Litt.klikk: «Datter av Elvis»

Hver uke stiller vi viktige spørsmål til aktuelle forfattere. I dagens Litt.klikk snakker vi med Lise Gundersen, en ekte Elvis-fantast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alder:

35

Sivilstatus:

Lykkelig gift

Hvor var du da du skrev boka?


- Jeg kan si for sikkert at jeg har arbeidet med manuskriptet i Trondheim, Stavanger, Oslo, England, Spania, Portugal, Marokko, Bonaire, USA, Irland og Skottland.

Og også ute på det åpne havet, siden både manus og pc ble med på en lengre seiltur.

Hvem tenkte du på da du skrev boka?


- «The King», who else??? Og også mennesker jeg har møtt og snakket med opp igjennom årene som har gjort inntrykk på en eller annen måte. Og de jeg skulle ønske det fantes flere av her på jorda.

Hvilken type PC-skrev du boka på?


- Tror deler av manuset har vært igjennom 3 laptoper; inklusive en 486 uten fargeskjerm (som sier noe om hvor lenge jeg har gått svanger med boka). Nå skriver jeg på en helt grei Pentium 2 (tror jeg) med Windows xp; et program skapt for å irritere vettet av folk.

Hvordan valgte du bokas tittel?


- Den datt ned i hodet som en fryktelig god idè, og så tvilte jeg lenge på at dette virkelig var en «Datter av Elvis»- bok. Tilslutt så jeg at hovedpersonen Mie virkelig var datter av Elvis - i mer eller mindre overført betydning.

Hvilken bok skulle du ønske du hadde skrevet?


- «A Heartbreaking Work of Staggering Genius», kanskje. Samtidig er jeg glad for at jeg ikke er Dave Eggers, siden romanen hans er selvbiografisk. «Plattform» av Michel Houellebecq. Fantastisk bok, neppe selvbiografisk. Eller?

Hvilken bok har du aldri klart å fullføre?


- Det er ganske mange. Jeg har ikke lest nok i Bibelen. «Ulysses» har jeg ikke lest heller.

- Stefaren min ga meg «På sporet av den tapte tid» i gave en gang. Han har ikke spurt om jeg har lest den. Jeg har lest tre av bøkene. Men på den andre siden har jeg lest «Atlas Shrugged» (Norsk tittel: «De som beveger verden») av Ayn Rand, og det er en skikkelig murstein.

Hvilken bok ville du tatt med deg dersom bokhylla brant?


- Loggboka fra 2 års seiling i Nord-Atlanteren. Den lengste boka jeg har skrevet. Den er på femten tusen nautiske mil.

Hvilken CD passer best som soundtrack til boka?


- Elvis Presley «Aloha from Hawaii».

Oppsummer boka i en setning.


- Ung jente går fra å være frustrert og neglisjert åttitalls-tenåring innhyllet i familiekonflikter til, å bli den hun etterhvert viser seg å være, en frustrert og desillusjonert 25 åring. Akkurat lik sine foreldre.

Hvilken skuespiller passer best til å spille hovedpersonen i boka?


- Kan Lisa Marie Presley spille? Hvis ikke; en totalt uglamorøs Ane Dahl Torp.

Hvilken norsk person skulle du ønske hadde boka på nattbordet?


- Uansett hvem det er, håper jeg at vedkommende leser boka og ikke bare har den liggende.

- Den jeg skulle ønske hadde boka på nattbordet er det mennesket som akkurat har lagt den fra seg etter å ha lest den ut, som slukker lyset og sovner med følelsen av å ha hatt en god leseropplevelse.

«Datter av Elvis»


Vi følger den 16 år gamle «Dattera av Elvis» fra å være kvisete og usikker i 1985 til hun et tiår senere innser at hun har kjæreste og jobb, men fortsatt lever i skyggen av andres (manglende) ambisjoner.

Lise Gundersen


Lise Gundersen er født 22 april 1969 i Vardø, og oppvokst i Trondheim. For tiden henger hjemmet hennes etter fortøyningene i Oslo havn og både forfatteren og seilbåten drømmer om å se enda mer av verden utenfor Indre Oslofjord.
(Kilde: Cappelen.no)
Personvernpolicy