Smøring, journalistikk og rødvin

Polansatte er smurt og kvestes offentlig av en smøremyk polsjef som likevel ikke sier nei til en heisatur for egen del. Media smører på med skandaleoppslag. Men noe skurrer. Eller singler. Nesten som

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reinspikka smør. (Foto: arla.dk)Reinspikka smør. (Foto: arla.dk)

Saken om smøring av polansatte har fått absurde proporsjoner. Å dømme etter mediedekningen tror du kanskje at man har avdekket massiv korrupsjon i et gjennområttent system. Men da har du ikke lest det med liten skrift.

Med forbehold om at det avsløres noe av betydning i løpet av de nærmeste døgnene: Dette er en tullesak.

Den handler om 13 polansatte som har latt seg traktere av vinimportøren Ekjord as. De har fått sprit, likører og fine viner, samt middager og overnattinger med ektefeller.

Ja?

Og ...?


Er jeg korrupt?
Hvis dette gjør polarbeiderne korrupte, er vi jaggu meg korrupte alle sammen.

Jeg får ofte vin. Sist jeg fikk fine viner var til jul. Jeg ga bort noen også.

Er jeg smurt?

Sist jeg ble påspandert en middag av en håpefull PR-rådgiver og hans oppdragsgiver var i forrige uke. Den var fin som fy, med både likør og cognac.

Så sent som tirsdag fikk jeg en gratis lunsj.

Dette er greit. Jeg er journalist. Jeg pleier forbindelser med den slags folk. Jeg skriver noen ganger om ting de ønsker å lese, og kanskje skriver jeg litt penere etter en god middag. På den annen side har jeg sett mye rart. Jeg prater med folk, og er det noe å skrive om, så skriver jeg, hvis ikke lar jeg det være.

Kanskje jeg er korrupt?

Unnskyld, men jeg føler meg ikke sånn. Ikke i det hele tatt. Dette er faktisk sånn verden ser ut. Man snakker med hverandre, pleier forbindelser med hverandre, utvikler vennskap og fiendskap, tillit og mistillit. Og drikker vin sammen. Noen ganger spanderer du. Andre ganger spanderer jeg.

Ravende urettferdig
Jeg sier ikke at det er greit at polfolket smøres, jeg bare syns det er så ravende urettferdig, og så grotesk tatt ut av sine proporsjoner, samtidig som mediene som river løs store stykker av livet til de involverte sitter i glasshus hvor det snart er fri gjennomlufting.

Jeg tror ikke noen yrkesgrupper i dette land -- eller i all verdens land -- «smøres» mer enn journalister, verken hva gjelder kvantitet eller kvalitet. Kanskje med unntak av legestanden. For deler av pressen er smøring en del av arbeidshverdagen. Daglig reiser horder av norske journalister ut på reiser til fjerne land for å dekke mildest sagt tvilsomme pressebegivenheter. Noen insisterer på å betale selv, men brorparten kommer fra aviser og medier med en økonomi som er av typen enten-eller: Enten må den som inviterer betale for turen, eller så må de bli hjemme. Hvordan tror du avisenes reportasjer om nye biler testkjørt på andalucianske høysletter av journalisten selv blir til? Hvis du tror biljournalisten i «Dagens Bang» betaler turen selv, så tar du antagelig feil i mer enn halvparten av tilfellene.

De to siste julene har Fujitsu-Siemens gitt utvalgte norske datajournalister en topp bærbar PC som julegave. Jeg er sikker på at mange har returnert den. Jeg er like sikker på at mange av dem, også i tidsskrifter du har tiltro til og regner som uavhengige, syns det var helt kurant å beholde den.

Jeg hører omkvedet her jeg sitter: «Herregud, vi er da profesjonelle. Vi lar oss ikke påvirke av dét.»

Neida, selvsagt ikke.

En polansatt derimot vil selvsagt styrte bevisstløst avsted og kun anbefale sine kunder de viner de er forskriftsmessig smurt inn med på Hankø.

Forbilder
For ganske mange år siden - så lenge siden at det formodentlig er for sent å etterligne deltagerne hvis kemneren uheldigvis skulle lese denne historien - ble det arrangert opptil flere usedvanlige reiser. Den gangen skulle daværende Televerket erstatte sine nettsentraler med digitale bokser i en kontrakt verdt milliarder av kroner. Tre leverandører var med i sluttspurten. Det var Ericsson, Siemens og Alcatel.

Sjelden har teknologijournalister, næringslivsjournalister og samferdselspolitikere blitt traktert så fyrstelig.

Ericsson var moderat. Jeg tror ikke de gjorde noe i det hele tatt.

Alcatel tok hardere i. En delegasjon journalister ble traktert på fransk manér, med fine middager, likører og franske viner, pluss opptil flere overnattinger.

I Frankrike.

Men det var ingen ektefeller med. Og det var jo et visst faglig innhold, vil deltagerne innvende.

Joda, det var et faglig innhold, men om det var mer faglig å se på telefonsentraler i Frankrike for en teknologijournalist, enn å smake på viner på Hankø for en polansatt, tillater jeg meg å tvile på.

Muligens betalte noen turen selv. Brorparten gjorde det definitivt ikke.

Smøretur med Siemens
Siemens slo til med den mest vanvittige turen.

Det var sikkert 20 eller 30 mennesker. Det var journalister, det var politikere - praktisk talt halve Samferdselskomitéen. Det var representanter fra forskningsmiljøet, nærmere bestemt daværende FAFO-sjef, Terje Rød Larsen, som senere blant annet har livnært seg som fredsmekler; og det var fagforeningsfolk, blant dem en av den nåværende LO-sjefens nærmeste medarbeidere.

Så var det Nils Chr. Geelmuyden. Han skriver noen fantastiske portrettintervjuer i Kapital, og er lillebror til PR-kongen, Hans Geelmuyden.

Turen gikk til München, hvor en forskningssjef med 60.000 forskere under seg skulle foredra. Han greide ikke å få overhead'en til å virke. Deretter gikk den videre til Berlin, hvor Willy Brandt sa noen kloke ord om muren som nyss var falt. Spennende, men nokså irrelevant for valget av digitale telefonsentraler i Norge. Senere ble delegasjonen fløyet på første klasse med Lufthansa til Disneyworld i Florida, hvor det antagelig var et eller annet faglig alibi som ingen lenger husker.

Det var smøretur, det.

Vel hjemme skrev Geelmuyden en harsellerende og morsom artikkel i Kapital med tittelen «På smøretur med Siemens». Med den sa han i grunnen det som var å si. Få andre journalister følte at de hadde noe mer å tilføre, og reportasjen ble derfor i hovedsak den pressedekningen Siemens fikk ut av millionkampanjen sin for å blidgjøre antatte opinionsdannere i norsk politikk og næringsliv.

Hele greia var overdådig, dum og pinlig, og illustrerer forsåvidt et av de viktigste budene når du forholder deg til profesjonelle, enten de er journalister, politikere eller polansatte: Har du ikke noe å si, så ikke si det.

Til Sydney og Hankø

Så, nei, polansatte, og nei, Ekjord: Dere har antagelig lite å skamme dere over.

Bortsett fra sjefen.

I det som for meg ser ut som en storstilt operasjon for å redde eget skinn, bruker Vinmonopolet hundretusenvis av kroner på kriserådgivning fra Geelmuyden-Kiese. Rådet fra PR-rådgiverne, som selv har arrangert dusinvis av «smøreturer» for journalister på vegne av sine kunder, er åpenbart å legge seg flat og holde pusten mens de underordnede fortæres av ulvene.

GK er dyktige, det skal de ha. Det er kanskje ikke tilfeldig at polsjefen, som for meg ikke ser ut som annet enn en fyr som lar sine ansatte i stikken når det blåser, nå beskrives som en høyt elsket leder, og heises opp som et forbilde.

Kanskje det er nettopp det han er.

Kanskje det var mens de 13 satt og tenkte varme tanker om sjefen sin, som så forbilledlig viste dem hvordan virksomheten kan få et faglig brohode i spennende nye markeder, som Sydney, og Aten, uten at det belaster reisebudsjettet for mye, at de skjønte hvordan tingene skal gjøres.

«Hm, her har vi mye å lære», tenkte de, og satte seg på Ekjords fellesbuss til Hankø.Enig? Uenig? Si din mening.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:25 Demokrater vil stille Trump for riksrett02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder
Siste nytt
02:25VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus