Litt.klikk: «Gutten til venstre»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver uke stiller vi spørsmål til ulike forfattere. Sverre Henmo har skrevet en varm bok om et vakkert og annerledes søskenforhold, og det å være ung.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navn:


- Sverre Henmo

Alder:


- 37 år

Sivilstatus:


- Gift, tre barn.

Hvor var du da du skrev boka?


- I all hovedsak hjemme i Oslo, men jeg har nok tenkt på den mens jeg har vært andre steder også.

Hvem tenkte du på da du skrev boka?


- Jeg tenkte på en mengde forskjellige mennesker jeg har kjent, også tenkte jeg en del på noen jeg jobbet med på Emma Hjorts hjem (institusjon for psykisk utviklingshemmede Red.anm.) en gang for mange år siden.

- Men hovedsakelig tenker og føler jeg det samme som hovedpersonen Adrian når jeg skriver om ham. I og med at det er en jeg-fortelling forsøkte jeg å gå helt inn i Adrian da jeg skrev.

Hvilken type PC-skrev du boka på?

- Dell Dimension 4100.

Hvordan valgte du bokas tittel?

- Jeg sleit lenge med tittel. Forsøkte først med «Froskeperspektiv», men det tok ikke helt av. Så forsøkte jeg «Sirkus», men så kom Kriznik med «Applaus» som like gjerne kunne hett Sirkus, så da gikk jeg bort fra det.

- Deretter var det mange mislykkede forslag før det ble «Gutten til venstre på bildet». Det skulle den hete til Haavardsholm kom med «Gutten på passbildet» i fjor høst. Til slutt forkortet jeg det til «Gutten til venstre». Alt i alt synes jeg det er den klart beste tittelen av alle forslagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken bok skulle du ønske du hadde skrevet?

- Mange. «Mrs. Dalloway», kanskje. Eller «Dr. Faustus». Rent økonomisk hadde det selvfølgelig vært gunstig å ha skrevet bøkene om Harry Potter.

Hvilken bok har du aldri klart å fullføre?

- Som leser har jeg blitt flinkere til å legge fra meg bøker som det ikke gir meg noe å lese. Det har etter hvert blitt en del bøker jeg aldri har lest ferdig. Har fremdeles en ambisjon om å lese bibelen fra perm til perm, men har foreløpig ikke fått det til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken bok ville du tatt med deg dersom bokhylla brant?

- Jeg vet ikke. Hadde sannsynligvis konsentrert meg om noe helt annet. Kanskje jeg hadde tatt med meg «Hjortefot i skogen». En bok broren min og jeg fremdeles krangler om hvem som eier.

Hvilken CD passer best som soundtrack til boka?

-

Radioheads «OK Computer», kanskje. Mener også å huske at jeg hørte en del på «August and Everything After» (Counting Crows Red.anm.) mens jeg skrev.

Oppsummer boka i en setning.

-

Brorskap, vennskap, kjærlighet og dårlig samvittighet.

Hvilken skuespiller passer best til å spille hovedpersonen i boka?


- Det har vel ikke stort å si, for blir det film får Kristoffer Joner rollen uansett, men en ung Johnny Depp hadde vært perfekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken norsk person skulle du ønske hadde din bok på nattbordet?

- Har store problemer med å begrense ønsket til bare en person.

«Gutten til venstre»

Adrian bor i kollektiv med barndomskameraten Otto og studerer spansk på Blindern. Han får liksom ikke helt taket på studiene eller på noe annet, for den saks skyld. Han sliter med mange store spørsmål, han vet ikke helt hvor han er på vei her i livet. Broren til Adrian, Tobias, er litt annerledes. Han har Downs syndrom og Adrian skjønte tidlig at Tobias var skjørere og langt viktigere enn han selv.

Boken er en historie om å være student, et vakkert forhold mellom to brødre, og en familie der alle har dårlig samvittighet.


Sverre Henmo


Forfatteren er født i Oslo i 1968 og utdannet sosiolog ved Universitetet i Oslo, der han skrev sin hovedoppgave i litteratursosiologi. Henmo er i disse dager aktuell med boken «Gutten til venstre», på Gyldendal forlag.

(Kilde: Gyldendal.no)

Mer i Magasinet Neste Klikk:• Litteratur
• Litteraturanmeldelser
• Litt.klikk