Norskbloggen: Hjorthen uttaler seg om ting ...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norskbloggen anmelder i dag bloggen «Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på» (heretter kalt «Hjorthen»), selv om Hjorthen allerede har anmeldt seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik anmeldere av restauranter ikke melder sin ankomst på forhånd, melder heller ikke Norskbloggen fra før vi banker på norske bloggeres virtuelle dører. Etter at vi begynte å publisere denne spalten ukentlig i desember, aner det oss imidlertid at det er et snev av spent, lett nervøs forventning i deler av den norske bloggosfæren hver mandag ettermiddag i det vi offentliggjør ukens anmeldelse.

En av de som har ventet uutholdelig lenge på besøk er

Arne Hjorth Johansen

i Florø. Etter to uker med Norskbloggen uten at Hjorthen var utvalgt, orket han ikke å vente lenger, så han anmeldte seg selv, på sin egen blogg.

Hjorthen


• Blogger: Arne Hjorth Johansen
• URL: hjorthen.blogspot.com

Pluss


• Engasjement
• Aktualitet
• Humor og (selv)ironi
• Bredde

Minus


• Radbrukket design
• Lite om forfatter
• Ubrukelig bloggnavn
• Utilgjengelig arkiv

Den 21. desember skrev «Hjorthen»: «Selv er jeg naturligvis grønn av misunnelse over all denne oppmerksomheten, og hadde det ikke vært for at jeg har en masse skam i livet så skulle jeg oppfordret dere, mine kjære lesere, om å sende en mail til Startsiden og foreslå meg. Mens jeg venter på at turen ikke skal komme til meg så kan jeg jo imidlertid kaste terning over meg selv så lenge etter mal av det Startsiden driver med?». (Se denne arkivsiden, ganske langt ned på siden, under tittelen «Norskbloggen».)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter anmelder Hjorth Johansen sin egen blogg etter kriteriene vi har valgt å legge vekt på her i Norskbloggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenstig.

Fordelen er at det kan avlaste helgejobbingen litt for en overarbeidet norskblogganmelder. For det er jo ingen grunn til å finne opp hjulet på nytt. Det holder med å justere konstruksjonen der den måtte ha svakheter eller være for preget av opphavsmannens plassering midt i navet. Vi gjengir derfor hovedpunktene i Hjorthens egen anmeldelse. I den grad vi her i Norskbloggen føler at omtalen av de enkelte punkter er dekkende, får de stå, i den grad vi føler behov for justeringer anfører vi det.

Innledningsvis skriver Hjorthen:

«Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på er bloggen til Arne Hjorth Johansen. Han er 67 modell, Telemarking i eksil og en relativt godt integrert innvandrer i norges vestligste by. Her deler han hus med Flopsy , Sprettkanorten og den beryktede Remjington Steele. (Henholdsvis sønn og katt) La oss kjøre rett på karakterboka med en gang, for statistikken viser at de fleste som klikker innom bloggen til Hjorthen oppholder seg der i maks fem sekunder. Vi begynner altså å få dårlig tid.Vi klikker oss inn på Hjortheblogg og blir møtt av overskriften 'Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på' i glorete rødt og gult. Ikke pent, men tittelen er god. Vi leser til øyet blir stort og vått...»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norskbloggen ville nok valgt et annet anslag, omtrent som følger:

Hadde det ikke vært for en artikkel fra 21. desember som vi tilfeldigvis kom over, ville vi ikke visst særlig mer om Hjorthen enn at han er en nokså tynnhåret, bebrillet mann, født i løvens tegn i 1967, at han etter alt å dømme (fra bildet) har en sønn og bor i Florø. Gjennom nevnte artikkel lærer vi hans fulle navn, alder, og kallenavnene på kone, en sønn og en katt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navnet på bloggen («Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på») er litt for langt etter vår smak, der det brekker seg over to linjer. Som navn på en blogg er det høyst uegnet, og idéen om at man skal bruke tid på å lese om ting skribenten ikke har greie på tiltaler nok få. Når beskrivelsen av Hjorthen selv også er så knapp og mangelfull (dersom man ikke snubler over nevnte artikkel), blir nærmest hele inngangen til denne bloggen en melding om at man ikke er velkommen, og at dette ikke er et blivende sted. Kanskje det er årsaken til at folk ikke blir der i mer enn fem sekunder?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den litt avvisende fasaden er et klart undersalg. Hjorthebloggen er en klassisk blogg, hvor forfatteren synser og reflekterer over aktuelle ting i nyhetsbildet eller annet som opptar ham. Den er godt skrevet og avslører et engasjert og opplyst menneske.

Språk


(Hjorthens versjon:) «Vel, hva kan man si? Siden Svala åpenbart har reist på juleferie så kan det hende jeg hadde sluppet unna med å skryte hemningsløst og gi meg selv en sekser, men skal man være nøktern så må det vel sies at språket på Hjortheblogg bærer litt preg av at det går fort unna i svingene og at korrekturlesning er noe man ikke er så opptatt av. Alikevel kan vi innimellom spore en viss vilje til å leke med språket, og det dukker fra tid til annen opp noen morsomme ord og vendinger. En grei firer på terningen her. Velskrevet men med for mange slurvefeil.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norskbloggen bifaller essensen i dette, selv om vi ikke vedkjenner oss noe kjennskap til noen Svala. Terningkast: 4

Innhold


(Hjorthens versjon:) «Her er det mye rart. Noen ganger er Hjorthen nesten personlig og forteller om opplevelser i livet sitt, andre ganger er han dypt seriøs og bekymret på verdens eller Odd Grenlands vegne. Noen ganger er han bare krampaktig morsom, mens han andre ganger raljerer over den norske pressens kjendishysteri og selvvalgte dumhet. Alt er ikke like vellykket, men når han er god så er han ganske bra, det skal han ha. Terningen faller vel nok en gang ned på en firer, litt større selvsensur og den kan fort lande på en femmer neste gang.»

Norskbloggen kjøper de fleste argumentene over, men vil på det sterkeste benekte å ha observert noen krampaktige morsomheter. I den grad noe er krampaktig, så er det hans stedige forsøk på å selge seg selv ned. Hjorthen skriver fra et stort hjerte som han litt rødmende og flåsete forsøker å kamuflere bak et kjekt ytre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi aksepterer ikke Hjortens firer. Det skal være terningkast: 5.

Frekvens


(Hjortens versjon:) «Hjorthen er god på frekvens. Her oppdateres det hver eneste dag, gjerne med tre og fire poster for dagen. Det holder i massevis, og terningen lander på en femmer. Litt laber aktivitet på lørdagene gjør at det ikke blir full pott på denne.»

Norskbloggen har ingen innvendinger. Terningkast: 5

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fokus


(Hjorthens versjon:) «Som vi har vært inne på, her er det stor spredning i hva det skrives om, og fokuset kunne med fordel vært skjerpet inn. En toer på terningen.»

Norskbloggen anfører: Fokus kan være så mangt. Vi har tidvis fundert over det selvmotsigende uttrykket «klar som blekk», men føler at Hjorthens blogg bringer klarhet i minst én mulig betydning av uttrykket.

(Er det klart?)

Hjorthen har selv definert sin bloggs fokus gjennom den lange tittelen («Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på»). Forfatteren er etter alt å dømme en samfunnsengasjert storforbruker av aviser, bøker, film og TV, og meningene og tankene han gjør seg om dette deler han med leserne av bloggen. I hvilken grad han har greie på det han skriver om er ikke like interessant som at han er gjennomført og konsistent på det han dekker, og at hans synspunkter definitivt er både lesverdige og tankevekkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi underkjenner derfor Hjorthens eget terningkast på dette punktet.

Terningkast: 5

Originalitet


(Hjorthens versjon:) «Vel, hvis det er originalt å ikke like Paolo Coelho og The Wall, slik som Startsiden påstår så burde dette være en klar femmer, men jeg er strengere enn Startsiden og trekker ørlite for håpløst politisk korrekte standpunkt og tendenser til FrP-retorikk. Nok en gang en firer på terningen.»

Partipolitiske sympatier skal ikke være utslagsgivende, selv om eksempelvis tilhengere av Venstre i dag er blitt såvidt sjeldne at det kanskje ville vært originalt i seg selv. Men ikke FrP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt original, i den forstand at den byr på store overraskelser, er imidlertid ikke Hjorthebloggen, uavhengig av ovenstående. Det mest originale er de mange artige navnene på familie, venner og seg selv.

Vi legger oss litt under midt på treet. Terningkast: 3

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder og merverdi


(Hjorthens versjon:) «Joda, etter endelig å ha skjønt hvordan man hurtiglinker så er Hjortheblogg blitt god på å linke til sine kilder. Når det da ikke går så fort unna at han glemmer det. Som oftest, men ikke alltid, så nøyer han seg heller ikke bare med å linke, men gir nyheten sin egen lille tvist som skal gjøre den morsommere å lese. Her tror jeg at en femmer på terningen er på sin plass?»

Ingen innvendinger. Terningkast: 5

Design


(Hjorthens versjon:) «Hjortheblogg kjører på en standardmal, som han dessuten gjør enda styggere med alt det rælet som er dytta inn på venstre marg. Er det virkelig noen som leser disse nyhetene og dagen i dag greiene som ligger der? De får bloggen til å minne om en Clas Ohlsonbutikk. Stygt! Bildet av Hjorthen er heller ikke særlig flatterende, selv om Sprettkanorten trekker litt opp. Utseende og det sørgelige faktum at han har hår på ryggen skal imidlertid ikke brukes i mot ham i dette henseende. En toer på terningen.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norskbloggen noterer seg at Hjorthen nok ikke bruker den stadig mer populære nettleseren Firefox. Firefox presenterer sidene på denne bloggen på en utilsiktet måte. I vår nettleser ligger det en ramme midt i teksten hele veien nedover siden. Den skulle antagelig stått rundt venstre spalte. Innhold som hører hjemme i venstre spalte er til gjengjeld lagt helt nederst. I Internet Explorer kompenseres det for feilkodingen på et eller annet vis, og bloggen fremstår en smule mer sympatisk der. Mye tyder på at Hjorthen har gjort endringer i stilarkene fra Blogger, og det har ikke vært helt vellykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjorthen gjør det heller ikke lett for en leser på jakt etter eldre artikler i arkivet. Det finnes ingen direktelenket liste med titler - du må simpelthen bla deg gjennom en uendelig lang arkivside for å finne gamle artikler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, vi har sagt at design ikke er det viktigste, men et sted går grensen. Det radbrukne designet, utformingen og presentasjonen av disse sidene er bare såvidt det kvalifiserer til å kunne kalles en blogg. Dette er ikke godt nok. Det laveste vi kan finne på vår terning er 1.

Det blir terningkast: 1.

Totalinntrykk


(Hjorthens versjon:) «Tja, med et snitt på terningkastene på litt under fire så kan vi konkludere med at Hjortheblogg har et potensiale, men må skjerpe seg i fremtiden. Eventuelt skaffe seg en normal døgnrytme og et sosialt liv. Allikevel så hender det at det glimtes til med noen virkelig gode innlegg, så siden det er jul så detter vi nok ned på en firer totalt for denne bloggen. Med andre ord en ganske så middelmådig blogg, og siden middelmådighet er noe som gjerne verdsettes høyt i det norske samfunn så må det sies at Hjorthen har lyktes ganske bra. Stå på videre!»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norskbloggens totalinntrykk avviker fra Hjortefots på vesentlige punkter, og jula er over.

Det sørgelig radbrukne designet, det en linje og et ord lange bloggnavnet og de mange direkte og indirekte oppfordringene leseren møtes med om å finne seg noe bedre å gjøre enn å lese denne bloggen trekker ned. Det samme gjør et litt slurvete språk. Dersom man ikke lar seg skremme, og går løs på det reelle innholdet i denne bloggen, blir nok mange positivt overrasket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sluttkarakteren blir likevel lik Hjorthens egen dom.

Terningkast: 4

Norskbloggen


I Norskbloggen anmelder vi kun norske blogger, skrevet på et godkjent norsk målføre.

Disse er anmeldt til nå


Terningkast: 5


• 20.12.04: kristiane.org

Terningkast: 4


• 10.01.05: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på
• 13.12.04: Brukaropplevingar.com

Terningkast: 3


• 03.01.05: paradoxiadotorg

Slik vurderer vi:


De tildels subjektive kriteriene vi legger vekt på i Norskbloggen er:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Språk:

Vi omtaler bare norskspråklige blogger i Norskbloggen. Godt språk uten for mange trykkfeil er bra.

Innhold:

Pubertale dagboksnotater er ikke nødvendigvis juryens favorittlektyre, ei heller nitide beskrivelser av dine morgenritualer eller hva du spiste til middag i går. Men: Det du skriver er mindre viktig enn måten du skriver det på. Vi er ikke fremmed for tanken om at en velskrevet fjortisblogg kan være mer verdt på Norskbloggen enn en seriøs, klok og innsiktsfull, men dødskjedelig «voksenblogg».

Frekvens:

Blogger hvor de siste postingene er fra september 2002 fanger ikke umiddelbart vår interesse. Gi oss ferskvare.

Fokus:

Hvis bloggen oppgir å handle om et et spesielt tema, gir det ofte pluss i margen. Greier du dessuten å holde fokus på temaet ditt, ligger du enda bedre an.

Originalitet

. Originale krumspring, humor, selvironi, kreativitet - alt dette trekker opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder og merverdi:

Hvis du skriver om noe du leste et sted, så pek til kilden og sørg for at det gir litt ekstra verdi å lese din sak i stedet - eller i tillegg.

Design:

Skjønnheten kommer innenfra, og det er ikke sikkert at fasaden er din sterke side. Det skal ikke tale imot deg, så vi legger ikke all verdens vekt på designet i totalvurderingen.

Tips oss


Neste Norskbloggen kommer mandag om en uke. Tips oss hvis du har noen gode kandidater.