo-kort. Dette er jokere som kan brukes i stedet for andre kort.

Spillet leveres med bruksanvisning på flere språk, inkludert norsk. Godt utformede spilleregler er et «must» for et familiespill. Den norske teksten i bruksanvisningen er preget av slurv og dårlig oversettelse. Et eksempel er oversettelse av «wild cards» til «villkort» i stedet for «jokere».

Testpanelet uttaler:
Litt vel komplisert å lære, noe som ikke ble bedre av det dårlige språket, men et underholdende og hyggelig spill når vi først skjønte det. Antall spillere: 2-6

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter 4.


-- Pictionary --

(Alder 12 +)
Pictionary er et klassisk brettspill hvor du må tegne for å vinne. Det er laget for «barn» på 12 år og oppover, med to til fire lag. Spillet krever evne til fantasi og kommunikasjon mellom medlemmene på laget.

Du og laget ditt skal prøve å gjette forskjellige ord og uttrykk ved å tegne ledetråder for hverandre. Oppgavene må løses innen sanden har rent
gjennom timeglasset.

Man tegner seg rundt brettet. Alt skal tegnes: personer, steder, dyr, gjenstander, handlinger og annet som vanskelig kan tegnes.

Testpanelet uttaler:
Dette er ganske enkelt å forstå, man kommer kjapt igang og testpanelet opplevde spillet som både morsomt og lærerikt. Mye latter rundt bordet under spillets gang. Ikke minst er det gøy å mobbe far for sviktende tegneegenskaper. Antall spillere fordeles på 2-4 lag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter 5.


-- Tumblin' Monkeys --

(5 år +)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spillet Tumblin' Monkeys er laget for barn på fem år og oppover, med to til fire spillere. For de minste kan det være nødvendig med voksenhjelp når spillet skal monteres. En mengde plastpinner skal stikkes gjennom hull i trestammen før 30 aper helles ned i tretoppen.


Spillet går ut på å plukke ut pinner av en trestamme uten av apene som henger på pinnene faller ned. Pinnene har forskjellige farger og spillerene må plukke ut en pinne i den fargen som terningkastet viser, og man må alltid ta en av de øverste pinnene.


De apene som faller ned når en spiller trekker ut en pinne spares og apene telles opp til slutt. Den som har færrest aper til slutt har vunnet spillet.

Testpanelet uttaler:
Spillet er lett å spille og lett å forstå. Vi tror det er morsomst for de minste i målgruppen, men også fornøyelig for de litt større. Her er det bare å sette igang.

For 2-4 personer.

Karakter 4.


(Anmeldt av Karoline Riise-Kristiansen, Espen Udland, Pål Leveraas og Lene Aarnes. Tilrettelagt av Henriette Westerlund Eriksen)