En halvmåne til lunsj

Historien om hvordan bakerne reddet Wien fra tyrkerne i 1683 - og hva de gjorde for å feire seieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Croissanten har hentet sin inspirasjon fra den muslimske halvmånen, her i det tyrkiske flagget. Croissanten har hentet sin inspirasjon fra den muslimske halvmånen, her i det tyrkiske flagget.

At krig stort sett er en fryktelig greie, det kan vi godt være enige om. Krig er både unødvendig og teit. Likefullt kan krig også sette nye kulinariske matretter på dagsordenen. For eksempel croissanten.

Hør bare her:

Natten mellom 11. og 12. september 1683
Wien er beleiret av tyrkiske tropper. De 150.000 tyrkerne kontrollerer all trafikk inn og ut av Østerrikes hovedstad, men de klarer ikke trenge gjennom forsvarsverkene.

I et siste forsøk på å innta byen går tyrkerne i gang med å grave tunneler inn under byen i ly av nattemørket.

– Dette vil østerrikerne helt sikkert ikke merke før det er for sent, tenkte nok tyrkerne mens de lo i skjeggene sine. På natten sover jo som kjent de fleste.


Men tyrkerne tok feil. For det var nemlig én yrkesgruppe som ikke sov denne natten i Wien. Og da snakker jeg ikke om frisører eller advokater. Jeg snakker om bakerne. Tyrkerne hadde glemt å regne med bakerne. Bakerne står jo opp lenge før grålysningen og baker sine brød mens det ennå er mørkt og stille ute.

Mye på spill

Det var mye som stod på spill denne skjebnesvangre septembernatten i Wien. Det stolte Habsburgske riket lå an til å bli underlagt islam. Keiser Leopold hadde flyktet, tusenvis av andre med penger og makt hadde gjort det samme. Hæren var svekket, men kjempet hardt.

Dersom tyrkerne klarte å komme inn i byen, var slaget tapt.

Heldigvis var en av Wiens bakere i kjelleren sin for å gjøre klar morgenens bakst denne natten. Og fra tid til annen hørte han rare lyder fra jorda. Mistenkelige bankelyder. Først et stykke unna. Så nærmere, og nærmere.


Vår vesle bakerhelt skjønte at det var noe muffens på ferde. Og som den gode samfunnsborger han var, varslet han hæren om at noe var i ferd med å skje.

Dermed ble tunnelen sprengt og tyrkerne slått tilbake.

Wien ble altså reddet, tyrkerne slått - og det habsburgske riket bestod fortsatt.

Som takk for innsatsen fikk bakerne lov til å finne opp et eget brød for å minnes hendelsen.

De lagde croissanten, som fikk form etter halvmånen i det tyrkiske flagget.


Og slik var det med den saken.

 Slaget som fødte croissanten. Slaget som fødte croissanten.

Slik lager du croissanter


225 g hvetemel
ca 2 ts sukker
1 ts salt
15 g gjær
2,5 dl lunken melk
60 g smør
1 egg

Bland sukker og salt. Gjæren løses opp i litt melk. Ha så i resten av melken og de andre ingrediensene. Bland godt og la heve i 60 minutter.

Elt deigen og ha den på bakebordet. Kjevles ut til 2 cm tykkelse. Smør overflaten inn med smør og brett deigen 3 ganger. Kjevle, smør og brett 4 ganger. Kjevle ut til slutt og skjær ut trekanter som heves på smurt plate i 15-20 minutter.
Stekes så 12-15 minutter ved 275 grader.
(Oppskriften er hentet fra matoppskrift.no)

Tilbakemelding eller tips? Send en epost til sverre@startsiden.no

Personvernpolicy