Meny

Prinsesse Gullhår og bjørnene

Prinsesse Gullhår og bjørnene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå får du sette deg godt til rette, gamle onkel, søster og bror, så skal du få høre om den gang prinsesse Gullhår dro på besøk til noen bjørner i skogen.

I et hus i en hage i en skog bodde det en gang tre bjørner. Det var bamsefar, bamsemor og så var det sønnen deres Bompi.

Så var det i de dager at bamsefar fylte femti år og det skulle arrangeres en stor fest i lia.

- Det er klart at vi må feire, kom så lager vi grøt og så går vi, sa Bamsefar.

Dermed gikk bjørnene ut av huset og opp til festen i lia. Men all grøtmaten glemte de rent, den stod fortsatt på ovnen og putret og kokte idet de gikk.

Så hadde det seg slik at det var en prinsesse som var på tur i skogen omtrent samtidig. Og det var prinsesse Gullhår.

- Hei, hurra hurra, jeg er så glad i dag, sang hun mens hun hinket bortover veien i den nye kjolen. Trippe trippe trapp.

Det er forresten mulig at hun ikke var så glad likevel, for når jeg bare konsentrerer meg, tror jeg kanskje at hun hadde gått seg vill i skogen. Og dermed var prinsesse Gullhår ganske sur.

- Grrr, sa hun og sparket borti en stein. - I dag er jeg både sur og sulten. Dessuten er kjolen min stygg. Men hva er det jeg kjenner lukten av der borte?

Det var så klart grøt prinsesse Gullhår kjente lukten av der borte. For Gullhår var like ved siden av huset til de tre bjørnene. Og fordi prinsessen var så sulten, bestemte hun seg for å følge lukten. Og slik hadde det seg at hun kort tid etter hadde snust seg helt fram til bjørnenes hus.

- Jøss, et hus, sa Gullhår. - Skal tro hvem som bor her. Kan det være en heks eller en vakker prins? Prinsesse Gullhår banket på døren.

Ingen svarte.

Så banket hun på vinduet.

Ingen svarte der heller.

Så banket hun på døren en gang til.

Fortsatt ikke noe svar.

Så sjekket hun om ytterdøren var åpen. Det var den så klart ikke.

Men på baksiden var det et åpent vindu, og der klatret Gullhår inn. For prinsesse Gullhår, vet du, hun var som prinsesser flest: Alltid nysgjerrig, alltid på farten, alltid klar for et eventyr eller to.

Inne i huset kikket prinsesse Gullhår seg rundt. Hun syntes nok ikke huset var like fint som slottet hun bodde i sammen med kongen og stemoren sin. Men det var greit nok liksom. Nok om det.

Så var det jo grøten da. Prinsesse Gullhår var overrasket over å finne tre kjeler med grøt på ovnen. En stor, en mellomstor og en ganske liten.

Først smakte Gullhår på den største grøten.

- Nei, huff, sa Gullhår. - Denne grøten var alt for varm. Og dessuten er sleiva altfor stor også. Hun fortsatte med den mellomste grøten. Den falt heller ikke i smak. For kald, mente Gullhår. Dessuten hadde den rosiner.

Men i den minste kjelen fant hun grøt som var helt perfekt.

- Mmm, sa prinsesse Gullhår. - Dette er grøt slik grøt skal være. I tillegg er sleiva akkurat passe, slik at jeg kan få grøten inn i munnen. Ringeli kringeli, fling flang.


Men hvor skulle hun sitte, lurte prinsessen nå.


Skulle hun sitte på den store stolen? Nei, den var altfor stor og hard. Hva med den mellomste stolen da? Niks. Den var alt for myk. Men den minste stolen var akkurat passe.

- Jippi-kayee! utbrøt prinsessen og satte seg godt til rette på den minste stolen.

Etter en stund ble prinsessen trøtt av å sitte på stol. - Nei, nå trenger jeg prinsessesøvnen min, sa hun. Dermed gikk hun ut på badet og prøvde de tre tannbørstene hun fant der. Først var det den store.

- Æsj, for stor, sa Gullhår. Så var det den mellomste.
- Æsj, for mellomstor, sa Gullhår. Men den minste tannbørsten var akkurat passe.
- Der hadde jeg jammen flaks, sa prinsessa.

Deretter gikk prinsesse Gullhår inn på soverommet, hvor det stod tre senger på rekke og rad.

- Hmmm, sa prinsessa. - Hvor skal jeg sove når det er tre senger å velge mellom?

Nå er det lett for oss å rope at hun burde velge den minste senga, først som sist, for den er sikkert både myk og god og akkurat passe. Men denne prinsessa var ikke kjent for å være spesielt smart, for først skulle hun opp i den største senga.

- Æsj, der lå det en ert, sa prinsessa.
Så kløyv hun opp i den mellomste senga.
- Den var litt bedre, sa prinsessa, men den mangler overmadrass og laken.

Men den minste senga var akkurat passe, så klart, det visste vi jo allerede. - Ja, her vil jeg sove, sa prinsessa og la seg godt til rette i senga til den minste bjørnen.

Så kom bjørnene hjem fra festen til bamsefar. Og selv om de hadde vært på fest, var de ikke dårligere enn at de straks skjønte at noe hadde skjedd.

- Hva er det som har skjedd, utbrøt bamsemor med øyne store som tinntallerkener.

- Noe, sa vesle Bompi.

- Ja, noe har skjedd med grøten, brummet bamsefar med myndig stemme.

- Og noe har skjedd med stolen, sa bamsemor.

- Ja, noen har brukt stolen min, sa bamsefar.

- Min også, sa Bompi. Han hadde forresten ikke noe grøt igjen, det glemte jeg å nevne.

- Kom la oss sjekke badet også, for sikkerhets skyld, sa Bamsemor. Og ganske riktig. Noen hadde brukt tannbørstene også, det gidder jeg ikke gjøre noe stort nummer ut av.

Så ble det etter hvert leggetid. Og bjørnene gikk inn på soverommet. Heller ikke der var ting som det det skulle være.

- Noen har ligget i senga mi, sa bamsemor.

- Noen har ligget i senga mi også, brummet bamsefar.

- Og det ligger noe i senga mi, hylte Bompi.

Så kysset de prinsessen på munnen, slik at hun skulle våkne. Nei, æsj, hva er det jeg sier. Glem det med munnen. De vekket henne på annet vis. De ropte til henne at hun måtte stå opp, det var det de gjorde. Dermed våknet prinsesse Gullhår.

Og da prinsesse Gullhår skjønte hva hun hadde stelt i stand, ble hun redd og sprang hjem så fort bena kunne bære henne.

- Der fór hun, sa Bamsefar.

- Ja, så menn, sa Bamsemor.

- Jeg er sulten, sa vesle Bompi.

Noen dager senere tok de tre bjørnene seg inn på slottet til prinsesse Gullhår. Men det er en annen historie.


Les også:

Goddag mann økseskaft
Mannen som skulle passe huset
Geitekillingen som kunne telle til tolv

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran04:08 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:21 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank
Siste nytt
04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran04:08VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia03:28Norge19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:21NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus