IBM med nye tenkepadder

De er sorte, lekre, raske og dyre. IBM topper Thinkpad-familien med en ny serie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som sin forgjenger T42 (bildet) er T43 sort og lekker og den leser fingeren din som en åpen bok.Som sin forgjenger T42 (bildet) er T43 sort og lekker og den leser fingeren din som en åpen bok.

I desember kom sjokkmeldingen om at en av verdens første - og lenge den største - produsenten av PC'er i verden selger hele sin PC-divisjon, med mann og mus og all annen teknologi, til kinesiske Lenovo.

Bare halvannen måned senere lanserer IBM likefullt en ny serie bærbare PC'er - av det slaget som frister øynene, men svir i lommeboka.

Thinkpad, eller tenkepadda som mange brukere kjælent omtaler de sorte dyrene, er på sett og vis rolls royce'ne i laptop'enes verden: Solide, raske, sterke, robuste, pene å se på, kvalitet tvers gjennom, og ikke spesielt rimelige.

T43 Fingerprint

Spesifikasjoner

 • Basert på Intel Centrino-teknologi
 • Pentium M - prosessorer
 • Intel 915GM - chipset
 • Intel Pro/Wireless 2200 (802.11b/g) eller Intel Pro/Wireless 2915 (802.11 a/b/g) nettverksadapter
 • Intel Pentium M-prosessorer 750 (1.86GHz/533MHz/2MB) eller 760 (2.0GHz/533MHz/2MB)
 • Dedikert grafikkadapter
 • ATI Mobility Radeon X300 64MB
 • 512MB PC2-4200 DDR2 533MHz SO DIMM - minne
 • 40, 60 eller 80GB (5400RPM) HighSpeed-harddisk
 • IBMs patenterte UltraNav (TrackPoint + styreplate) på alle modeller
 • 14.1" TFT: 1024x768 eller 1400x1050
 • 15" TFT: 1024x768 eller 1400x1050
 • ThinkPad HardDisk Shock Absorber på alle modeller
 • IBM Active Protection System på alle modeller
 • Forhåndsinstallert IBM Rescue&Recovery med Rapid Restore på alle maskiner
 • Express Card-brønn - ny standard som erstatter PC Card (PCMCIA)
 • Integrert fingeravleser på alle modeller
 • Embedded Security Subsystem 2.0 (Security Chip) på alle modeller
 • IBM Security Solution forhåndsinstallert

Medfølgende programvare:

 • Microsoft Windows XP Professional med Service Pack 2
 • InterVideo WinDVD Player
 • InterVideo WinDVD Creator (på maskiner med Multiburner)
 • IBM Update Connector
 • IBM Access IBM
 • IBM Access Support
 • PC-Doctor
 • IBM Record Now og IBM Drive Letter Access (maskiner med DVD/CD-RW eller Mutiburner)
 • IBM Access Connections
 • Adobe Acrobat Reader
 • IBM Rescue&Recovery med Rapid Restore
 • Norton AntiVirus 2005 (OEM version) 90 dagers prøveabonnement
 • IBM Security Solution (for aktivering og bruk av Security Chip)

Thinkpad T43 Fingerprint, som den nye serien kalles, føyer seg fint inn i dette mønsteret. Maskinene tar i bruk det helt nye Intel 915GM-chipsettet. Dette gir tilgang til ny teknologi som PC4200-minne, prosessorer med 533MHz FSB og den nye kortstandarden Express Card som skal avløse PC Card og som er tre ganger så hurtig. T43 veier 2,2kg for modellen med minst skjerm.

For å sikre maskinen på reise har T43 fått magnesium i lokket til beskyttelse for skjermen, mens resten av maskinen er beskyttet av titanium-kompositt. T43 er utstyrt med IBM ActiveProtectionSystem, som parkerer harddiskens lesehode ved støt/bevegelse. I tillegg inneholder den "ShockAbsorber".

Alle modellene har fingeravtrykkleser som gjør det enkelt å implementere maskinens sikkerhetsutstyr; som f.eks. IBM Security Chip.

En æra mot slutten

Det er historisk sus over salget av IBMs PC-divisjon til kinesiske Lenovo. IBM skapte PC-markedet da de introduserte sin IBM Personal Computer i 1981. Selv om Apple og andre produsenter allerede hadde lansert lignende produkter, gjorde det faktum at en gigant som IBM gikk inn i dette markedet sitt til at det virkelig tok av.

I mange år var IBM verdens desidert største leverandør av PC'er. Men etterhvert ble de forbigått, først av Compaq (som senere er kjøpt av HP), så av Dell Computer, som i dag er verdens største.

I 2000 ga IBM opp forbrukermarkedet for PCer, for å konsentrere seg om det profesjonelle markedet. Siden har veksten i forbrukermarkedet vært enorm, langt høyere enn i det profesjonelle. 8. desember ifjor kastet IBM inn håndkledet for PC-produksjon for det profesjonelle markedet også. I stedet skal IBM-merket videreføres av kinesiske Lenovo. IBM vil eie 18% av selskapet som opprettes i fellesskap av partnerne, og 10.000 IBM-ansatte kommer til å få en kinesisk PC-produsent som sin arbeidsgiver, inkludert 16 stykker her i Norge.

Både analytikere og kunder ser positivt på det som skjer. Til tross for at PC-divisjonen har representert 10% av den totale omsetningen i IBM, har den blitt mer og mer av et stebarn i en gigant som i dag er mer giret mot å levere tjenester enn maskiner. Derfor representerer den 1,75 milliarder dollar store handelen både at IBM trekker seg enda mer ut av PC-markedet, og at de gjennom sin nye partner gjeninntrer i det stadig mer spennende forbrukermarkedet.

Lenovo er i dag kun representert i Kina, men som markedsleder i det enorme landet er de likevel verdens niende største PC-leverandør. Etter sammenslåingen med IBMs PC-divisjon blir selskapet verdens tredje største, med 19.000 ansatte og 13 milliarder dollar i årlig omsetning.

Avtalen er ikke endelig. Den er godkjent av det amerikanske konkurransetilsynet FCC, men nå stilles det spørsmålstegn ved om et slikt salg er en nasjonal sikkerhetstrussel.


Personvernpolicy