Blodigler suger!

Artikkelen fortsetter under annonsen

I serien om dyr som brukes til litt uvanlige ting er vi kommet til blodiglen. Den blodsugende leddormen har vært i medisinens tjeneste i tusenvis av år!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Blodigler lever i vann og på fuktige steder. Blodigler lever i vann og på fuktige steder.

Blodigler (Hirudo medicinalis) tilhører klassen leddormer og kan bli opptil 15 til 20 cm lange. De lever i ferskvann og spiser hovedsakelig blod fra dyr.

Dersom man går litt over hundre år tilbake i tid

var igler alle legers beste venn. Igler og årelating var løsningen på de fleste medisinske problemer og sykdommer. Kom du til en lege og klaget over hodepine var sjansen stor for at han tok fram en blodigle eller to. Giktpasienter fikk ofte høre at de skulle «ta to igler og ta kontakt i morgen…»

Etter at man oppdaget dispril

, penicillin og andre litt mer sofistikerte behandlingsmetoder og medisiner, ble de ivrige leddormene forkastet som universalmedisin og bare brukt til å kurere en eller annen blåveis eller et sjenerende blåmerke.

 De er nyttige, men strengt tatt ganske ekle! De er nyttige, men strengt tatt ganske ekle!

Men iglene var ikke glemt

, bare misforstått. Det var fortsatt områder de kunne gjøre nytte for seg. Når en blodigle biter seg fast for å suge blod, så skiller den ut et anti-koagulerende stoff som gjør at såret etter en igle kan forsette å blø i 10 timer. I området rundt bittsåret øker også blodgjennomstrømmingen. Iglene er derfor midt i blinken til plastisk og rekonstruerende kirurgi. Ved å plassere blodigler på huden kan man sikre blod til områder og kroppsdeler der blodgjennomstrømmingen er dårlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blodiglene som brukes av kirurger og leger

, er avlet fram og lever i destillert vann. De kan leve lenge i et kjøleskap, og de to viktigste tingene å huske på når det gjelder igler er å ikke utsette dem for varme og klorholdig vann. Det er også viktig å ikke bruke den samme iglen to ganger. En igle som har gjort jobben på en pasient, bedøves først i en løsning med 8% alkohol, for så og plasseres i en løsning med 70% alkohol i fem minutter. Etter på bør den brennes. Så nå vet dere det...

Artige blodiglefakta!


Tidligere saker i serien om dyrekarrierer:

Kanarifugler reddet liv!

Julius - rebell med problemer!

Med tryne for business!

En blodigle har 32 hjerner!

(Vi får gå ut i fra at de er veldig små alle sammen, ellers hadde de vel dominert samfunnet i større grad enn de gjør.)

En blodigle kan suge fem ganger sin egen vekt i blod.

(Når den har gjort det så faller den av.)

Første gang en blodigle ble brukt som legemiddel var for 3000 år siden.

(Sannsynligvis i India.)

De første «kirurgene» som brukte igler var egentlig barberere.

(De pleide å henge bandasjer på en stokk utenfor barbersalongen. Det er derfor barbersalonger rundt omkring i verden ofte har en rød og hvit snurreting utenfor.)

Blodiglens nærmeste slektning er meitemarken.

(Men jeg tror ikke du får to blodigler om du deler den i to.)