En nervøs debut

Artikkelen fortsetter under annonsen

Premierenervene ligger nærmest utenpå kroppen til langfilmdebutanten Sara Johnsen. Det psykologiske dramaet «Vinterkyss» har lenge levd inne i hodet hennes. Nå skal hun vise det til hele verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjølig kjærlighet i Kjølig kjærlighet i "Vinterkyss". (Foto: tiff.no)

- Jeg er fryktelig nervøs, sier Sara Johnsen idet vi møtes.

Og det er kanskje ikke så rart, for det er ikke hver dag man debuterer som langfilm-regisssør.


Jeg møter Sara på Filmfestivalen i Tromsø, kun timer før dramaet «Vinterkyss» skal vises for publikum. Hun ser ikke ut som om hun er særlig konfortabel med situasjonen.


- Du vet den følelsen du får når du har kjøpt billetter og bestemt en film for andre? Så sitter du nesten hele filmen igjennom og er nervøs for at de ikke skal like den. Dersom du ganger den følelsen med tusen, så kan det kanskje være en forklaring på hvordan jeg vil føle det når jeg ser filmen med publikum i kveld. Jeg kommer konstant til å granske alle rundt meg for å se om de kjeder seg eller ikke liker det de ser. Hun sukker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Hun beskriver selv debuten «Vinterkyss» som et psykologisk drama.


- Dette er jo absolutt ikke en krimfilm. Jeg og manusforfatter Ståle Stein Berg har vært opptatt av hvordan man reagerer i ekstreme situasjoner, og hva som hjelper oss mennesker når noe virkelig går galt. Vi var begge inne i en sårbar periode av livet da vi skrev manus. Vi var redde for mange ting, og på mange måter handler filmen om det vi er mest redde for.


Hemmeligheter og død


Sara Johson og skuespiller Kristoffer Joner besøkte Tromsø. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Sara Johson og skuespiller Kristoffer Joner besøkte Tromsø. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

I filmen møter vi den svenske legen Viktoria (Annika Hallin), som nettopp har mistet sin sønn. Hun har flyktet fra hjemmet sitt og jobber nå som lege i en liten bygd i Norge. Her møter hun en brøytebil-sjåfør (Kristoffer Joner) som får følelser for den sterke, men sårbare kvinnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Når en død gutt blir funnet i brøytekanten, blir de to innblandet i et mysterium som avdekker flere hemmeligheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Det var en langvarig prosess å finne de rette skuespillerne, forklarer Sara.


- Annika fikk jobben fordi jeg trengte en person som både hadde et aggressivt trøkk og som var nedpå. Kristoffer har jeg alltid hatt lyst å jobbe med, så det valget var enkelt. Det er rart å forklare, men jeg tror virkelig at han er et godt menneske, og det skinner virkelig gjennom på lerretet, forklarer Sara.


Drømmeren Sara


Sara er utdannet ved Den Norske Filmskolen på Lillehammer, og ga også ut en bok i år. Novellesamlingen «Han vet om noe hun kan prøve» fikk gode kritikker, og nå planlegger hun å lage et filmmanus av boka. Og idéene får hun helst i sengen.


- Jeg liker å tenke mye. For meg er det kreativt å ligge i sengen og tenke mens jeg er halvt våken og halvt i drømme. Da kommer historiene fram. Egentlig er jeg utrolig privilegert som regissør, ettersom jeg kan se noe for meg i hodet for å så kunne vise det fram til andre på film.

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Det verste med filmskaping er uten tvil å lese kritikken og vise filmen fram. Det er fælt å ikke kunne gjemme seg bort.


Vår tilmålte tid er over og Sara skal prøve å få seg en blund før premieren. Men når jeg ser på henne så tviler jeg på at det blir mye søvn. Til tross for premierenerver, har hun allerede planene klar for nye prosjekter.


- Neste gang har jeg lyst å jobbe med noe som er frekkere - på alle måter, avslutter hun med et smil.


- Vinterkyss har premiere den 11. februar.