Kong Harald skal opereres

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slottet innkalte til pressekonferanse i dag kl 16. Kong Harald skal igjen opereres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: kongehuset.no)(Foto: kongehuset.no)

Det er nå klart at årsaken til pressekonferansen er at Kong Harald igjen skal opereres.

Slottet melder:

Under en rutinekontroll på Rikshospitalet tirsdag 15. mars 2005 ble det konstatert at det er inntruffet en endring i Hans Majestet Kongens helsetilstand.

Kongen er gjennom mange år blitt kontrollert for en klaffefeil som består i en tranghet i klaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, såkalt aortastenose.

Denne trangheten har økt meget langsomt, og har ikke plaget ham. Kongens tilstand har vært fulgt nøye.

Da Kongen ble operert for blærekreft i desember 2003, var klaffefeilen fortsatt moderat og uten betydning for inngrepet. Siste rutinekontroll viste imidlertid at trangheten i klaffen nå er blitt høygradig, og Kongens kondisjon er tydelig blitt redusert, selv om han ikke føler seg syk.

Denne klaffefeilen har fulgt et helt vanlig utviklingsmønster. Når slike klaffefeil begynner å gi plager, er det alminnelig enighet om at tidspunktet for kirurgisk behandling er kommet. Legene ved Rikshospitalet har besluttet at Kongen skal opereres like over påske.

Inngrepet vil bli utført av et team ledet av professor dr. med. Odd Geiran ved Rikshospitalets Thoraxkirurgisk avdeling.

Kongen blir liggende på sykehuset i ca. to uker i forbindelse med inngrepet. Legene regner med at Kongen vil være i funksjon om ca. to måneder.

Informasjon rundt Kongens sykefravær blir ivaretatt av Det Kongelige Hoff i samarbeid med behandlende leger. Det Kongelige Hoff vil jevnlig sende ut bulletiner om Kongens helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Litt over klokken 15. i dag fikk man beskjed om at Det Kongelige Hoff inviterer til pressekonferanse på Det Kongelige Slott.
Følg saken her:


Slottets hjemmesider Vgs sider om Kongehuset
Aftenpostens sider om Kongehuset
NRKs sider om Kongehuset
Dagbladets sider om Kongehuset
Nettavisen: Pressekonferanse på Slottet


Thoraxkrirugi

omfatter inngrep i thoraxveggen og organene i brysthulen.

Faget deles inn i hjertekirurgi, kirurgi på de store karene og generell thoraxkirurgi.

De hyppigste hjertekirurgiske inngrep er aortokoronar bypassoperasjon, aortaklaffekirugi og mitralklaffeoperasjoner. Hjerteoperasjoner utføres vanligvis med bruk av hjerte-lungemaskin, slik at man kan operere på «blodtomt», åpnet og stillestående hjerte.

Kirurgi på de storene karene omfatter først og fremst aortaaneurysmer i brystkassen. Operasjonene gjennomføres enten forebyggende ved store aneurysmer eller når komplikasjoner har oppstått.

Generell thoraxkirurgi omfatter inngrep i thoraxvegg og øvrige organer i brystkassen. Operasjoner for lungekreft og andre lungesykdommer utgjør hovedparten. En del inngrep utføres thorakoskopisk dvs. med minimalt invasive operasjonsmetoder ved hjelp av små tilgangssnitt og videoskopiutstyr.

(Kilde:medisin.ntnu.no)