John Legend: «Get Lifted»

Årtusenets beste soul-album!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Legend, «Get Lifted»

(Columbia/Sony BMG)

Ved siden av nu-metal og hip hop, er kanskje soul den musikkformen som har den hyppigste utgivelsesfrekvensen i USA. Kvaliteten på de to førstnevnte er som regel varierende, mens soulen vanligvis (og heldigvis) blir ivaretatt av dyktige musikere og påfølgende solide utgivelser.

Den ferskeste representanten for denne sjangeren har treffende nok tatt kunstnernavnet Legend. Med en musikalsk CV de fleste sannsynligvis ville gjøre opptil flere ulovligheter for å overta, ligger mannen godt ann til å leve opp til navnet sitt.

Kanye West


Som protegé av Kanye West (signet på Wests produksjonsselskap KonMan Entertainment) har Legend de siste årene sunget, spilt med og produsert for Alicia Keys, Lauryn Hill, Mary J. Blige, Talib Kweli, Janet Jackson, Jay-Z, Twista, Dilated People, Eve, Common, Britney Spears (!), Black Eyed Peas og West selv.

Not bad. Not bad at all...

Med en slik skryteliste var det vel bare spørsmål om når Legend skulle få sjansen til å gi ut eget materiale. Nuvel, mannen har tross alt flere uavhengige utgivelser bak seg («John Stephens» (2000), «Live at Jimmy's Uptown» (2001) og «Live at SOB's» fra 2003), men på mange måter kan dette likevel regnes som hans første offisielle utgivelse.

Ypperlig


Rett skal være rett. Sjelden blir man presentert for et så spennende «debutalbum» som det John Legend leverer med «Get Lifted».

Med en hovedingrediens sentrert rundt herlig årgangssoul, har Legend integrert både up- og downtempo låter med nyere Hip hop-rytmer til et resultat som få vil ha problemer med å ta til seg!

Hør på «Let's Get Lifted», «Used To Lov Her», «Number One» med Kanye West og «I Can Change» med Snoop Dogg, og du vil høre hvordan soul skal presenteres i 2005.

Vi kunne egentlig tatt med resten av låtene også, men sitter igjen med den suverene «Alright» for å karakterisere John Legend. Med et utrolig groove, fet rytmebruk og stemmebruk av en annen verden, er man dømt til å få frysninger av mindre!

Dette er rett og slett utrolig solide greier, og det mest imponerende er at mannen unngår de mest åpenbare soul- og R'n'B-fellene som de fleste artistene innenfor denne sjangeren går i.

I motsetning til lignende artister (la oss ikke nevne navn), er dette ikke krampaktig, pompøst eller klisjéfylt, men troverdig gospelinspirert soulmusikk som tar opp arven etter storheter som Marvin Gaye, Curtis Mayfield og Stevie Wonder.

Til hverdag og fest


Et annet interessant aspekt ved «Get Lifted», er at den passer like godt til lytting hjemme i sofaen som til fest. Tittelen i seg selv sier egentlig det meste, da man skal lete lenge etter mer oppløftende musikk enn dette.

Hvis man skal pirke litt i overflaten, klarer Legend kanskje ikke å opprettholde entusiasmen og den fremragende kvaliteten på alle låtene, men det bryr vi oss egentlig lite eller ingenting om.

Bedre enn dette kan det knapt gjøres.

Årets første sekser.

• John Legend heter egentlig John Stephens, men fikk tilnavnet Legend på grunn av at en venn mente han hørtes ut som en old school artist.

John Legend: Hjemmeside

Mer i Magasinet:


Musikk
Plateanmeldelser

Personvernpolicy