Mulig super-HIV oppdaget

En spesielt hissig variant av HIV er funnet i en homofil mann i New York. Forskere er dypt bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere er dypt bekymret for at HIV kan ha utviklet seg til et supervirus.Forskere er dypt bekymret for at HIV kan ha utviklet seg til et supervirus.

I beste fall er funnet en sjelden kuriositet. I verste fall markerer det ankomsten av en svært farlig HIV-variant som raskt kan spre seg og medføre store helsemessige konsekvenser over hele kloden.

- Bare tiden vil vise om dette er et isolert tilfelle eller del av et utbrudd av lignende tilfeller, sa Thomas R. Frieden, helsebyråd i New York, i følge Washington Post.

- Dette er ikke gode nyheter, uansett hvordan du vrir og vender på det, sa Anthony S. Fauci, leder for det amerikanske instituttet for allergier og smittsomme sykdommer.

Terje Anderson, leder for den nasjonale foreningen for folk med AIDS, sa at det er for tidlig å snakke om at et "supervirus" nå sirkulerer i befolkningen.

Pasienten, som er midt i 40-årene, var HIV-negativ så sent som i mai 2003, men hadde i desember langt fremskreden AIDS. Viruset i blodet hans er motstandsdyktig mot tre av de fire typene medisiner som brukes i behandlingen av HIV. Raskt aksellerende sykdomsutvikling og multiresistente virus er rapportert tidligere, men aldri samtidig i samme pasient.

I USA er den gjennomsnittlige tiden det tar fra man blir infisert av HIV til død av ubehandlet AIDS omkring 11 år. Sykdomsforløpet til angjeldende pasient må derfor sies å være ekstremt raskt.

Mannen har hatt en rekke sex-partnere siden han ble smittet, mange av dem anonyme og ubeskyttet.

Mer om den nye hissige HIV-varianten.

Personvernpolicy