Litt.klikk: «Underdog»

Hver uke stiller vi spørsmål til aktuelle forfattere. Denne uken krysser vi landegrenser og tar en prat med svenske Torbjörn Flygt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navn:- Torbjörn Flygt

Alder:


- 40 år

Sivilstatus:


- Gift, to barn

Hvor var du da du skrev boka?


- På en vakker gård på en høyde nord for New York, der det virket som om sommeren aldri ville ta slutt. Først mot slutten av oktober kom kulden og snøen.


Hvem tenkte du på da du skrev boka?


- Alle de som ellers aldri har en stemme i litteraturen, som i stor utstrekning heller aldri leser en bok.
Kanskje er det en etterkonstruksjon, for «Underdog» har vist seg og bli lest, til og med mye lest, av menn som ikke har lest annet enn aviser og tegneserier siden de gikk ut av skolen. Akkurat som kvinner i alle aldrer som leser mye identifiserer seg med kvinneportrettet.

Hvilken type PC-skrev du boka på?


- Mac powerbook G4


Hvordan valgte du bokas tittel?

- Den satt tidlig, allerede før jeg begynte å skrive boken. Den gav seg selv, og siden var det ikke mulig å få den ut av hodet.


Hvilken bok skulle du ønske du hadde skrevet?


- Det er mange. Det er bare å være takknemlig for at andre forfattere har lyktes med å virkeliggjøre dem, og har gitt oss verk som vi ikke visste at vi skulle savne før vi leste dem.


Hvilken bok har du aldri klart å fullføre?


- Mange fler enn jeg skulle klare å fullføre.


Hvilken bok ville du tatt med deg dersom bokhylla brant?


- Kanskje noen av Updikes Rabitt-romaner, noen av Sigrid Combüchen eller hvorfor ikke Kertezs «Mannen utan öde»?


Hvilken CD passer best som soundtrack til boka?


- Springsteen live, eller Dylan, som jeg lyttet mye til mens jeg skrev.


Oppsummer boka i en setning.

-

Det finnes alltid steiner i ens vei å sparke på, og er du en «underdog» har du alltid først og fremst et dårlig selvbilde å sloss med.

Hvilken skuespiller passer best til å spille hovedpersonen i boka?


- Tja, hvem klarer å tolke både en tiåring som spiller fotball på gården og en trettisjuårig framgangsrik forretningsjurist? Vanskelig nøtt å knekke. Tror at man må søke etter mer enn èn skuespiller til rollen - og da må vi begynne å tenke i par med en gang. Mamma, Bodil, en mor på syttitallet med utslitte skuldre, blir heller ikke lett å finne rett person til, med tanke på alle veltrente skuespillere med muskuløse «powerbiceps». Vi må finne en kvinne som synes at trening og kroppsfiksering på bekostning av skuespill ikke er for henne.


Hvilken norsk person skulle du ønske hadde boka på nattbordet?


- Hun eller han som vil reflekter over sitt liv, og gjøre det med en god latter. Og politikere. I Sverige virker det faktisk som om akkurat politikerne har lest boken.


«Underdog»

«Underdog» er en roman av den svenske forfatteren Torbjön Flygt og beskriver oppvekst på 70- og 80- tallet på en lun og gjenkjennelig måte. Dette er en av sveriges bestselgere og blir omtalt som en «evigung» roman, nå er den ute i pocketbokformat på Tiden Forlag. Fortellerstemmen Johan, forteller om sin alenemamma Bodil, som jobber på fabrikk. Hun holder familien sammen og mot alle odds styrer hun unna arbeidsledighet og forfall. Han forteller om seg selv, om den superintelligente men mobbede søsteren Monika, om musikken, klærne og det mylderet av mennesker som omgir familien.

Torbjörn Flygt


Forfatteren Torbjörn Flygt er født i 1964, oppvokst og bosatt i Sverige, Malmø. I 2001 mottok han Augustprisen for nettopp romanen «Underdog».

(Kilde: Tiden.no)


Personvernpolicy