Prøver lagt ut på nett

En elevgruppe publiserte i går kveld det som skulle ha vært den nasjonale prøven for 10. klasse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eleveorganisasjonen oppfordrer til boikott. (Foto: elev.no)Eleveorganisasjonen oppfordrer til boikott. (Foto: elev.no)

Korstoget mot utdanningsminister Kristin Clemet fortsetter.

I går la en anonym de nasjonale leseprøvene for 10. klassetrinn ut på nettet på http://geocities. com/nasjonaleprover. Nettsiden ble imidlertid raskt stengt på grunn av stor trafikk.


NRK melder at tusenvis av elever likevel kan ha fått tak i prøven, som alle tiendeklassinger skal gjennomføre i dag.


Gruppa skal tidligere ha krevd at de 18 prøvene skulle bli utsatt. Hvis ikke kravene ble oppfylt av utdanningsminister Kristin Clemet, skulle de publisere leseprøven på nettet, en trussel som de nå altså har gjort alvor av.


Det er forløpig ingen som vet hvem gruppa består av.


- Vi er helt ukjente med hvem de er, hvilke krav de stiller og hva de ønsker. Vi har bare hørt om dette gjennom mediene, sier seniorrådgiver Karin Steenstrup i Undervisningsdepartementet til NTB.


Leder i Elevorganisasjonen, Solveig Tesdal, sier at heller ikke hun kjenner til aksjonen.
Leder i Utdanningsforbundet Helga Hjetland sier til VG at hun ikke vil spekulere på om det kan være lærere som har lekket. Hun understreker at elever kan ha hacket seg inn på nettet og fått tak i prøven på den måten.

Nasjonale prøver

Nasjonale prøver er en landsomfattende kartlegging av elevenes grunnleggende ferdigheter i skriving, lesing, matematikk og engelsk for alle elever på fire trinn i løpet av grunnopplæringen.


Fra og med våren 2005 er det obligatorisk gjennomføring av nasjonale prøver i lesing, skriving, matematikk og engelsk for alle elever på 4., 7. og 10. trinn i grunnskolen og på grunnkurs i videregående opplæring.
(Kilde: Utdanningsdirektoratet)
Personvernpolicy