2005: Revejakt, epleslang og super 3G

Er du nysgjerrig på hvilke teknologiske velsignelser som venter deg i løpet av 2005? Revejakt, epleslang og Super 3G er noen stikkord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Revejakt


 IT-proffene vil ikke på revejakt. IT-proffene vil ikke på revejakt.

Mindre enn to måneder etter lanseringen av Firefox, har den brannfargede reven rasket til seg store markedsandeler fra Microsofts Internet Explorer. Den nye nettleseren er blitt lastet ned mer enn 13 millioner ganger, og veksten fortsetter.

Men tre bokstaver kan bremse Firefox' videre vekst. Trebokstaversforkortelsen FUT står for frykt, usikkerhet og tvil. Selv om Firefox er elsket og hyldet av alle, nøler IT-folk i næringslivet med å gi seg ut på revejakt. Microsoft er dypt inne i næringslivets datasystemer, som har investert store summer i programvare som slett ikke er gratis, slik IE og Firefox er. Disse investeringene er et "bolverk" mot utfordrerne til IE,
påpeker ZDnet i denne artikkelen.

Fremdeles er det også svært mange nettsteder som ikke bryr seg om at det finnes noe annet enn Internet Explorer. Blant de største ignorantene er statlige norske nettsteder, for eksempel Brønnøysundregistrene, hvor brukerne får problemer dersom de registrerer sin bedrift i andre programmer enn Internet Explorer.

Men Mozilla-folket, som står bak Firefox, har noen tricks i ermet. De arbeider aktivt mot nesten 2000 av de største nettstedene for å overbevise dem om at de bør følge web-standarder og ikke ekskludere brukere av andre nettlesere. Tidligere har frivillige gjort denne jobben, men nå ansetter selskapet ansatte som aktivt skal følge opp slike nettsteder, det ene etter det andre.

Epleslang


 Epleslang i år? Epleslang i år?

Der IE angripes av utfordrere som Firefox, Opera og Safari, hamrer den ene etter den andre løs på Apples utrolige markedsandeler i MP3-spillermarkedet. Men Apple holder stand. iPod blir stadig vanskeligere å slå. En av grunnene er den store innovasjonstakten i Apple selv, en annen at alle som lager ekstrautstyr tilpasser seg iPod. Nå har for eksempel bilprodusentene oppdaget at mange av de millioner på millioner iPod-elskende menneskene også kjører bil, og åpner for løsninger som lar dem spille iPod-musikk på bilstereoen.

Slik Internet Explorer er blitt så store at folk ikke "gidder" å bry seg om andre nettlesere, oppstår det et eget marked av produkter rundt iPod. Det blir en selvforsterkende effekt. Jo flere som lager produkter som utvider iPod-opplevelsen, jo mer lukrativt blir det å velge Apple enn de mange konkurrentene, jo mer interessant blir det å lage produkter som utvider iPod-opplevelsen. At det heller ikke er store utslag på pris gjør det heller ikke enklere for utfordrerne.

iPod har gjort mange interessert i hva Apple ellers har å by på. Men når de undersøker hva det koster å bli Mac-eier i stedet for PC-eier, snur de som regel på hælen, tross gode intensjoner. Ting tyder på at Apple tar til vettet på prisingen av sine produkter. Ryktene vil ha det til at det allerede på Macworld Expo i San Francisco i neste uke vil bli presentert en Apple som prismessig konkurrerer med de stadig billigere PC'ene. Etter alt å dømme blir den nye Mac'en til og med billigere enn den dyreste iPod'en.

Super 3G


 Nye generasjon mobilbruker? Nye generasjon mobilbruker?

Du har sikkert hørt om 3G-telefoner. 3G står for tredje generasjon mobiltelefoni.
Telenor åpnet endelig sitt 3G-nett i desember , som den første operatøren i Norge. ( Mandag la de forøvrig ned 1G-nettet.)

Hva gjelder generasjonene av mobiltelefoner og mobilnett, så kan selv en slektsgransker bli forvirret. For lenge før 3G kom, snakket de om to og en halvte generasjon. Hva nå det var? Og nå snakker de om etterfølgeren til 3G, ikke som 4G, men som Super 3G.

Og Super 3G handler ikke om å stå på ski nedover stupbratte alpinbakker mens man snakker i 3G-telefonen, skal vi tro denne artikkelen på BBC News.

Den forteller at Super 3G vil bli ti ganger raskere enn 3G. Det betyr at det blir en konkurrent til dagens bredbåndstjenester.

Dog er det nok ingen grunn til å nøle med å ta det bredbåndsabonnementet du har snust på. Det ventes ikke Super 3G før i 2007, og med Super Trege Telenor og Netcom (STTN) betyr vel det at vi nordboere kanskje kan regne med å bredbånde oss mobilt en gang mellom 2009 og 2012.

Og selv om vi skriver 2005, låter fremdeles de årstallene der som science fiction for meg.

Personvernpolicy