Kongekabalen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vellykket og stilig politisk thriller fra Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dramaer fra politiske miljøer er i vinden som aldri før. Se bare på den amerikanske «Presidenten», den norske «Ved kongens bord», og til helgen kommer altså den danske spenningsfilmen «Kongekabalen».


I hovedrollen finner vi den ferske journalisten Ulrik Torp (spilt av Anders W. Berthelsen, bedre kjent som «Palle» i Krøniken). Den ambisiøse skribenten føler han har sikret seg drømmejobben når arbeidsgiveren «Dagbladet» plasserer han som reporter på Danmarks politiske maktsentrum, Christiansborg.

Makt og makteløshet i Danmarks maktsentrum. (Foto: Filmweb.no)Makt og makteløshet i Danmarks maktsentrum. (Foto: Filmweb.no)

Men Ulrik får kjapt merke medaljens bakside. Allerede på første dag i jobben blir han manipulert av en sleip politisk spin-doctor. Plutselig blir den rettskafne journalisten kastet inn i et ormebol av intriger, maktspill og skitne triks. På det danske folketinget går man bokstavelig talt over lik for å nå toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stilige dansker


I enkelte deler av «Kongekabalen» går det litt fort i svingene, og noen av karakterene kan bli litt vel stereotype. Men en rekke sterke skuespillerprestasjoner gjør likevel at man virkelig føler seg berørt av de menneskeskjebnene som går med i dragsuget når maktspillet topper seg.

Det er mulig du liker «Kongekabalen» dersom du likte:


The Firm
Wag the Dog



Særlig gjør Berthelsen en glimrende og nyansert tolkning av journalisten som nekter å la seg kue av systemet. Det skal imidlertid innrømmes at jeg nok er en smule farget her, etter å ha falt pladask for ham i «Krøniken». En mer redelig og elskverdig type skal du lete lenge etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen er også utrolig lekkert gjennomført. For er det én ting dansker kan, så er det å lage vellykkede stilistiske filmer. Handlingen i «Kongekabalen» foregår i et grått, kaldt og kynisk miljø, noe som gjenspeiles både i fargebruk, musikk og lyssetting. Dette skaper en nerve i dramaet som gjør at man hele tiden sitter ytterst på kinosetet og venter på neste trekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For hvor nært bør egentlig forholdet mellom journalister og politikere være i dagens samfunn? Finnes det fremdeles noe som kan kalles fri presse, eller har vaktbikkja for lengst gått over til å logre for de maktmenneskene som kan gi dem de mest salgbare historiene?

«Kongekabalen» stiller en rekke interessante spørsmål om vår tids politiske hverdag, og burde være en perfekt oppvarming til det kommende norske stortingsvalget.