Ekte hemmeligheter

Mesterregissør Mike Leigh har sans for hemmeligheter, men orker ikke lage film med dumme skuespillere. Jeg møtte den myteomspunnede briten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvem av dere skal ta bildene? Mesterregissøren Mike Leigh ser på oss med en streng mine.


En fotograf fra et annet magasin og undertegnede holder forsiktig opp en hånd.

- Jeg vil at dere skal ta bildene nå før vi begynner. Jeg skal stå akkurat her. Etterpå må de som ikke skal stille meg spørsmål, forlate rommet.


Neste klikk møtte Mike Leigh under Tromsø Internasjonale Filmfestival. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Neste klikk møtte Mike Leigh under Tromsø Internasjonale Filmfestival. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Nervøs latter fra fotograf. Tuller han?

- Jeg mener det. Dersom du ikke har spørsmål, må du gå, sier briten hakket bryskere.

Vi forstår at det er best at Leigh får det som han vil. For det er tydelig at han er vant til å instruere mennesker rundt seg, og han forventer at man adlyder ordre.

Klok kone
Jeg traff den britiske regissøren på Tromsø Filmfestival, hvor han kom for å promotere filmen «Vera Drakes hemmelighet», som har premiere denne uka. Dramaet har fått tre Oscar-nominasjoner og høstet et drøss av seksere hos norske anmeldere. Men dette visste ikke Leigh da jeg snakket med ham.

Handlingen i filmen foregår i London på 1950-tallet. Arbeiderklassekvinnen Vera er den perfekte mor, kone og medmenneske. Hun har et hjerte av gull og er hjelpsom på grensen til det selvutslettende. Familien elsker henne, og Drake-familien har et godt liv til tross for at de bor under trange kår.

Den lille familien rystes i grunnvollene når det kommer for en dag at Vera i alle år i hemmelighet har hjulpet kvinner som har havnet i «uløkka». På et øyeblikk går hun - i samfunnets øyne - fra å være en helgenaktig skikkelse til umoralsk forbryter.

Leigh forteller at han lenge har ønsket å lage en film som tar opp abortspørsmålet.

- Dette er et stort tema som berører alle. Det har alltid vært, og vil alltid være uønskede svangerskap. Selv er jeg gammel nok til å huske tilbake til tiden da abort var ulovlig, ettersom loven ikke ble endret før i 1967. Derfor har jeg selv kjent mennesker som har måtte løse slike problemer på alternative måter.

Tenk selv
Da «Vera Drakes hemmelighet» hadde premiere i USA skapte den negative reaksjoner fra abortmotstandere, uten at de hadde sett filmen engang. Abortspørsmålet er fremdeles et svært betent tema, selv i 2005.

Imelda Staunton som Vera Drake. (Foto: filmweb.no)Imelda Staunton som Vera Drake. (Foto: filmweb.no)

- Jeg har ikke laget denne filmen for å vise hva som er rett og galt. Filmen stiller spørsmål og inviterer deg til å tenke over disse spørsmålene selv. Det eneste jeg kan si er at slike inngrep bør utføres av kvalifiserte, og ikke i det skjulte, under usikre forhold, sier Leigh.

Stemningen i «Vera Drake» er intens og klaustrofobisk. Selv begynte undertegnede å kaldsvette allerede ved det første abortinngrepet, til tross for at Vera fordriver fostre på en nokså skånsom måte. I stedet for bruk av strikkepinner eller andre grusomheter som vi gjerne forbinder med denne type inngrep, tar hun i bruk kokende vann, som hun pumper inn i livmoren.

Etterpå setter hun på en kopp te og nynner lett for å berolige de stakkars jentene. «Det vil forsvinne om noen dager», sier hun trøstende. Så drar hun hjem til sin intetanende familie.


Jeg drister meg til å spørre Leigh om kanskje hovedpersonen hans er i fornektelse overfor det hun gjør.

- Nonsense! Fnyser han.

- Du kan jo godt tro hva du vil, men akkurat det der tror jeg er et resultat av typisk «psykobabbel». Og det var tross alt jeg som skapte henne, legger han til strengt.

- Vera vet akkurat hva hun driver med. Tusenvis av kvinner har drevet med dette til alle tider. Hun gjør bare det hun gjør for å hjelpe andre i en vanskelig situasjon.


Vi lar temaet ligge.

En hemmelig metode

På settet av «Vera Drakes hemmelighet». (Foto: filmweb.no)På settet av «Vera Drakes hemmelighet». (Foto: filmweb.no)

En av årsakene til filmens suksess er de fantastiske skuespiller-prestasjonene. Særlig gjør Imelda Staunton en fantastisk tolkning av Vera, en innsats som er blitt belønnet med en rekke priser og Oscar-nominasjon. Kanskje ikke uventet, ettersom Leigh er svært kresen i sitt valg av skuespillere.

Regissøren har utviklet en egen «metode», som blant annet innebærer at skuespillerne må gå med på at de ikke skal vite hva filmen handler om før de begynner arbeidet. De skal heller ikke vite mer enn det rollefiguren deres vet.

- Alle skuespillere som jobber for meg er karakterskuespillere. Det må de være. Jeg trenger intelligente skuespillere for å gjennomføre filmene mine. Og det er ikke alltid like enkelt ettersom mange skuespillere er nokså dumme. Han smiler svakt.

Ekte sjokk
Allerede seks måneder før kameraene ble slått på, startet Leigh og skuespillerne arbeidet med å bygge de ulike karakterene i «Vera Drakes hemmelighet». Gjennom lange prøver improviserte skuespillerne og hadde individuelle samtaler med Leigh for virkelig å komme under huden på personen de framstiller.

Samtidig levde de i uvisshet om hvilken skjebne karakteren deres gikk i møte. Leigh er vant til å holde hemmeligheter.

- Under prøvene visste virkelig ikke de andre skuespillerne hva Vera drev med. Dermed ble sjokket da politiet kom for å hente henne ekte. Denne følelsen av sjokk og overraskelse ligger dermed organisk dyrket i skuespillerne, og de kunne hente den fram da filmingen begynte. Reaksjonene blir ekte, forteller han.


Resultatet er noen fantastiske scener som slår publikum i magen.

Og det er nettopp denne realismen som har gjort Leigh kjent gjennom filmer som «Naken», «Hemmeligheter og løgner» og «Karrierekvinner».

- For meg er det viktig at en film er ekte. At det du har foran kamera har rot i virkeligheten og eksisterer uansett om man velger å lage en film om det eller ikke, forteller han.

• Britisk filmregissør, født i Manchester.
• Debuterte i 1971 med spillefilmen «Bleak moments» («Ensomhet»). «Naked» («Naken», 1993) ble hans store internasjonale gjennombrudd på kino og sikret ham blant annet regiprisen i Cannes.
«Secrets and Lies» («Hemmeligheter og løgner», 1996) ble belønnet med Gullpalmen i Cannes og ble Oscar-nominert for beste film.

• «Vera Drakes Hemmelighet», som har premiere på norske kinoer til helgen, er nominert til 3 Oscar-statuetter. Den har høstet priser og rosende omtale overalt hvor den har blitt vist. Ved British Independent Film Awards gjorde den så godt som rent bord, og under Veneziafestivalen ble det premier på både regissør Mike Leigh og tittelrolleinnehaver Imelda Staunton.

Vera Drake: Offisielle hjemmesider.