Oljekatastrofer- Ingen garanti mot storulykke i Norge

Følsomt utenfor Lofoten: Heller ikke Ap-statsråd Hanne Bjurstrøm kan garantere mot oljekatastrofe. Foto: Scanpix
Følsomt utenfor Lofoten: Heller ikke Ap-statsråd Hanne Bjurstrøm kan garantere mot oljekatastrofe. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå bekrefter også en Ap-minister at det ikke er noen garanti ved oljeboring utenfor Lofoten mot en oljekatastrofe som den i Mexicogolfen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen?

* Regjeringen fikk 15. april ekspertråd om mulige miljøvirkninger av den framtidige forvaltningen av Lofoten og Vesterålen.

* Rådene sendes på høring og vil sammen med reaksjonene danne grunnlaget for den reviderte forvaltningsplanen som Stortinget får i løpet av året.

* Utvinning eller vern av de fiskerike områdene er regjeringens vanskeligste sak og har sprengkraft i seg til å velte trepartisamarbeidet. SV godtar ikke annet enn permanent vern og motsetter seg en konsekvensanalyse etter fasen med innhenting av kunnskap.

* Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling, og statsminister Jens Stoltenberg sier at all kunnskap skal på bordet før det fattes noe vedtak.

* Det er trolig flertall på Stortinget for forsiktig utvinning av de lovende områdene Nordland VI og VII og Troms II. Derfor er det viktig for SV å få stanset saken i regjering.

* Motstanderne frykter at en konsekvensanalyse vil føre til åpning. En analyse vil ta mange år å gjennomføre. (©NTB)

(ABC Nyheter): Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Arbeiderpartiet) bekreftet i Stortinget mandag kveld at også Norge kan oppleve en oljekatastrofe lik den pågående i Mexicogolfen.

- Det er viktig å erkjenne at man aldri kan garantere at en storulykke ikke kan oppstå.

Det sa Bjurstrøm i en interpellasjonsdebatt reist av KrF-leder Dagfinn Høybråten - kvelden før tre statsråder i dag deltar på en stor høring om oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Les også: – Ulykke kan gi oljesøl fra Bodø til Tromsø

Til nå har det i hovedsak vært SV av regjeringspartiene som har advart mot slike utsikter - ikke minst i forhold til diskusjonen om de fiskerike områdene i Barentshavet og utenfor Lofoten.

Følg debatten i Svolvær her.

Forebygging først

Bjurstrøm understreker imidlertid at hovedfokuset i spørsmålet om Norge er rustet til å håndtere en oljekatastrofe, må være å forebygge en slik katastrofe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at myndighetene følger utviklingen i Mexicogolfen nøye, for å lære mest mulig.

- Det vil bli igangsatt et eget samordnet myndighetsarbeid for oppfølging av ulykken i Mexicogolfen i forbindelse med oppdateringen av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, sa hun til Stortinget.

Hvordan er vi rustet?

Utgangspunktet for debatten i Stortinget, var Dagfinn Høybråtens spørsmål om hvordan Norge er rustet til å håndtere en oljekatastrofe, og hva vi kan lære av katastrofen utenfor kysten av USA, der det daglig renner ut 5000-25.000 fat olje rett i havet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Selv de største teknologioptimistene har fått noe å tenke på etter ulykken i Moxicogolfen. De som kjemper for en rask åpning for oljeleting i våre mest sårbare kystnære gyteområder for fisk, har en tøff jobb foran seg etter det som har skjedd, sa Høybråten i debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mindre olje enn antatt.

Tre kjappe på Gullfaks

Høybråten påpekte også at parallelt med og i skyggen av ulykken i Mexicogolfen, ble Gullfaks C-plattformen evakuert 19. mai på grunn av fare for gassutblåsing.

- Det tok Statoil en uke å få kontroll over trykksituasjonen i brønnen. Dette er det tredje tilfellet av alvorlige hendelser på under et halvt år ved Gullfaks C-plattformen, sa Høybråten.

Rokker ikke Høyre

Partiet Høyre rammes ikke av Høybråtens spådom om at trøbbel for dem som ivrer for rask åpning utenfor Lofoten.

Ifølge deres stortingsrepresentant Siri A. Meling er ulykken i Mexicogolfen en påminnelse om at all aktivitet er forbundet med risiko, men at den største risikoen utenfor Lofoten er skipstrafikken.

- I Norge har vi andre krav, sa Meling om tekniske sikringskrav til oljeinstallasjoner.

Hun viser til at Det Norske Veritas har gjennomgått 23 hendelser i Mexicogolfen de siste 20 årene, og konkluderte med at de fleste ikke kunne skjedd i Norge.

- Høyre mener vi kan balansere en bærekraftig olje- og gassvirksomhet mot miljøhensyn, fiskeriinteresser og reiseliv, slo Meling fast.