I Heart Huckabees

Forvirrende, eksistensielt, morsomt. Og mest av alt veldig rart. Ja, jeg liker «Huckabees».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første jeg tenkte da jeg forlot den sære komedien «I ♥ Hukabees» (uttales I Heart Huckabees) var: «Hva skjedde egentlig der?»

For denne filmen er et stykke forvirrende underholdning.

Handlingen tar utgangspunkt i den unge miljøforkjemperen Albert Markovskis identitetskrise.

Etter å ha møtt en afrikaner flere ganger ved ulike sammenhenger blir han opphengt i å finne en sammenheng i tilfeldighetene.

Han bestemmer seg for å kontakte de eksistensielle detektivene Bernard og Vivian Jaffe (Dustin Hoffmann, Lily Tomlin). De påtar seg oppgaven å skygge Albert for å avdekke sannheten om hans indre liv. Målet er å få ham til å innse at alt her i verden har en sammenheng.

«Det er lissom litt sånn livet og døden og sånn...» (Foto: filmweb.no)«Det er lissom litt sånn livet og døden og sånn...» (Foto: filmweb.no)

Samtidig blir vi involvert i livet til Alberts største rival Brad Stand (Jude Law). Han er en sleip forretningsmann som er villig til å ofre både kjæresten (Naomi Watts) og anstendighet for å komme til topps i ledelsen av kjøpesenterkjeden «Huckabees».

Sleng inn en brannmann med et intenst hat mot biler og bensin (Mark Wahlberg) og der har du det generelle plottet i «I ♥ Hukabees».

Nokså speisa greier med andre ord.

Country-filosofi


Filmen humper av gårde, dialogen går i ett bankende kjør og det er jaggu ikke greit å følge med i svingene.

Det er mulig du liker «I ♥ Hukabees» dersom du likte:


Eternal Sunshine of the Spotless Mind
À bout de souffle


Det er tydelig at regissør David O. Russel har lest sin del av filosofi og religion for å kunne være i stand til å serverer denne suppen som inneholder ingredienser av alt fra Zen til Sartre.

Jeg er den første til å innrømme at jeg er langt fra intellektuell nok til å forstå alt som ble diskutert i filmen. Men, det er kanskje ikke meningen?

Dersom du liker alternative komedier av typen «Enternal Sunshine of the Spotless Mind» vil du nok ha glede av hvordan filmskaperen respektløst eksperimenterer med film-mediumet og publikums hjerne.

«I ♥ Hukabees» har også en rekke fornøyelige populærkulturelle referanser. For eksempel er country-sangerinnen Shania Twain viet en stor del oppmerksomhet. Noe som er bisarrt nok i seg selv.

Å lage en komedie om et så stort spørsmål som meningen med livet er ingen lett oppgave.

Og filmen er langt fra perfekt, men både manus og filmatiske grep er såpass spennende at den absolutt er verdt en kikk.

Om jeg ikke elsker «Huckabees» så liker jeg den i alle fall ganske godt.


Personvernpolicy