Meny

Norsk bloggmygg vil banke de store

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lille, norske programvarehuset Blogsoft ypper seg mot de store. Rafiq Charania og Per Kleven har noe som Blogger og Typepad ikke har.

Rafiq Charania ypper seg mot de store.Rafiq Charania ypper seg mot de store.

Blogsoft står bak programvaren som driver blant annet Sprayblogg.no og Weblogg.no. Disse tjenestene er beregnet på folk som vil ha sin egen blogg uten å installere programvare på egen server eller drive programmering. De største konkurrentene er de amerikanske blogg-kjempene Blogger og Typepad, som sett fra brukerens ståsted er svært så lik Weblogg og Sprayblogg.

- Men vår måte å tenke på er annerledes, sier Rafiq Charania (30) i Blogsoft. Selskapet består bare av ham og kollega Per Kleven.

Partnerskap

- Vi går nemlig i partnerskap med andre store aktører, som Spray og Weblogg, og lar disse «fronte» tjenesten. Selv blir vi usynlige, men er likevel sentrale i utvikling og drift av bloggene.

Han regner med at et sted mellom 5 og 8.000 blogger i dag kjøres på Blogsofts programvare og vertsmaskiner, uten at deg som blogger nødvendigvis aner noe om dét.

Når ny funksjonalitet legges inn hos Blogsofts partnere, er det de to energiske 30-åringene som har identifisert behovene og programmert inn de nye mulighetene i systemet.

- Per Kleven og jeg har jobbet sammen i mer enn 10 år, sier Charania. - Vi sluttet på skolen for å drive med 3D-animasjon, CD-ROM, senere webutvikling. Vi jobber sånn at Per gjerne får en god idé som han realiserer. Så springer jeg ut og selger den inn til kunder og partnere.

Innen blogging har de hele tiden anstrengt seg for å følge med i hvilke nye trender som kommer, og arbeidet febrilsk for å være tidlig ute med og tilby nyhetene til brukere av sine bloggsystemer.

- Vi var blant de første med mobilblogging. I dag kan bloggoppføringer postes til Blogsoft både via SMS og MMS. Mens de andre begynte å snakke om videoblogging, var vi der og kunne tilby det, sier han stolt.

Ikke dårlig for et lite tomannsfirma å holde bloggkjempene fra Amerika stangen. Og blir det som Charania vil, ansetter de snart flere mennesker, og fortsetter ekspansjonen inn i øvrige nordiske land og resten av Europa.

- Vi er allerede på plass i Sverige. Hvis vi greier å finansiere opp vekstplanene våre, vil vi snart være på plass i store deler av Europa også, sier han.

Trender

Charania ser en rekke spennende trender som også Blogsoft har tenkt å henge med på.

- Jeg tror at blogging ved hjelp av wap blir stort en kort stund. Jeg ser også at «podcasting», som er bloggingens svar på lydboken, kommer for fullt. Jeg tror ikke vi skal regne med store endringer i funksjonalitet for bloggerne - det skal være enkelt. Det er også spennende å se hva som skjer innen gruppeblogging, hvor vennegrupper, kolleger eller andre med felles interesseområder etablerer blogger de alle kan delta med innlegg i.

Han peker også på at det i USA finnes flere såkalte «megablogger», blogger som er blitt så kjente og har så høy trafikk at de befinner seg i en annen divisjon enn resten. Det er ofte disse bloggene som har innflytelse på politiske avgjørelser og tidvis konkurrerer med aviser og andre medier om nyheter, - i hvert fall hva gjelder kommentarene til nyhetsbildet.

Noen slik «megablogg» har vi foreløpig ikke i Norge. Spørsmålet er når den første virkelig seriøse «megabloggeren» gjør sin entré, og velter regjeringen eller skandaliserer pressen.

Kanskje det er din?

Blogsoft

Lite norsk firma har laget programvaren som blant annet Sprayblogg kjøres på.

Mer om blogging

Andre nettsteder omtalt i artikkelen


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus