Norskbloggen: tittel er for pyser

Norskbloggen anmelder denne uken bloggen «tittel er for pyser», av Tonje (27). Kujenta står støtt på sandgrunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hello cowgirl in the sand, is this place at your command», sang Neil Young. Hva gjelder «SandyCowGirl»s blogg må svaret være «ja». Tonje har kontroll.

«SandyCowGirl» er 27 år gamle Tonje sitt nettnavn. Det er, forstår Norskbloggen fra hennes nettdagboksnotater , et navn inspirert av Neil Youngs låt «Cowgirl in the sand».

Navnet er åpenbart under endring. En ny adresse til bloggen hennes indikerer at hun nå, slik refrenget på «Cowgirl in the sand går», er «old enough now, to change your name».

«Jeg har blitt spaltet. Tittel er ikke lenger bare for pyser. Sandycowgirl er død, nå er jeg bare Tonje. Ny adresse er www.spaltet.net. Revolusjonen er på vei.», skriver hun i et innlegg den 14. januar.

tittel er for pyser


• Blogger: Sandycowgirl / Tonje
• URL: p.t. både www.spaltet.net og sandycowgirl.sprayblogg.no

Pluss


  • Uredd og ærlig
  • Personlig
  • Velskrevet
  • Forfriskende og kontroversiell

Minus


  • Noe ustrukturert
  • Rotete design
  • Uklart fokus


Språk


Ortografisk er denne bloggen aldeles utmerket. Vi har praktisk talt ingenting å sette fingeren på, og gir en sekser.

Terningkast: 6


Innhold


Tonje deler inn bloggen sin i fire kategorier.

Tekster

består stort sett av dagbokinnlegg om barndomsminner, nåtidsminner og noen få framtidsdrømmer. I

kommentarer

får leserne vite hva hun mener når hun «trener til rikssynser-sertifikatet». I

blogging

skriver hun om blogging, mens

rusk

er kortere poster som ikke passer inn ellers.

I våre kriterier for vurdering av norske blogger, skriver vi om hvordan vi vurderer innhold: «Det du skriver er mindre viktig enn måten du skriver det på. Vi er ikke fremmed for tanken om at en velskrevet fjortisblogg kan være mer verdt på Norskbloggen enn en seriøs, klok og innsiktsfull, men dødskjedelig 'voksenblogg'.»

For første gang er dette en aktuell problemstilling. Ikke fordi Tonje lager en fjortisblogg, men fordi den stedvis er svært personlig og detaljert i beskrivelsene av Tonjes hverdag. Dette er egentlig ikke stoff som umiddelbart appellerer.

Men det morsomme er at dette funker, og det funker bra. Tonje tør å blottstille seg selv på en måte som gjør at vi kjenner at dette er et menneske av kjøtt og blod og følelser og meninger. Når denne usminkede ærligheten kombineres med historier som syk mann , ubudne gjester eller ai-ai-ai , eller den søte historien terapi, blir dette en svært lesverdig blogg - til tross for at den er nokså intern og navlebeskuende.

Men denne bloggen er ikke bare velskrevne historier fra en utagerende hverdag. Tonje har også meninger om mangt, og heller ikke her legger hun bånd på seg. Så krass er denne jenta at hun har pådratt seg både en hatblogg og en antihatblogg.

Man kan være enig eller uenig i de tildels kontroversielle meningene og man kan føle behag eller ubehag av de usminkede, men humoristiske innblikkene i 27-åringenes liv, men man kan vanskelig si annet enn at dette er formidlingskunst av ypperste klasse.

Terningen vipper mellom en femmer og en sekser her. Skal vi si noe som helst negativt, må det være at enkelte historier, tross at de er velskrevet, kan være litt drøye, og nok kunne vært komprimert noe.

Vi syns likevel denne bloggen innholdsmessign fortjener terningkast: 6.


Frekvens


Bloggen oppdateres relativt hyppig, med fra en til tre dager mellom de ulike postingene. Mer enn én av hennes historier pr dag kan uansett bli hard kost, så det bør være tilstrekkelig for de fleste.

Terningkast: 5

Fokus


Navnet på denne bloggen sier lite om hva den handler om. Ved å lese i bloggen, finner man imidlertid ut at Tonje har tenkt seg en firedeling av stoffet, hvor dagboksnotater/-drømmerier (tekster) og jentas egne meninger om aktuelle og uaktuelle temaer (kommentarer) er de to viktigste bærebjelkene.

Individuelt, i den enkelte artikkel, lykkes Tonje med å holde et klart og tydelig fokus på det temaet hun til enhver tid velger å ta opp. Totalt sett er det imidlertid ikke en fyrtårnblogg vi har med å gjøre her, i beste fall en lommelykt.

Terningkast: 3

Originalitet


Norskbloggen har ingen grunn til å tro at Tonje, i all sin politiske ukorrekthet, er et menneske det går tretten av på dusinet, snarere tvert imot. Bloggen er mer klassisk, faktisk nokså uspennende ved første blikk, men ved nærmere ettersyn oppdager vi at den låner store doser av sin opphavskvinnes åpenbare originalitet.

Det gjør den fortjent til terningkast: 4

Kilder og merverdi


Tonje lenker friskt til andre kilder, og tilfører absolutt merverdi til stoffet hun griper fatt i.

Terningkast: 5

Design


Bloggens tittelfelt er i blå skrift, og ligger på en lysere blå, skotskrutet bakgrunn. Menystrukturen er forvirrende - høyre marg ser forskjellig ut på forskjellige sider. Det er muligens et mønster i dette, men det er ikke selvforklarende. Et spesielt tiltalende utseende har ikke denne bloggen, og velmente innslag av undereksponerte barnebilder hjelper ikke på helhetsinntrykket.

Her er det stort forbedringspotensial.

Terningkast: 2

Totalinntrykk


Denne kujenta står meget støtt i sanden. «tittel er for pyser» er en blogg som på en uredd måte slipper leseren inn i en norsk kvinnes private sfære - langt, men ikke for langt. Tonje formidler det hun har på hjertet på en forbilledlig måte. Dette er førsteklasses fortellerkunst.

Det som trekker noe ned, er design og struktur på nettstedet.

Vi vipper mellom en firer og en femmer, og lar smilene og latteren Norskbloggen fikk med på kjøpet under utforskningen være puffet som gjør at vi ender på

terningkast: 5

Norskbloggen

Norskbloggen tar bloggerne på alvor. Her anmelder vi norske blogger, med terningkast og det hele.

Norskbloggen surfer ukentlig rundt på nettet, på jakt etter norske blogger, skrevet på et godkjent norsk målføre. Finner vi noe bra, deler vi det med deg.

Disse er anmeldt til nå

Terningkast: 5


• I dag: tittel er for pyser
• 20.12.04: kristiane.org

Terningkast: 4


• 10.01.05: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på
• 13.12.04: Brukaropplevingar.com

Terningkast: 3


• 03.01.05: paradoxiadotorg

Slik vurderer vi:


Kriteriene vi legger vekt på i Norskbloggen er:

Språk:

Vi omtaler bare norskspråklige blogger i Norskbloggen. Godt språk uten for mange trykkfeil er bra.

Innhold:

Pubertale dagboksnotater er ikke nødvendigvis juryens favorittlektyre, ei heller nitide beskrivelser av dine morgenritualer eller hva du spiste til middag i går. Men: Det du skriver er mindre viktig enn måten du skriver det på. Vi er ikke fremmed for tanken om at en velskrevet fjortisblogg kan være mer verdt på Norskbloggen enn en seriøs, klok og innsiktsfull, men dødskjedelig «voksenblogg».

Frekvens:

Blogger hvor de siste postingene er fra september 2002 fanger ikke umiddelbart vår interesse. Gi oss ferskvare.

Fokus:

Hvis bloggen oppgir å handle om et et spesielt tema, gir det ofte pluss i margen. Greier du dessuten å holde fokus på temaet ditt, ligger du enda bedre an.

Originalitet

. Originale krumspring, humor, selvironi, kreativitet - alt dette trekker opp.

Kilder og merverdi:

Hvis du skriver om noe du leste et sted, så pek til kilden og sørg for at det gir litt ekstra verdi å lese din sak i stedet - eller i tillegg.

Design:

Skjønnheten kommer innenfra, og det er ikke sikkert at fasaden er din sterke side. Det skal ikke tale imot deg, så vi legger ikke all verdens vekt på designet i totalvurderingen.

Totalinntrykk

:

Sluttkarakteren er ikke bare utledet av de foregående karakterene, men søker å gi et bilde av det helhetlige inntrykket vi sitter igjen med - kriteriene over og alt annet tatt med i betraktningen.

Tips oss


Neste Norskbloggen kommer mandag om en uke. Tips oss hvis du har noen gode kandidater.

Personvernpolicy