Verdens største passasjerfly lansert i dag

I dag lanserte Airbus sitt nye passasjerfly A380. Det har et vingespenn på bredde med en fotballbane, to etasjer og fire midtganger i hver etasje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

A380 in focus, foto av Mark Power (airbus.com)A380 in focus, foto av Mark Power (airbus.com)

Amerikanske Boeing 747 har vært luftens ubestridte konge i over 30 år. I dag lanserte europeiske Airbus sin luftens stolthet med brask og bram i Tolulouse, Frankrike.

Statsledere og statsministere var på plass i det enorme lagerhuset hvor flyet er blitt produsert over de siste årene. Både Jacques Chirac, Tony Blair og Gerhard Schröder drakk champagne med Airbus-ledelsen.

Flaggskipet
Airbus A380 er en koloss som med vingenes bredde nesten går 80 meter, det vil si at flyet får plass på en fotballbane, så vidt.

Det to etasjers flyet skal kunne ta opp til 800 passasjerer og fly 15.000 kilometer uten mellomlanding. Flyet skal gå mellom Singapore og London fra 2006, kan man lese på Airbus.com.

I tillegg reklamerer Airbus for god plass. Veldig god plass.

Den ekstra plassen kan brukes til både kasino, fitness-senter, badeland og ekstraordinære soveplasser. Et slags flyvende 2-etasjers hotell med alle fasiliteter.

Produksjonen av flyet har lagt beslag på en hær av 5.500 flyingeniører, og hele prosjektet har kostet cirka 11 milliarder dollar.

Selskapet har foreløpig fått inn bestillinger på hele 149 fly, men for å få regnskapet til å gå rundt skal man selge minst 250 Airbus A380.

I følge The Economist forventes antall flypassasjerer å tredobles de neste tyve år, så Airbus er ganske optimistiske på fremtiden, uttaler de i en pressemelding.

Personvernpolicy