Bør ikke P3 lage sin egen festival?

Norge er et lite land, husk det...

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets by:Larm-arrangement er over, og vi er vel egentlig sånn passe fornøyde.

Vi har fått gått på noen konserter, musikkbransjen har fått med seg et seminar eller tre, vi har vært sosiale og drevet nettverksbyggning. Generelt har vi hatt det fint i en koselig liten by på vestlandet.

Så, slikt sett kan vi vel alle konkludere med at det har vært tre fine dager i februar...

Skuffende arrangement?


For noen har derimot årets by:Larm vært skuffende. Selvsagt kan man peke på mye uferdig ved artister og band, og til tider har også potensialet vært relativt fraværende.

Alle drømmer vi jo om aha-opplevelsen og det å kunne oppdage det neste store på sånne festivaler, men la oss være ærlige: Så enkelt er det ikke.

Andres Segrov gjorde en særdeles fin figur (Foto: Stig Henning Morken)Andres Segrov gjorde en særdeles fin figur (Foto: Stig Henning Morken)

Men for å sette ting litt i perspektiv:

Norge er et ytterst lite land og det er tross alt begrenset hvor mange bra band som kan eksistere her oppe i isødet.

Men det blir så utrolig feil å skylde på artistene for manglende kvalitet. Hvis noen skal anklages, se heller på de som har plukket ut bandene. Har de gjort en god nok jobb?

Tja, det er ikke godt å si, men en ting vi heller ikke må glemme er at det tar faktisk tar lang tid å bli flink.

Og det er jo nettopp derfor vi har by:Larm!


Her kan håpefulle artister få en mulighet til å vise seg frem for folk de normalt ikke ville spilt for, samtidig som de kan lære ett eller annet. Vi skal med andre ord ikke forvente at artister og band stiller opp med en drøss geniale låter og er moden for platekontrakt.

Husk at Norge, som alle andre land, har noen bra, mange middels og en drøss med råtne band.


P3


Et annet sentralt trekk ved årets by:Larm har vært P3s involvering i dets gjøren og laden.

OK, vi kan vel alle innrømme at P3 som aktør i norsk musikkliv nødvendigvis ikke er helt heldig, men samtidig må kanalen berømmes for sin ærlighet! Sterke meninger og holdninger er noe vi alle har bruk for, og spesielt hvis det kan skape litt blest.

Men langt mer interessant i dette tilfellet er å se nærmere på det innholdet som P3 profilerer i sin selvutnevnte aktør-rolle.

Favorisering


På by:Larm i Stavanger kom dette til synlighet hovedsakelig gjennom to arrangementer.

Håkon Moslet, P3-sjef med sterke meninger. (Foto: nrk.no)Håkon Moslet, P3-sjef med sterke meninger. (Foto: nrk.no)

Torsdag trommet kanalen sammen til såkalt «P3-session» på Folken (et av arrangementets største scener). Her ble man presentert for etablerte norske artister som Gåte, Annie, Madrugada og nykommeren Christer Knutsen.

Hva var poenget? Prøv å forklare meg hvor hensiktsmessig det er for by:Larm at publikum okkuperer ett lokale slik at de skal få nok en anledning til å se Gåte, Madrugada og Annie?

Det er ikke der man skal være. Man skal sjekke ut de nye, de usignede og de talenter som ikke har fått vist seg frem ennå. Om vi ikke skal finne morgensdagens stjerner, skal vi iallefall gi dem en ærlig sjanse.

Uhørt


P3s innholdsmessige leveranser ble ytterligere bekreftet på den særdeles sparsommelige og småpinlige Urørt-finalen lørdag kveld.

Agnete Kjølsdal i Animal Alpha leverte ypperlige greier (Foto: Stig Henning Morken)Agnete Kjølsdal i Animal Alpha leverte ypperlige greier (Foto: Stig Henning Morken)

Det henger ikke på greip å promotere arrangementet i så stor grad som P3 har gjort, for så å levere et regelrett slett show! Med unntak av et fåtall av låter, var heller ikke det innholdsmessige i orden denne kvelden.

I tillegg burde finaleartistene fått muligheten til å fremføre bidragene sine selv, istedet for at publikum skulle bli avspist med CD'en.

Man tar seg etterhvert i å lure på om ikke P3 heller burde lage sin egen lille festival...

Internasjonalt fokus


Man kan med andre ord still spørsmål om hvor i all verden by:Larm som arrangement er på vei hen.

Mitt forslag i så måte ville være å ta to steg tilbake og innse at norsk musikk har sine klare begrensninger.

Konsentrer derfor festivalen rundt det norske, dropp det småpinlige og krampaktige internasjonale fokuset, og når vi er klare for å vise noe til utlandet, trommer vi heller sammen til en showcase eller to

.

Nei, konsentrer dere heller om å krabbe enn å fly, så kan vi i mellomtiden kanskje glede oss til å høre fra Animal Alpha , The Beautiful People, The Samuel Jackson 5, SirPlus og Andreas Segrov Band.

Personvernpolicy