Kristins side trenger øyeblikkelig hjelp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norskbloggen har besøkt SV-leder Kristin Halvorsens blogg. Diagnose: Her trengs det øyeblikkelig hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristin HalvorsenKristin Halvorsen

En blogg trenger ikke bare være folkets røst, det kan også være de folkevalgtes røst. I USA har praktisk talt alle politikere sin egen blogg. I Norge er det stort sett bare SV-dronningen Kristin Halvorsen.

Men Kristins nettrøst er svak, og står i fare for å forstumme helt.

I slutten av oktober scoret SV-leder Kristin Halvorsen noen poeng på at hun som første (og fremdeles den eneste?) norske politiker lanserte sin egen blogg. Hun skal ha ros for å sette fokus på dette spennende nye mediet, som titusenvis av nordmenn har oppdaget. Men dersom den positive effekten skal vare ved, kreves det at slike «flaggskip» holdes vedlike. Ofte ser vi at bloggere går ut med høy sigarføring og store ambisjoner, men at det når alt kommer til alt ikke blir så lett å holde et stødig trykk på bloggen sin.

Kristins blogg har nå fått tre måneders prøvetid. Norskbloggen fant tiden inne for å gjøre et uanmeldt besøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristins side

Blogger: Kristin Halvorsen
URL: http://www.svkristin.no/bloger/

Pluss

  • Engasjerer
  • Først ute
  • Rent design

Minus

  • En-veis dialog
  • Tørr, fargeløs
  • Ultralav frekvens


Språk

Godt språk er mer enn god ortografi. Norskbloggen setter pris på det lille ekstra i språket på bloggene som inspiseres. Lekenhet med ordene, de originale setningsbygningene, punktumet som ikke setter punktum, alt dette er momenter som trekker opp i totalvurderingen. Kristin Halvorsens blogg er, ortografisk sett, tilnærmet politisk korrekt. Men språket har lite nerve. Det er litt tørt og fargeløst rett og slett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terningkast: 3

Innhold

Det første innlegget på Kristins blogg er datert 26. oktober i fjor. Det er imidlertid skrevet av hennes rådgiver. Det er også innlegget den 27. oktober, og først den tredje dag gjør Kristin selv sin entré.

Verken hun eller rådgiver Roger, som tidvis snakker på hennes vegne, treffer helt. Bloggen er rett og slett litt kjedelig. Kristin har gått i den fella som tusenvis av andre bloggere gjør, og det er å plapre i vei om alt og ingenting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«I dag har jeg sløve-dag hjemme i Oslo.» (M-mh.) «Det faktum at vi har en stadig mer globalisert verdensøkonomi, der kortsiktige profitthensyn ofte setter hensynet til miljø og fordeling til side, har opptatt mange på den breie norske venstresida de seinere årene.» (gjesp) «En sløvedag til med bøker og aviser.» (Ja ...) «Jeg karret meg, snufsete og redusert, på beina for å gå en foreløpig siste runde om utlån og eksport av våpen til Nato-land som deltar i en krig som Norge mener er i strid med folkeretten.» z-z-z

Inntrykket leseren sitter igjen med er at dette er et uinspirert pliktløp, hvor Kristin skriver det hun regner med at folk forventer av henne. Men jeg tror folk forventer mer.

Det beste på innholdssiden er noen av kommentarene fra leserne. Kristin Halvorsen får nødvendigvis en del gratis oppmerksomhet, og ikke minst «Ola Kverulant» har innledningsvis syntes det var stas å kunne kommentere innleggene fra SV-dronningen direkte på nett. Men Kristin svarer sjelden eller aldri på innleggene fra de som tar seg bryet med å kommentere hennes betraktninger, tanker og politiske dagboksnotater. Dette er ikke bra. Når man inviterer til dialog, bør man også svare de som svarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi gir terningkast: 2

Frekvens

Kristin og Roger gikk sterkt ut i oktober, men nå er strømmen av innlegg redusert til en liten dryppende kran. I skrivende stund er siste innlegg fra 22. januar, noe som sikkert tildels kan forklares med at Kristin er i Afghanistan, og ghostwriter Roger fulgte kanskje med på turen.

I tiden før 22. januar, er det stadig større hull mellom postingene, som et hjerte som langsomt slutter å slå. 2.12, 4.12, 6.12, så er det 14.12 og 17.12, og så er det et hopp fram til 9. januar. Dernest er det enda 11 dager til før Kristin kommer ut med det hittil siste livstegn på bloggen sin.

Hadde denne anmelderen vært en lege, ville jeg ment at denne pasienten var døende og med behov for øyeblikkelig hjelp. Men jeg er ingen lege, og kan ikke si annet enn å vippe fram et terningkast.

Terningkast: 1

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fokus

Dette er Kristins introduksjon til sine egne sider og sin blogg:

«Velkommen til mine hjemmesider. I forbindelse med utgivelsen av boka mi, 'Rett fra hjertet' vil jeg prøve noe nytt. Jeg skal starte diskusjoner, være med på nettmøter og skriver min egen blogg, fordi jeg vil invitere deg med på en diskusjon om hvilken retning vi skal gå i og hvilke mål vi skal sette oss.»

Det er noe uangripelig ved denne erklæringen som gjør at det ikke nødvendigvis er så lett å si i hvilken grad Kristin holder fokus på det hun sier hun skal. Men essensen er vel at hun sier noe om å markedsføre boka si, og noe om å starte og en debatt om retning og mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I hvilken grad lever bloggen opp til intensjonene?

Jo, hun starter en del diskusjoner, slik hun erklærer. En av de som trekker lengst ut i tid og antall innlegg er innspillet fra 17. desember, hvor hun ønsker sine lesere god jul. Det drar i gang en debatt som over tid går langt inn i det nye året, en debatt hvor de første, innledende innleggene sier seg dypt enig med Kristin, og bifaller med et «god jul»i retur, mens innleggene nærmere og forbi årsskiftet endrer karakter. Her er hovedbudskapet «godt nyttår».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spøk og ertskap til side. I rettferdighetens navn: Kristins innspill engasjerer ikke så verst, og folket lar seg i noen grad rive med. Men igjen: Å dra i gang en debatt for så å bli taus, virker en smule underlig. I beste fall skyldes det manglende forståelse for dette mediets natur, i verste fall arroganse. Det er synd, for det er tydelig at folket er villige og ivrige etter å møte sine politikere på denne arenaen.

Heller ikke intensjonen om å stille opp i nettmøter etterleves svært av Kristin. I løpet av de tre månedene bloggen har vært på lufta, er det arrangert to nettmøter. Et nettmøte i uka ville ikke vært urimelig å forvente, spør du Norskbloggens utskremte.

Bloggen og dagboksnotatene i seg selv er ikke hva vi forbinder med et tindrende klart fokus. Vi legger likevel godviljen til, og lar terningen vippe litt over midt på treet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terningkast: 4

Originalitet

Det mest originale med Kristins blogg, er at den fins, at hun er først ute med en politikerblogg. Det burde ikke gitt poeng, for strengt tatt er norsk politisk nettvirkelighet å sammenligne med en bygdeoriginal på den globale politiske arena, hvor blogging forlengst er blitt et verktøy «alle» bruker. Men når det er sagt, er bloggen innholdsmessig, designmessig og på andre måter ikke spesielt original. Hvis vi er snille og gir henne en femmer for å være først blant de trege, så får hun ikke mer enn en toer, kanskje helst en ener, for øvrig originalitet. Dermed lander vi et sted midt i mellom disse to ytterpunktene.

Terningkast: 3

Kilder og merverdi

Kristin Halvorsen har et hav av kunnskap og erfaring å dele av, men hun porsjonerer det ut i svært så nøysomme doser på bloggen sin. Såvidt jeg kan registrere bruker hun få, om noen, kildereferanser og lenker som fører utover SVs nett-revir. Jeg er overbevist om at dette kloke mennesket og denne store kommunikatoren kunne delt mye mer av sin kunnskap med oss, og samtidig gitt henvisninger og kommentarer til andre nettsteder, debatter, aktualiteter, politiske realiteter og debattorganer på det store nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det gjør hun ikke.

Terningkast: 1

Design

Designet av denne bloggen er enkelt, rent og uten noe dill og fiksfakseri. Og det er bra. Litt overlesset meny, med lenker til langt mer enn innholdet på bloggen, og et manglende arkiv, samt manglende hurtiglenker til innlegg trekker ned. Bloggen har heller ikke funksjoner som "tips en venn" og "tilbaketråkk", ei heller finnes det noen RSS-strøm å hente titler inn egen nyhetsleser fra. Med bare rundt 30 postinger på tre måneder er ikke disse behovene så påtrengende, men det er likevel et minimum av hva man venter av funksjonalitet på en moderne blogg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi gir terningkast: 3

Totalinntrykk

At en kjent rikspolitisk skikkelse som Kristin Halvorsen gjorde sin entré på bloggarenaen ble et høydepunkt for det norske bloggmiljøet, og troen på dette mediets gjennomslagskraft, potensial og betydning vokste. Men etter bare tre måneder er Kristins blogg i ferd med å visne bort av mangel på stell og vedlikehold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristins blogg holder stø kurs mot den store virtuelle bloggkirkegården. Her trengs det øyeblikkelig hjelp og omsorgsfull rehabiliteringsinnsats.

Terningkast: 2

Norskbloggen

Norskbloggen tar bloggerne på alvor. Her anmelder vi norske blogger, som andre anmelder restauranter og kinobesøk.

Mange bloggere anser seg - med en viss rett - som representanter for «den femte statsmakt». Norskbloggen tar disse bloggerne på alvor. Bloggosfæren er et nødvendig korrektiv til de andre «statsmaktene», særlig den fjerde, nemlig pressen. Mange bloggere er usedvanlig skarpe og nådeløse i sin kritikk av medier, journalister, politikere og andre. Dette er positivt. Pressen har godt av et slikt korrektiv.

Men den som kritiserer, må også tåle kritikk.

En klassisk blogg er referanser til interessante debatter, artikler og nettsteder innenfor et tematisk område, ispedd bloggerens kommentarer og meninger. En nettdagbok er mer innadvendt, og beskriver bloggerens daglige gjøremål og tanker omkring eget liv. Norskbloggen fokuserer først og fremst på de klassiske bloggene, selv om overgangene kan være glidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse er anmeldt til nå

Terningkast: 5


• 17.01.04: tittel er for pyser
• 20.12.04: kristiane.org

Terningkast: 4


• 10.01.05: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på
• 13.12.04: Brukaropplevingar.com

Terningkast: 3


• 03.01.05: paradoxiadotorg

Terningkast: 2
• 24.01.05: XP.no - The Gadget Report
• idag: Kristins side

Slik vurderer vi:

Kriteriene vi legger vekt på i Norskbloggen er:

Språk:

Vi omtaler bare norskspråklige blogger i Norskbloggen. Godt språk uten for mange trykkfeil er bra.

Innhold:

Pubertale dagboksnotater er ikke nødvendigvis juryens favorittlektyre, ei heller nitide beskrivelser av dine morgenritualer eller hva du spiste til middag i går. Men: Det du skriver er mindre viktig enn måten du skriver det på. Vi er ikke fremmed for tanken om at en velskrevet fjortisblogg kan være mer verdt på Norskbloggen enn en seriøs, klok og innsiktsfull, men dødskjedelig «voksenblogg».

Frekvens:

Blogger hvor de siste postingene er fra september 2002 fanger ikke umiddelbart vår interesse. Gi oss ferskvare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fokus:

Hvis bloggen oppgir å handle om et et spesielt tema, gir det ofte pluss i margen. Greier du dessuten å holde fokus på temaet ditt, ligger du enda bedre an.

Originalitet

. Originale krumspring, humor, selvironi, kreativitet - alt dette trekker opp.

Kilder og merverdi:

Hvis du skriver om noe du leste et sted, så pek til kilden og sørg for at det gir litt ekstra verdi å lese din sak i stedet - eller i tillegg.

Design:

Skjønnheten kommer innenfra, og det er ikke sikkert at fasaden er din sterke side. Det skal ikke tale imot deg, så vi legger ikke all verdens vekt på designet i totalvurderingen.

Totalinntrykk

:

Sluttkarakteren er ikke bare utledet av de foregående karakterene, men søker å gi et bilde av det helhetlige inntrykket vi sitter igjen med - kriteriene over og alt annet tatt med i betraktningen.

Tips oss


Neste Norskbloggen kommer tirsdag 8. februar. Tips oss hvis du har noen gode kandidater.