EU for dummies

To gutter slo sine pjolter sammen og lagde en veiviser til EU. Og det er det vel flere av oss som trenger?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har et splittet syn på EU-unionen. Klarer vi oss bra her på bjerget, eller bør vi involveres i det store europeiske samarbeidet?

Selv har jeg en far som i flere år har kjørt rundt med EU-klistremerke på bilen, som en personlig liten ytring. Og en mor som er imot.

Og slik er vel holdningen over det ganske land. Men for å mene noe konkret, må man også forstå hva EU egentlig er - og hva det eventuelt skal bety for et land som oss å holde seg utenfor - eller innenfor?

Det er spørsmålet.

Universitetsforlaget slapp nylig boken «Hva er EU».

Boken er skrevet av Kristian Sarastuen og Anders Ystad, henholdsvis tidligere EU-lobbyist for norsk næringsliv og EU-rådgiver for Statoil i Brüssel.

Boken ble til under den størst ekspanderende perioden i EUs historie. Mot slutten av 2002 ble det avgjort at hele ti nye land skulle bli med fra mai 2004. Alle de nye landene befant seg på et helt annet politisk og økonomisk nivå enn de øvrige.

Unionen utvikler seg i et raskt tempo, og Høyre er blant annet av den oppfatning at Norge i 2007 bør holde en ny folkeavstemning om EU.

Jeg vil ringe til Europa

«Hvem ringer jeg til for å snakke med Europa?» Skal den tidligere amerikanske utenriksministeren Henry Kissinger ha spurt. Etter at man underskrev EUs grunnlov sommeren 2004 har han fått svar.

EU ble opprettet i 1965 av Frankrike, Vest-Tyskland, Italia og Benelux-landene, og i 1967 ble det opprettet en felles ledelse for de tre opprinnelige fellesskapene til erstatning for deres styrende organer.

Den europeiske unionen er verdens største og mest omfattende politiske, juridiske og økonomiske samarbeidsprosjekt, som nå omfatter 25 selvstendige land og nærmere en halv milliard mennesker. Unionen har sin egen nasjonaldag, eget flagg, egen myntenhet og egne representasjoner rundt om i verden.

Her hjemme har vi ja til EU og Nei til EU.

Trenger du en hurtig innføring i hva EU er så kan du lese om det på caplex.no.

Boken kan du kjøpe via Universitetsforlagets sider her

.


Den koster kroner 149,-, og må sies å være for spesielt interesserte. Men skal du ha en holdning til EU, og hvorvidt Norge hører hjemme der, så er det en grei og lettlest innføring på 148 sider.

Boken består av fyldigere innføring i områdene EU som system, historien om EU, hvem gjør hva i institusjonene i EU, saksgangen innad i landene, EUs lover og regelverk, EU-budsjettet, politikkområdene, samt Norge og EU.

Mer i Neste Klikk:

EU-skolen

EU-skolen

Personvernpolicy