Dårlig fisk
Planlegger du fisk til middag i dag? Da er det lurt å studere råvarene nøye.
NRKs FBI har nemlig gjennomført stikkprøver på fisken som selges over ferskvaredisk i dagligvarebutikker i Oslo.
Det ble tatt prøver i 23 butikker, og hele 17 butikker hadde for høyt bakterienivå på fisken som ble testet.
- Et nedslående resultat, sier professor i matsikkerhet Per Einar Granum ved Veterinærhøgskolen til NRK.
Det skal være måten fisken blir oppbevart på som forringer kvaliteten på denne måten.
- Butikkene bør bli mye flinkere til å forlange god kvalitet på de varene de får inn i butikkene, sier Granum, men forbrukerne må også stille høyere krav og levere tilbake fisk de ikke er fornøyd med.
Men uansett hvor skarpt øye eller nese du har er det vanskelig å oppdage dårlig fisk. Dersom du er gravid skal du være ekstra forsiktig med hvilken sjømat du spiser.
bakterier
(av gr. bakterion, liten stav), mikroskopiske, oftest encellete organismer uten klorofyll; står mellom planter og dyr. Formerer seg normalt ved deling. Finnes overalt i naturen; trives best i fuktighet og varme. De fleste b. er livsviktige for naturens husholdning og livsprosessene, men noen fremkaller sykdom hos planter, dyr og mennesker ved å bryte ned vev el. produsere giftstoffer. B. inndeles etter sin form i kokker (kuleformede), staver (stavformede), vibrioner (kommaformede), spirochæter (skrueformede) og spiriller (spiralformede).
(Kilde: Caplex)