Å lenke eller ikke å lenke, det er spørsmålet

Å lenke eller ikke lenke, det er spørsmålet førsteamanuensis Knut Martin Tande besvarer i sin doktoravhandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den som lenker kan bli lagt i lenker.Den som lenker kan bli lagt i lenker.

I den såkalte Napster.no-saken, ble det for første gang i Norge fastslått at det å lenke direkte til opphavsrettsbeskyttet materiale kan være forbudt.

- Det er klart at mye av den eksterne lenkingen på nettet er ønskelig, både for den som har skapt åndsverket og for brukeren av nettet. Problemene oppstår når lenkingen er av en slik art at den som har opphavsretten mister råderetten over stoffet sitt, sier Tande til bt.no.

Da lurer vi jo alle på:

Når er det forbudt, og når er det ikke forbudt?Nå disputerer altså Tande seg fram til svaret for oss. Et av svarene er interessant for en rekke nettbaserte klipptjenester, som Agent25, Cyberwatcher eller den dømte danske tjenesten, Newsbooster.

Tande sier nemlig at:

- (...) det kan for f.eks nyhetsagenter som legger ut flere manuelt etablerte eller automatisk oppdaterte eksterne lenker til ulike nettaviser, være problematiske fra en opphavsrettslig synsvinkel. Det er når en begynner å strukturere og presentere andre sine åndsverk gjennom lenkene en står i fare for å krenke råderetten til opphavsmannen til åndsverket.

Følg disse muligens ulovlige lenkene for større fordypning:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus