Statskupp i Togo

Afrikas lengstregjerende statsleder døde lørdag. Dagen etter ble sønnen hans innsatt som ny president, etter det som betegnes som et statskupp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Togo ligger i det vestlige Afrika, nær Nigeria.Togo ligger i det vestlige Afrika, nær Nigeria.

Lørdag døde general Gnassingbe Eyadema (69) av et hjerteinfarkt, bare timer før han skulle blitt fløyet til Europa for behandling på sykehus.

I løpet av helgen ble landets grenser stengt av hæren og statslederens sønn, Faure Gnassingbe (39), ble innsatt som ny president, - for å hindre et vakuum, i følge hæren.

Togos grunnlov stipulerer at parlamentets valgte leder skal lede landet i en slik situasjon, i inntil 60 dager, da det skal avholdes nytt valg.

Den 81 mann store nasjonalforsamlingen hadde imidlertid et ekstraordinært møte hvor de med 67 mot 14 stemmer forkastet den nåværende parlamentslederen, og innsatte presidentsønnen i denne posisjonen i stedet. Deretter endret de grunnloven, slik at sønnen får anledning til å fullføre farens periode, som varer ut 2008.

Den Afrikanske Union fordømte handlingene, og kalte det et statskupp.

Tidligere hadde den rettmessige midlertidige presidenten, Fanbare Tchaba, forsøkt å returnere fra Paris, men flyet ble avvist og sendt til Benin.

Om Togo

President G. Eyadema døde i helgen.President G. Eyadema døde i helgen.

Fransk Togoland ble Togo i 1960. General Gnassingbe Eyadema ble innsatt som militær leder i 1967, og var da han døde lørdag den hersker i Afrika som har sittet lengst. Landet er blitt kritisert for manglende respekt for menneskerettigheter.

Landet har litt over 5,5 millioner innbyggere, og har et flateinnhold på ca 54.000 kvadratkilometer - ca 120 prosent av Danmark.

Statskupp i Togo


Personvernpolicy