Morbus Norvegicus - diagnose eller blogg?

Dersom Google hadde en IQ-sensor, ville Morbus Norvegicus vært lett å finne. Fra denne bloggen stikkes mange kloke hoder fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blogg eller diagnose?Blogg eller diagnose?

«Morbus Norvegicus» betyr sånn ca «sykdommen norskhet», eller «den norske sykdommen». Minst tre av de seks forfatterne som står bak er leger, så det er et passende navn for nettopp denne bloggen.

Innhold

Dersom Google hadde hatt en IQ-sensor i sine søkekriterier, ville Morbus Norvegicus vært lett å finne fram til. Her stikkes fram mange kloke hoder.

Bloggen er delt inn i fire tematiske hovedområder: Medisin, filosofi og språk, religion og etikk, og samfunn og politikk.

Artiklene er nesten alle svært innsiktsfulle, svært reflekterte og svært lange. Noen av dem er også svært uforståelige, med mindre du har en doktorgrad i doktorering i bakhånd.

Her er det likevel så mange perler at det er verdt å bruke litt tid på å finne fram til de du syns er blankest.

Terningkast: 5

Språk

Med mange ulike forfattere blir det naturlig nok individuelle forskjeller i hvor godt man behersker språket. Det største forbedringspotensialet i bloggen som helhet ligger nok i å fatte seg i korthet.

Terningkast: 4

Morbus Norvegicus

Bloggere:

Kristoffer Brodwall , Morten Magelssen , Torbjørn Folstad , Ingar L. Ørum , Jo Fuglestved og Øyvind

URL:

http://norvegicus.blogspot.com

Pluss

  • Ambisiøs
  • Innsiktsfullt
  • Kontroversiell

Minus

En smule høy panneføring i blant

Frekvens

Oppdateringsfrekvensen er svært lav, til tross for at det ikke bare er en, men seks forfattere her. Til bloggens forsvar skal anføres at dette ikke er en ferskvareblogg - mange av sakene som ligger der vil antagelig med litt vedlikehold være like gode om et år eller fem som de var i går.

Likevel,

terningkast: 3

Fokus

Morbus skal være «en samling tekster skrevet for å avsløre de trekk ved vårt samfunn som hindrer oss i å få realisert vårt fulle potensial som mennesker».

Det kan man trygt kalle et hårete mål.

Om effekten er som forventet kan man diskutere, men de seks kloke menn gjør en reell innsats for å etterleve det.

Terningkast: 5

Originalitet

Her vakler juryen. Er dette originalt eller er det dusinvare? På sett og vis er begge deler riktig. Temaene som tas opp er ofte på linje med samfunnsdebatten forøvrig, men dette er et uvanlig forum for å gi utløp for meninger og synspunkter av dette slaget.

Vi lander midt i mellom, pluss.

Terningkast: 4

Kilder og merverdi

Bloggen er ikke bygget opp som en tradisjonell peke-til-blogg, men består av selvstendige artikler. Dette er er mer av en bli-pekt-til-blogg.

I noen grad brukes eksterne kilder, og de krediteres behørig når så skjer.

Terningkast: 4

Design

Designet er enkelt og upretensiøst, et standard-design fra blogger.com, om jeg ikke tar helt feil. Greit nok, men ingen pluss i margen for ekstra kreativt utviklingsarbeid med standard-malen.

Terningkast: 3

Totalinntrykk

Det er bra at slike blogger lages. Tross noen mindre lyter, fortjener gutta bak den lett ironisk navnede bloggen «Morbus Norvegicus», med den mega-hårete undertittelen «en samling tekster skrevet for å avsløre de trekk ved vårt samfunn som hindrer oss i å få realisert vårt fulle potensial som mennesker» ros, fordi de gjør det gjør. Den norske bloggosfæren skal og må ha plass til denne typen innhold.

Terningkast: 5


Norskbloggen

Mange bloggere anser seg - med en viss rett - som representanter for «den femte statsmakt». Norskbloggen tar disse bloggerne på alvor. Bloggosfæren er et nødvendig korrektiv til de andre «statsmaktene», særlig den fjerde, nemlig pressen. Mange bloggere er usedvanlig skarpe og nådeløse i sin kritikk av medier, journalister, politikere og andre. Pressen har godt av et slikt korrektiv. Men den som kritiserer, må også tåle kritikk.

En klassisk blogg er referanser til interessante debatter, artikler og nettsteder innenfor et tematisk område, ispedd bloggerens kommentarer og meninger. En nettdagbok er mer innadvendt, og beskriver bloggerens daglige gjøremål og tanker omkring eget liv. Norskbloggen fokuserer først og fremst på de klassiske bloggene, selv om overgangene kan være glidende.

Disse er anmeldt til nå

Terningkast: 6

• 14.02.05: digme.net

Terningkast: 5


• 15.03.05: Morbus Norvegicus
• 07.02.05: document.no/weblogg
• 17.01.04: tittel er for pyser
• 20.12.04: kristiane.org

Terningkast: 4


• 10.01.05: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på
• 13.12.04: Brukaropplevingar.com

Terningkast: 3


• 03.01.05: paradoxiadotorg

Terningkast: 2


• 24.01.05: XP.no - The Gadget Report
• 31.01.05: Kristin (Halvorsen)s side

Slik vurderer vi:

Kriteriene vi legger vekt på i Norskbloggen er:

Språk:

Vi omtaler bare norskspråklige blogger i Norskbloggen. Godt språk uten for mange trykkfeil er bra.

Innhold:

Pubertale dagboksnotater er ikke nødvendigvis juryens favorittlektyre, ei heller nitide beskrivelser av dine morgenritualer eller hva du spiste til middag i går. Men: Det du skriver er mindre viktig enn måten du skriver det på. Vi er ikke fremmed for tanken om at en velskrevet fjortisblogg kan være mer verdt på Norskbloggen enn en seriøs, klok og innsiktsfull, men dødskjedelig «voksenblogg».

Frekvens:

Blogger hvor de siste postingene er fra september 2002 fanger ikke umiddelbart vår interesse. Gi oss ferskvare.

Fokus:

Hvis bloggen oppgir å handle om et et spesielt tema, gir det ofte pluss i margen. Greier du dessuten å holde fokus på temaet ditt, ligger du enda bedre an.

Originalitet

. Originale krumspring, humor, selvironi, kreativitet - alt dette trekker opp.

Kilder og merverdi:

Hvis du skriver om noe du leste et sted, så pek til kilden og sørg for at det gir litt ekstra verdi å lese din sak i stedet - eller i tillegg.

Design:

Skjønnheten kommer innenfra, og det er ikke sikkert at fasaden er din sterke side. Det skal ikke tale imot deg, så vi legger ikke all verdens vekt på designet i totalvurderingen.

Totalinntrykk

:

Sluttkarakteren er ikke bare utledet av de foregående karakterene, men søker å gi et bilde av det helhetlige inntrykket vi sitter igjen med - kriteriene over og alt annet tatt med i betraktningen.

Tips oss


Neste Norskbloggen kommer neste gang. Tips oss hvis du har noen gode kandidater.


Personvernpolicy