Kvinner tjener mindre

Kvinner tjener fremdeles minst i følge statistikk fra Likestillingssenteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likestillingsdirektør Woon er skuffet over utviklingen. (Foto: likestilling.no)Likestillingsdirektør Woon er skuffet over utviklingen. (Foto: likestilling.no)

På selveste Kvinnedagen uttaler likestillingsdirektør Long Litt Woon til NRK at kampen for lik lønn for likt arbeid ikke har gitt resultater. Dette til tross for at den har pågått i over 40 år.

I tidsrommet mellom 1997 og 2003 ble forskjellen mellom menns og kvinners inntekter bare 1 prosent mindre. Kvinner tjener i dag fortsatt 16 prosent mindre enn menn.

- Dette er hele kjernen i likestillingsspørsmålet. At menn og kvinner ikke har lik lønn for likt arbeid synes jeg er hårreisende. Dette handler først og fremst om rettferdighet, sier likestillingsdirektøren.

Statistikk som vil bli presentert av Likestillingssenteret i dag viser at menn konsekvent tjener mer enn kvinnelige kolleger selv om de arbeider i samme bransje og har har samme stilling.

Senteret vil opprette en likelønnskommisjon men får ikke støtte fra familieminister Laila Dåvøy.

- Det er behov for nye grep i likelønnsproblematikken, men vi går ikke inn for en kommisjon, sier Dåvøy.

Feminister i Chicago


Den internasjonale kvinnedagen, 8. mars, ble markert første gang for mer enn 90 år siden og blir feiret over hele verden.

Den første kjente markeringen av en egen kvinnedag fant sted allerede i 1908. Datoen den gang var 3. mai. Da arrangerte sosialistiske feminister i Chicago en Kvinnens dag i Garrickteateret til støtte for kvinnelige arbeidere og i protest mot kvinneundertrykking. Amerikanske kvinneforkjempere fulgte opp året etter med et arrangement i New York for å feire at streikende kvinnelige tekstilarbeidere hadde seiret.

Men det var kvinnelige arbeidere i St.Petersburg i Russland som etablerte kvinnedagen på den datoen vi har i dag, med sin store markering 8. mars 1917. Deres demonstrasjon ble opptakten til den russiske revolusjonen. Derfor bestemte Lenin i 1922 at 8. mars skulle være en kommunistisk festdag, og dagen kom til å være knyttet til den kommunistiske bevegelsen fram til den nye kvinnebevegelsen på 1970-tallet.

I Norge var feiringen av 8. mars stor blant annet i 1915, under den 1. verdenskrigen, da Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet arrangerte folkemøte for fred, der blant annet Aleksandra Kollontaj fra Russland holdt tale.

Etter dette var det markeringer både i regi av kvinner knyttet til Arbeiderpartiet og av kvinner knyttet til Norges Kommunistiske Parti, stiftet i 1923.

I løpet av disse nitti årene har den internasjonale kvinnedagen vært viktig i kampen for kvinners rettigheter på forskjellige områder.

(Kilde: Kvinnefronten.no / Kampdager.no)

Hva skjer i din by?

Du kan finne informasjon over hvordan dagen markeres i ulike store byer her.

Sjekk lokalaviser for program i andre byer.

Les mer

- Likestillingsombudet

- Likestillingssenteret

- Kvinnefronten

- Kampdager: Mars

- FN: International Women's day

- Startsiden: Kvinneorganisasjoner

- Startsiden: Kvinner

- Google: Women

Personvernpolicy