Alt for Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lærerik og smidig reise gjennom vår korte historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi nordmenn er et pussig folkeslag. Til daglig tenker vi kanskje ikke over våre særegenheter og finurlige oppfatninger av verden. Det er først når vi reiser til utlandet, langt bort fra vårt eget dagligliv, at vi virkelig oppdager hva det vil si å være norsk. Det er akkurat denne idéen hjernene bak dokumentaren «Alt for Norge» har jobbet utifra. Bortsett fra at de reiser veldig langt.


For i filmen sender de faktisk en nordmann helt ut i verdensrommet, for at denne personen virkelig skal se landet vårt fra utsiden. Og det er ikke hvem som helst de plasser i romraketten. Astronauten som har fått den ærefulle oppgaven med å beskrive oss nordmenn til oss selv, er ingen ringere enn Odd Børretzen, mannen som etter sigende nesten er like gammel som nasjonen.


Odd Børretzen, nå som astronaut. (Foto: Filmweb.no)Odd Børretzen, nå som astronaut. (Foto: Filmweb.no)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet er en både interessant og lærerik gjennomgang av vår nyere historie. Ved hjelp av arkivklipp og en god dose humor får man servert et tilbakeblikk på en nasjon som til tider er preget av en rørende uskyld.


Særlig behandlingen av krigen er fascinerende, med TV-bilder som i hvert fall ikke jeg har sett før. På en elegant måte viser man dagliglivet under okkupasjonen, og den utrolige gleden og optimismen som hersket etter at de tunge årene var over.


Typisk norsk

Men det er ikke et fullstendig rosenrødt bilde av Norge som males. For det er ikke til å stikke under en stol at vi virkelig kan være selvgode her i nord. Dette skinner særlig igjennom i det berømte fjernsynsinnslaget hvor landsmoder Gro fastslår at det er «typisk norsk å være best». Og det er ikke fritt for at man sitter med en litt flau smak i munnen når det topper seg fullstendig under nasjonal-orgien Lillehammer-OL.

Artikkelen fortsetter under annonsen


«Alt for Norge» er nemlig nyansert nok til at den beskriver både gode og kanskje litt mindre praktfulle sider ved å være norsk. Den stiller spørsmål snarere enn å gi fastlåste svar, noe som er lurt. For i dagens samfunn er det jammen ikke enkelt å komme med en klar definisjon av hva som er «en nordmann». Og godt er det.


Filmen er laget i samarbeid med Hundreårsmarkeringen, og vil også bli brukt i undervisning. Jeg skulle virkelig ønske at «Alt for Norge» var laget da jeg gikk på skolen.