Mobilvettregler for påskefjellet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du bør ikke stole på mobiltelefonen som nødtelefon i påskefjellet. EE-bransjen har laget mobilvettregler som ikke minst er nyttige for påsketurister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke stol 100% på mobilen i påskefjellet.Ikke stol 100% på mobilen i påskefjellet.

Elektro- og elektronikkbransjen (EE-bransjen) har laget mobilvettregler som gir råd om hvordan du skal bruke mobiltelefonen for å få godt utbytte av den.

- Dette er generelle regler om bruk, men i påsken er det også et par andre råd som kan være viktige, sier informasjonssjef Erik Andersen i EE-bransjen. Han fokuserer spesielt på dekning i fjellområdene og hvordan du skal oppbevare telefonen når du er på tur.

Dekning nesten overalt

De fleste har med seg mobiltelefon i påsken. Mens det er rundt 99 prosent dekning der folk bor fast, er det mellom 80 og 85 prosent dekning for landet som helhet.

- I noen fjellområder, spesielt i nasjonalparkene, er det steder med dårlig eller ingen dekning. Derfor er det viktig at du ikke betrakter mobilen som nødetelefon du kan være sikker på å nå fram med overalt, sier Andersen.

Han råder folk til å ta med telefonen på tur, men å ha den avslått. Da sparer du både batteriet og får være i fred.

Hvis du trenger å ringe og mangler dekning, kan du prøve å søke høyere opp i terrenget. Der kan mobiltelefonen kanskje finne dekning. Hvis dekningen er svak og du ikke kommer igjennom når du ringer, kan du i stedet prøve med en tekstmelding (SMS). Tekstmeldingen kan nå fram selv om du ikke får ringt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppbevar og bruk telefonen fornuftig


Erik Andersen i EE-bransjen advarer mot uvettig mobilbruk.Erik Andersen i EE-bransjen advarer mot uvettig mobilbruk.

Mobilvettreglene inneholder også råd om bruk når temperaturen varierer sterkt. I fjellet kan det ofte være kaldt. Kulde nedsetter kapasiteten til batteriet i telefonen. Derfor bør den oppbevares varmt under ytterklærne.

Husk også å ha med lader og et fulladet reservebatteri, spesielt hvis det går flere dager uten at du kan lade. Hvis du går i områder uten lysnett, kan det være greit å ha med ladekabel for bil (12 volt). Da kan du få ladet telefonen hvis det er solcelleanlegg dit du kommer.

- Går du lange og harde turer og er svett, skal du beskytte mobiltelefonen mot fuktighet fra kroppen. Det beste rådet er å ha mobilen mellom ytter- og innertøyet og i en plastpose, så den ikke blir våt av svette. Det kan skade telefonen, sier Andersen. Han fokuserer også på at hvis du kommer med en kald telefon inn i et varmt rom, kan det danne seg kondens både inni og utenpå telefonen. Da er det lurt å vente med å bruke den til den har fått romtemperatur og fuktigheten har forsvunnet.

Mobiltelefonen kan også brukes til å ta imot værmeldinger, enten gjennom radio eller med wap og Internett.

- Mobiltelefonen har mange kommunikasjonsmuligheter som er nyttige for deg også når du er på påsketur, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mobilvettreglene


En mobiltelefon er et avansert elektronisk produkt med stor funksjonalitet. Mobiltelefonen benyttes som et daglig verktøy, og det vil derfor kunne forventes en viss grad av ytre påkjenninger og slitasje.

Normal levetid vil være 3 til 4 år. Reklamasjonstiden er 2 år. Disse mobilvettreglene vil hjelpe deg til å få størst mulig glede og nytte av telefonen. Det er også viktig at du leser bruksanvisningen og eventuelle garantivilkår nøye før du tar telefonen i bruk.

  1. Beskytt mobiltelefonen mot støt, klem og vridning for å unngå skade.
  2. Legg mobiltelefonen på sikre og stødige steder slik at den ikke faller ned. Røff behandling kan ødelegge mobiltelefonen.
  3. Utsett ikke mobiltelefonen for direkte kontakt med væske. Ved nedbør må ikke mobiltelefonen brukes under åpen himmel. Nedbør, vann og andre væsker inneholder mineraler som virker korroderende
  4. på elektroniske komponenter.
  5. Ikke bruk eller oppbevar mobiltelefonen i støvete og skitne omgivelser.
  6. Svært høye og svært lave temperaturer, samt vekslingen mellom disse, kan påvirke telefonens funksjoner midlertidig. Unngå derfor store temperatursvingninger.
  7. Benytt håndfri tilkobling til mobiltelefonen når du kjører bil.
  8. Ikke skriv eller les meldinger når du kjører bil.
  9. Ta hensyn til omgivelsene når du bruker mobiltelefonen.
  10. Tenk miljø - lever utrangerte mobiltelefoner og tilbehør på godkjente mottakssteder