Kampsport skaper voldelige barn

Ny forskning viser at det er en sammenheng mellom voldelig adferd og kampsport-trening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutter som trener aktivt innen kampsporter som boksing, kickboksing, bryting, vektløfting, karate, Tae Kwon Do og judo, har betydelig større sjanse for å utvikle voldelig og antisosial atferd.


Det er en undersøkelse fra Olweus-gruppen ved Universitetet i Bergen som konkluderer med dette.I følge Bergens Tidene har professor Dan Olweus sammen med seniorforsker Inger Endresen fulgt 477 gutter fra de er 11- 13 til de er 13- 15. Guttene er et utvalg fra de 5000 elevene som deltok i den siste Bergens-undersøkelsen om mobbing.


Det viste seg at de som trente kamp- eller styrkesport i hele toårsperioden hadde betydelig høyere nivå av voldelig og antisosial atferd enn de som aldri deltok. Videre kom det fram at de som begynte å trene i løpet av tiden de ble fulgt viste en markant økning i voldelig og antisosial atferd over tid. Guttene som sluttet å trene underveis ble mindre voldelige.- Vi hadde en hypotese om at det var i utgangspunktet aggressive gutter som gikk inn i denne type aktiviteter, men resultatene gir ikke belegg for dette. Det er desto mer alvorlig at det er helt vanlige gutter som utvikler voldelig og antisosial atferd ved å være aktive i disse miljøene, sier Inger Endresen til Dagbladet.


De to forskerne mener at kulturen i miljøene oppfordrer til denne type adferd.


- I tillegg til at de unge tilegner seg kampteknikker, er holdningene i miljøet av stor betydning. Hvis det å være tøff, aggressiv og fysisk sterk blir rost og oppmuntret i klubben, kan dette være med på å fremelske disse egenskapene hos de unge, sier Olweus og Endresen til BT.


Ikke uventet er Norges Kampsportforbund uenig med påstanden om at gutter blir asosial og voldelig av å drive med kampsport.


- Vi har aldri fått tilbakemelding fra foreldre eller klubber som har gitt indikasjoner på at barn og ungdom utvikler antisosiale og voldelige tendenser ved å drive slik sport. Men vi stiller oss selvsagt ydmyke overfor den forskningen som er gjort av Olweus' gruppe, og tar dette på alvor, sier utdanningssjef i Norges Kampsportforbund, Ante Rinne til Dagbladet.


Resultatene av undersøkelsen vil bli publisert i det prestisjetunge internasjonale tidsskiftet Journal of Child Psychology and Psychiatry. Olweus-gruppen regner med at resultatene vil vekke oppsikt internasjonalt, ettersom det har tidligere vært lite fokus på de negative effektene av kamp- og styrkesport.


Et norsk sammendrag av undersøkelsen finner du her.

Personvernpolicy