Meny

Vi tester gode gammeldagse brettspill

Påske uten brettspill? Hæ? Nei, vi har tatt tempen på det du bør gjøre de sene kveldene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brettspill kan sies å være litt mer samlende enn online-spill, så her har vi kikket, testet, ledd og grått oss gjennom åtte spill. Til glede for hele familien:

Scrabble

(Alder 10 år +)

Hva er mer sosialt og samlende enn Scrabble rundt bordet de sene påskekveldene?

Vi har tjuvstartet litt og prøvd ut tre ulike varianter av det populære spillet.

Det klassiske bokstavspillet Scrabble er høyt elsket og inderlig hatet. Sjelden kan man få mer givende meningsutvekslinger enn når man høylytt diskuterer om «granbar-elskere» eller «furusnutebille-bukser» er akseptable norske ord.

Nynorsk, dialekt, eller bare rent bokmål? Vårt tips er å bli enige om dette på forhånd.

Her er test-spillene:

-- Reise-scrabble --

Fordelen med Reise-scrabble er jo formatet, det tar nesten ingen plass. Spillet er av plast og innpakningsposen er av skinn, og er derfor robust til skiftende vær. Fuktighet eller sand er altså ingen hindringer.

Designet er i klassiske «Las Vegas» farger, grønt og benhvitt, rent, pent og oversiktlig.

Praktisk nok er brikkene magneter, og holder seg dermed fast. Man trenger heller ikke papir og penn, da man kan regne poeng ved hjelp av en fiffig tabell på siden av spillet.

Testpanelet uttaler:
I sin helhet et glitrende og engasjerende spill. Det som kan trekke ned er at det er lite og har veldig små bokstaver. Til tider kan det bli ganske knotete å spille, og spillet anbefales IKKE for svaksynte. Men slik er jo formatet på de fleste lomme-utgaver av brettspill.

Bruksområder: Absolutt over alt. Det sørger magnetbrikkene for.

Karakter 5.


-- Scrabble Deluxe --

Her er Reise-scrabbelets storebror! Dette spillet er den eksklusive utgaven av Scrabble, og Reise-scrabbles rake motsetning. Spillet har treramme, gullruter (!), burgunder fløyelspose til spillbrikkene og snurre-sokkel. Designet er rett og slett litt harry - men brukervennlig.

Testpanelet uttaler:
Sokkelen er en flott funksjon vi setter pris på med en gang. Dersom det sitter flere rundt bordet er det lett å snurre spillet fra deltager til deltager, uten å rote til brikkene. Brettet passer mye bedre for lagspill, enn Reise-scrabble. Naturlig nok.

Bokstavene er store og tydelige, så dette er perfekt for kveldskos med dempet belysning og stearinlys. Noen av bokstavene er derimot skjevt trykket på, dette drar litt ned og gjør spillet mindre eksklusivt.

Du må selv finne frem penn og papir ved siden av. Kanskje poeng tabellen fra Reise-scrabble kunne vært en ide?

Spillereglene inneholder enda mer informasjon enn i reise-utgaven, mange finurlige opplysninger om hvordan sanke poeng.

Det er behagelig å spille Scrabble Deluxe. Brettet er stort og oversiktlig, men den berømmelige eksklusiviteten er ikke gjennomført til punkt og prikke, noe som drar karakteren litt ned. Dette står heller ikke til prisen.

Karakter 4.


-- Junior Scrabble --

(Alder 5-10 år)
Originale scrabble er først og fremst for voksne og større barn. For de yngre finnes Junior Scrabble, med to varianter av spillet innebygd; et for barn fra 5-8 år og et for barn fra 7 år og oppover.

Den nye utformingen, med spill på begge sider av spillebrettet, innholder «Words and Pictures»; et enkelt spill som handler om å forbinde ord og bilder, samt en splitter ny og lettspilt versjon av klassisk Scrabble for de litt større barna.

Testpanelet uttaler:
Ikke alle spill egner seg for tilpasning til hele familien. Scrabble burde kanskje bare få lov til å være Scrabble, så kan man finne andre måter å spille sammen med de minste barna på.

Antall spillere: 2-4

Karakter 4.


ANDRE SPILL:


-- Uno

-- (Alder 7+)

Da vi var små spilte vi «Vri Åtter» og «Olsen» med vanlige spillkort. Med «Uno» gjorde spillprodusenten Mattel disse spillkonseptene til et helt eget spill, langt mer sofistikert enn originalen. Uno ble skapt i 1973, ifølge brettspill.no. Spillet er svært populært og dessuten ganske verdensberømt i Norge, gjennom filmen med samme navn.

Testpanelet uttaler:
En klassiker som er lett å lære, underholdende og morsomt å spille for hele familien.

Antall spillere: 2-10

Karakter 5.


-- Skip-Bo --


Skip-Bo er i slekt med Uno. Med 162 kort, deles bunker på 20 eller 30 kort (avhengig av hvor mange spiller det er) ut til fra 2 til 6 spillere. Den første som blir kvitt bunken vinner.

Kortstokken inneholder 144 kort fra 1-12 og 18 Skip-Bo-kort. Dette er jokere som kan brukes i stedet for andre kort.

Spillet leveres med bruksanvisning på flere språk, inkludert norsk. Godt utformede spilleregler er et «must» for et familiespill. Den norske teksten i bruksanvisningen er preget av slurv og dårlig oversettelse. Et eksempel er oversettelse av «wild cards» til «villkort» i stedet for «jokere».

Testpanelet uttaler:
Litt vel komplisert å lære, noe som ikke ble bedre av det dårlige språket, men et underholdende og hyggelig spill når vi først skjønte det. Antall spillere: 2-6

Karakter 4.


-- Pictionary --

(Alder 12 +)
Pictionary er et klassisk brettspill hvor du må tegne for å vinne. Det er laget for «barn» på 12 år og oppover, med to til fire lag. Spillet krever evne til fantasi og kommunikasjon mellom medlemmene på laget.

Du og laget ditt skal prøve å gjette forskjellige ord og uttrykk ved å tegne ledetråder for hverandre. Oppgavene må løses innen sanden har rent
gjennom timeglasset.

Man tegner seg rundt brettet. Alt skal tegnes: personer, steder, dyr, gjenstander, handlinger og annet som vanskelig kan tegnes.

Testpanelet uttaler:
Dette er ganske enkelt å forstå, man kommer kjapt igang og testpanelet opplevde spillet som både morsomt og lærerikt. Mye latter rundt bordet under spillets gang. Ikke minst er det gøy å mobbe far for sviktende tegneegenskaper. Antall spillere fordeles på 2-4 lag

Karakter 5.


-- Tumblin' Monkeys --

(5 år +)

Spillet Tumblin' Monkeys er laget for barn på fem år og oppover, med to til fire spillere. For de minste kan det være nødvendig med voksenhjelp når spillet skal monteres. En mengde plastpinner skal stikkes gjennom hull i trestammen før 30 aper helles ned i tretoppen.


Spillet går ut på å plukke ut pinner av en trestamme uten av apene som henger på pinnene faller ned. Pinnene har forskjellige farger og spillerene må plukke ut en pinne i den fargen som terningkastet viser, og man må alltid ta en av de øverste pinnene.


De apene som faller ned når en spiller trekker ut en pinne spares og apene telles opp til slutt. Den som har færrest aper til slutt har vunnet spillet.

Testpanelet uttaler:
Spillet er lett å spille og lett å forstå. Vi tror det er morsomst for de minste i målgruppen, men også fornøyelig for de litt større. Her er det bare å sette igang.

For 2-4 personer.

Karakter 4.


(Anmeldt av Karoline Riise-Kristiansen, Espen Udland, Pål Leveraas og Lene Aarnes. Tilrettelagt av Henriette Westerlund Eriksen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Person trolig knivstukket i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 TV 2: Mulla Krekars svigersønn pågrepet08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Stans i togtrafikken på ubestemt tid etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump langet på nytt ut mot kongresskvinner06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30 FBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10 Revy om norske politikere skaper reaksjoner03:51 CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35 Suzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50 Lærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24 Økende kokainbruk i Bergen00:50 USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47 Melding om slagsmål med macheter i Oslo00:29 Raja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53 Rumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45 Dropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45 Johnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05 Regjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00 Juniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56 Tidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49 Påtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40 Konradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32 Syklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15 Irans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12 USAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51 Bjørn på rømmen i italiensk skog21:12 Dømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11 USA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07 Kvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25 WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge
Siste nytt
12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgePerson trolig knivstukket i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeTV 2: Mulla Krekars svigersønn pågrepet08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeStans i togtrafikken på ubestemt tid etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump langet på nytt ut mot kongresskvinner06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30VerdenFBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10NorgeRevy om norske politikere skaper reaksjoner03:51VerdenCNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35SportSuzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50NorgeLærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24NorgeØkende kokainbruk i Bergen00:50VerdenUSA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47NorgeMelding om slagsmål med macheter i Oslo00:29NorgeRaja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53VerdenRumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45VerdenDropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45VerdenJohnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05NorgeRegjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00SportJuniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56SportTidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49VerdenPåtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40SportKonradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32NorgeSyklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15VerdenIrans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12VerdenUSAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51VerdenBjørn på rømmen i italiensk skog21:12VerdenDømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11VerdenUSA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07NorgeKvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25VerdenWHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeRetten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus