Meny

Brødrene Dal og en frosk i lommen

Det startet med at jeg våknet groggy på et hotellrom i Bergen og fant en frosk i lommen. Siden har absurditetene akselerert, godt hjulpet av Brødrene Dal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg stirret blindt på det vesle dyret i noen sekunder. Gårsdagens Bergen By Night begynte langsomt å demre for meg.Jeg stirret blindt på det vesle dyret i noen sekunder. Gårsdagens Bergen By Night begynte langsomt å demre for meg.

Livet er et mysterium, men noen uker er mer mystiske enn andre. Denne uken har vært en slik uke. Jeg kjenner at det er bra det er påske nå. Ikke mer å gruble over enn en korsfestelse, en oppstandelse og «500 Spørsmål For Hele Familien».

Det hadde seg slik at jeg tidlig søndag morgen våknet i et bergenshotell. Det hadde vært Landsmøte i Den Norske Dataforening, og det ble avrundet på en fuktig, men verdig måte.

Før, da jeg var en røyker, var alltid det første jeg gjorde når jeg våknet å lete etter røykpakka. Nå leter jeg etter mobilen. Denne søndagsmorgenen pep mobilen, slik den gjør når jeg skal på jobb om morgenen.

Jeg fant mobilen i jakkelommen og kvelte den. Under den lå en frosk.

Jeg stirret blindt på det vesle dyret i noen sekunder. Så begynte gårsdagens Bergen By Night langsomt å demre for meg.

Visekongen


Vi hadde spist middag i det småpsykedeliske Galleri Nygaten. Etter det smakte vi på Bergens uteliv. Det endte på et sted kalt Logen, hvor vi fant noen ledige plasser ved et bord.

Der satt også visekongen av Fusa.

Ja visst.

Ingen ringere enn visekongen av Fusa.


Jeg vet dere i provinsen har massive fordommer mot oss arrogante og blaserte hovedstadsborgere som ikke lar oss sjokkere av noe. Nå løftet vi likevel litt på øyenbrynene.

Kongelige er ikke daglig kost.

Visekongen av Fusa er et sted midt i 30-åra. En stillfarende mann med høyt hårfeste. En liten krøll av hår i panna minner om

Charlie Brown

, eller Baltus, som han heter på norsk.

Han bar ingen krone, men førte seg med verdighet. Innimellom steg han med et kongelig kniks opp fra restaurantstolen, og gled gjennom lokalet. Folk reiste seg ærbødig i det han nærmet seg. Han hilste på dem med slappe kongelige håndtrykk, hvor bare de ytterste leddene av 2-3 fingre ble tiltrodd motpartens hånd.

En delegasjon ordførere fra nabokommuner til Bergen hadde vært på seminar, og ankom nå Logen. I det de så visekongen, utstøtte de overveiende kvinnelige borgermestrene små, ekstatiske hvin.

Borgermester Astrid fra Kvamskogen kom bort og kniste, kneiste og hilste. Visekongen hilste tilbake, det samme løse håndtrykket og en lett fremoverbøyd kroppsholdning.

- Eg syns det står så enormt stor respekt av det du gjer, sier Astrid.

Mens jeg observerte dette skuespillet kjente jeg at haken min seg lengre og lengre ned over brystet, og jeg tror nok jeg tok en mental Obstfelder på dette tidspunktet.

«Jeg ser, jeg ser...
Jeg er vist kommet på en feil klode!
Her er så underligt...»

«When in Rome, do as the Romans»

, sier de i Amerika. Og ja, vi hadde mye å snakke om, visekongen og jeg, og mange andre stod i kø for audiens. Vi pratet lenge og vel, og tok langt om lenge farvel etter å ha slått følge et stykke på veien hjem. Før han gikk, stakk han diskret noe til meg.

Jeg ville kysse henne, men hun ville studere programguiden for betal-TV.Jeg ville kysse henne, men hun ville studere programguiden for betal-TV.

Det var en liten papirfrosk.

Tiden sto stille et øyeblikk. Jeg følte meg utvalgt. Som om jeg hadde fått Fantomets Gode Merke, Light. Med en rar følelse av vemod, så jeg ryggen til visekongen fra Fusa forsvinne nedover Torvallmenningen. En omvandrende installasjon på vei gjennom natten.

Litt senere var frosken og jeg tilbake i hotellrommet. Hun blunket til meg, mens hun studerte oversikten av filmer på betal-TV. Jeg bøyde meg ned for å kysse henne, men ombestemte meg. Hadde jeg gjort det ville jeg kanskje brutt den absurde trolldommen som skulle følge meg de neste dagene.

Brødrene Dal


For to dager senere, tilbake i Oslo, ringte en frøken S. fra Disney og spurte om jeg ville snakke med

Brødrene Dal

. Det er ikke ofte Disney-piker ringer meg, og like sjelden snakker jeg med Brødrene Dal. Så jeg sa ja takk, dro til NRK og snakket med Brødrene Dal, som i virkelighetens verden er tre kloke, snille og snakkesalige herrer rundt de 60, ved navn

Trond Kirkvaag, Knut Lystad

og

Lars Mjøen.Brødrene Dal viste seg å være tre meget kloke, snille og snakkesalige herrer rundt de 60, ved navn Knut Lystad, Lars Mjøen og Trond Kirkvaag.Brødrene Dal viste seg å være tre meget kloke, snille og snakkesalige herrer rundt de 60, ved navn Knut Lystad, Lars Mjøen og Trond Kirkvaag.

KLM, som de ofte forkorter seg, har drevet med humor i mange år. Den første Brødrene Dal kom for eksempel allerede i 1979, og handlet om professor Drøvels hemmelighet. Ingen visste den gang hva professor Drøvels hemmelighet var, inkludert manusforfatterne.

- Ikke før episode 12 og en halv, betrodde Knut Lystad til meg.

- Da satt vi på Frognerseteren restaurant og spiste eplekake og lurte på hva hemmeligheten skulle være.

Oi. Og det var bare 13 episoder.

Ingen fikk noensinne svaret. Professor Drøvel var nemlig blitt til en slags and, og kunne bare kvekke. Dermed fikk han ikke fortalt det.Senere har Brødrene Dal vært ute på nye eventyr sånn grovt regnet hvert tiende år. Når de nå jakter på Karl den XIIs gamasjer er det dermed fjerde gang de er ute og får folk til å le med den absurde, men snille humoren sin.

Fr. S. inviterte til eventyr, med Brødrene Dal.Fr. S. inviterte til eventyr, med Brødrene Dal.

I det jeg skulle dra fra NRK igjen, ba de tre eventyrerne meg overbringe følgende budskap til alle dere som skal på påskeferie:

«Nå trenger dere ikke utsette påskeferien for å få med dere siste episode av Brødrene Dal og Karl den XIIs gamasjer, for nå har vi gitt ut hele serien på DVD. Dere kan kjøpe DVD-en og ta den med på hytta.»- Det var veldig omtenksomt, sa jeg, og sa farvel til Gaus, Roms og Brumund, samt den vakre frøken S. fra Disney.

Jøss


Vel hjemme denne ettermiddagen spilte tilfeldighetene med meg. Min venn R. ringte. Han var svært oppglødd.

- Jeg var i et fantastisk kreativt møte, med Knut Lystad, sa han.

- I går. I fem timer. Utrolig sprudlende.

Hm. Knut Lystad. Var det ikke akkurat derfra jeg kom?

- Jeg kommer akkurat fra et møte med ham nå, sier jeg.

Jøss.

Dagen etter det igjen var jeg i kjellerboden til min venn A. A. og jeg skal gå Birken på lørdag. ti måtte preppe ski. I kjellerboden er det lydt, og min venn A. spontantolker lydene fra leiligheten over, mens han pekte på et rør som kommer fra doen der oppe.

- Det røret er årsaken til at jeg er blitt så «gode venner» med S., sier A., og markerer hermetegnene med to fingre fra hver hånd.

Jeg har hørt mye om S. Den røde tråden er at hun flyttet inn og trengte adgang til akkurat denne boden for rørleggeren sin i forbindelse med et oppussingsprosjekt, og på den måten ikke bare ble kjent med en utmerket nabo, men også fikk en ny «venn».

Jeg hadde ennå ikke hilst på S. Det var jeg litt lei meg for, men A. lovte å vise henne frem etter vi var ferdige med å smøre hverandres ski. Men nå hadde jeg fått en innskytelse som føltes som en sprellende frosk i hodet mitt. Jeg spurte forsiktig:

- Hva driver hun egentlig med, denne gode naboen din?

- Hun jobber i Disney, sier han.

- I kveld har hun vært ute med Brødrene Dal.

- Jaså, du, sa jeg. - Vet du, når jeg tenker meg om, har jeg faktisk hilst på S. Jeg hilste på henne i går. Hun ringte meg og inviterte på eventyr.

Med Brødrene Dal.

Visekongen fra Fusa

er virkelig. Han heter

Morten Holmefjord

, og var arbeidsledig kunstner fra Fusa. Nå er han arbeidsledig visekonge med statsstøtte. Med midler fra den statsfinansierte
Hundreårsmarkeringen, og i nærvær av ordførar, lensmann og eldrerådets formann, ble nemlig Fusa erklært som visekongedømme den 21. juni 2003. Kommunen vil spørre innbyggerne om det bør bli en permanent ordning i en folkeavstemming i løpet av 2005.

Brødrene Dal

er ikke virkelige, men føles nok mye virkeligere for mange barn, og voksne som var barn da de første seriene ble laget. Det er 25 år siden

Brødrene Dal og professor Drøvels hemmelighet

ble sendt første gang, og med den nye serien Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer har NRK slått stortromma med en virkelig kvalitetsserie med masse humor både for store og små, spektakulære scener, kjente skuespillere og gjennomgående 5.1. lyd. Det er ti episoder á 30 minutter og det er også lansert en dobbel DVD med masse bonusmateriell. Målgruppe: 3-100 år. Siste episode vises palmelørdag, så DVDen kom ut før serien ble avsluttet denne gang.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 TV 2: Mulla Krekars svigersønn pågrepet08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Stans i togtrafikken på ubestemt tid etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump langet på nytt ut mot kongresskvinner06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30 FBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10 Revy om norske politikere skaper reaksjoner03:51 CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35 Suzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50 Lærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24 Økende kokainbruk i Bergen00:50 USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47 Melding om slagsmål med macheter i Oslo00:29 Raja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53 Rumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45 Dropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45 Johnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05 Regjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00 Juniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56 Tidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49 Påtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40 Konradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32 Syklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15 Irans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12 USAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51 Bjørn på rømmen i italiensk skog21:12 Dømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11 USA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07 Kvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25 WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France
Siste nytt
13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeTV 2: Mulla Krekars svigersønn pågrepet08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeStans i togtrafikken på ubestemt tid etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump langet på nytt ut mot kongresskvinner06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30VerdenFBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10NorgeRevy om norske politikere skaper reaksjoner03:51VerdenCNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35SportSuzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50NorgeLærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24NorgeØkende kokainbruk i Bergen00:50VerdenUSA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47NorgeMelding om slagsmål med macheter i Oslo00:29NorgeRaja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53VerdenRumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45VerdenDropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45VerdenJohnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05NorgeRegjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00SportJuniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56SportTidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49VerdenPåtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40SportKonradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32NorgeSyklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15VerdenIrans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12VerdenUSAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51VerdenBjørn på rømmen i italiensk skog21:12VerdenDømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11VerdenUSA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07NorgeKvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25VerdenWHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeRetten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus