QWERTY

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som oppfant skrivemaskinen prøvde å få folk til å skrive så sakte som mulig. Resultatet ble QWERTY-tastaturet. Et tastatur vi fortsatt bruker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Da Christopher Sholes introduserte skrivemaskinen i 1868 ønsket han å unngå at tastaturarmene ble viklet inn i hverandre. Resultatet ble QWERTY.Da Christopher Sholes introduserte skrivemaskinen i 1868 ønsket han å unngå at tastaturarmene ble viklet inn i hverandre. Resultatet ble QWERTY.

En forunderlig liten innretning så dagens lys i 1868.

Oppfinneren Christopher Sholes satt på bakrommet i Kleinsteuber's Machine Shop i Milwaukee, USA, og hadde akkurat kombinert noen strenger fra et piano med en telegraf-tast.

Resultatet var en maskin som kunne skrive.

Den kunne riktignok bare skrive én bokstav, en nokså rar w, men veien videre var ikke spesielt lang for Sholes.

Kort tid etter designet han nemlig en større modell som inneholdt alle bokstavene i alfabetet:

- Den første ordentlige skrivemaskinen.

Bokstavarmene satte seg fast


De aller første skrivemaskinene til Sholes hadde bokstavene i alfabetisk rekkefølge, slik at man skulle slippe å lete seg fram til tastene. Men selv om tanken var god, oppstod det raskt et problem:

Dersom du prøvde å skrive fort på skrivemaskinen, satt gjerne bokstavarmene seg fast i hverandre.

Derfor kontaktet Christopher Sholes eksperter for å finne ut hvilke bokstav-sammensetninger som var mest brukt i det engelske språk. Dernest sørget han for at disse bokstav-parene ble plassert lengst vekk fra hverandre på skrivemaskinen.

Resultatet ble QWERTY, tastaturet slik vi kjenner det i dag.

Tastaturet har fått navnet etter de seks første bokstavene på øverste bokstavrekke. Tastaturet senket skrivehastigheten slik at man minsket sjansene for at bokstavarmene ble viklet inn i hverandre.

Formulert litt klossete, kan vi si at QWERTY sørget for at skrivehastigheten ble lavere, slik vi kunne skrive enda raskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordelen med å være først


Nye tastaturvarianter har imidlertid sett dagens lys siden attenhundretallet. Et av de mest kjente kalles for Dvorak. Dvorak-tastaturet er designet med tanke på at skrivingen skal gå så raskt som mulig, med de mest brukte bokstavene plassert på samme rekke. I tillegg er bokstavene plassert slik at de sterkeste fingrene blir mest brukt.

Likevel er det fortsatt QWERTY-tastaturet som benyttes av de fleste.

Historien om QWERTY-tastaturet er dermed en historie som på en god måte illustrerer fordelen med å være først.