Irak trosset frykten

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en dag irakere kan gå med hevet hode fordi de utfordrer terroristene og begynner å skrive sin fremtid med egne hender, sa Iraks statsminister Iyad Allawi i går.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det irakske valget var tungt bevoktet, men 35 måtte likevel dø i angrep fra opprørere. (Foto: iraq.net)Det irakske valget var tungt bevoktet, men 35 måtte likevel dø i angrep fra opprørere. (Foto: iraq.net)

Millioner av irakere trosset frykten og truslene fra terrorister, og møtte mannsterke opp for å avgi sin stemme i valget i går.

Irakerne "valgte med livet som innsats" , skriver Aftenposten i dag. Gruppen til Al-Zarqawi påtok seg allerede i går ansvar for minst fire angrep mot valglokaler.

Totalt skal 35 mennesker ha mistet livet som følge av angrep gjort på valgdagen.

De første gjetningene om valgdeltagelse er optimistiske, men langt fra pålitelige. Det antydes at rundt 60 prosent av de åtte millioner stemmeberettigede stilte opp. Andre er enda mer optimistiske, og tror at hele 72 prosent av irakerne møtte opp ved valgurnene.

President George Bush er veldig fornøyd med valget, ifølge Reuters. Han kaller valget "en dundrende suksess" og sier at irakerne med det har forkastet den anti-demokratiske ideologien til terroristene.

Om valget i Irak

Iraks velgere valgte i helgen representanter til Nasjonalforsamlingen. Når denne 275 mann store forsamlingen er godkjent av valgkommisjonen, skal den utpeke en president og to visepresidenter. Dette presidentskapet skal i sin tur peke ut en statsminister, som igjen skal velge en regjering. Regjeringen må godkjennes av minst halvparten av de folkevalgte.

Nasjonalforsamlingens viktigste oppgave blir å skrive en ny grunnlov. Folket skal stemme for eller imot grunnloven den 15. oktober. Hvis den blir godkjent, danner den grunnlaget for valg av ny nasjonalforsamling den 15. desember i år.

Vil du vite mer?