Slik har de fått sykefraværet til å stupe

TETT OPPFØLGING: Siren Vetnes Johannessen er prosjektleder i Mandal kommune, som gjennom to ulike prosjekter med fokus på nærvær og tillit, har redusert sykefraværet blant kommunalt ansatte fra 9,5 prosent i 2003 til 5,8 prosent i 2008. Her trener Johannessen yoga sammen med langtidssykemeldte i kommunen. (Foto: Øyvind Skogmo)
TETT OPPFØLGING: Siren Vetnes Johannessen er prosjektleder i Mandal kommune, som gjennom to ulike prosjekter med fokus på nærvær og tillit, har redusert sykefraværet blant kommunalt ansatte fra 9,5 prosent i 2003 til 5,8 prosent i 2008. Her trener Johannessen yoga sammen med langtidssykemeldte i kommunen. (Foto: Øyvind Skogmo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKommune-Norge sliter med høyt sykefravær. I Mandal kommune har man redusert fraværet fra 9,5 til 5,8 prosent på fem år, blant annet ved å la de ansatte «sykemelde» seg selv i inntil ett år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken

Tidligere denne uken varslet Jens Stoltenberg endringer i sykelønnsordningen i en tale til LO-toppene. Han foreslo blant annet:

- Normert sykemelding: Det vil si at hver enkelt diagnose får et fast antall sykemeldingsdager - i stedet for at legene skal vurdere hvert tilfelle individuelt.

- Aktivitetskrav til den sykemeldte: At de som kan skal delta litt i stedet for å være helt borte fra jobb.

- Arbeidsgiver tar større del av regningen: I dag betaler arbeidsgiver de første 16 dagene, deretter tar staten regningen. Til gjengjeld skal arbeidsgiver kompenseres på andre måter, for eksempel med redusert arbeidsgiver avgift.

- Andre leger enn fastlegen skal avgjøre om en person skal sykemeldes.

Slik gjør de det i Mandal kommune:

Kommunene ligger på sykefraværstoppen i Norge.

I 2003 hadde Mandal kommune et sykefravær på 9,5 prosent blant de kommunalt ansatte.

Gjennom Nærværsprosjektet som gikk fram til 2007 klarte de å redusere fraværet til 6,8 prosent.

I 2007 fikk kommunen tillatelse fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til å sidestille egenmeldinger med sykemeldinger fra legen.

De ansatte i kommunen fikk dermed lov til å egenmelde seg i inntil 365 dager.

De ansatte melder fraværet inn i et spesiallaget dataprogram, og følges opp tett fra ledelsen.

Dette er bare ett av mange tiltak i Tillitsprosjektet som skal vare frem til 2011.

Fra 2007 til 2008 reduserte Mandal kommune fravære ytterligere til 5,8 prosent.

Hittil i 2009 har sykefraværet gått opp noe, men dette har samsvar med økt sykelighet i befolkningen.

I tillegg til at fraværet har gått ned, har de gjennom prosjektene oppnådd økt tillit, større grad av dialog mellom ledere og ansatte og at legene har mer tid til å være leger og behandle sykdom.

Prosjektleder Siren Vetnes Johannessen er nominert til Kommuneprofilen 2009, som deles ut årlig av
Kommunal rapport.

(ABC Nyheter): Norge har det høyeste sykefraværet i Europa, og kostnadene til sykelønn øker stadig. Tidligere denne uken kom det frem at Stoltenberg-regjeringen vil gi en større del av regningen til arbeidsgiverne.

Med et sykefravær på 9,8 prosent ligger kommune-Norge på fraværstoppen.

En av kommunene som lenge slet med høyt fravær blant sine om lag 1200 ansatte, er Mandal kommune.

- I 2003 var «vi» så syke og uføre at noe måtte gjøres. Sykefraværet var på 9,5 prosent og den reelle pensjoneringsalderen var på 52,16 år, sier en av hjernene bak de siste års suksess i kommunen, Siren Vetnes Johannessen, til ABC Nyheter.

Nærvær, ikke fravær

I stedet for å fokusere på fraværet, valgte kommunen å snu på flisa og fokusere på nærværet.

- Tiltaket ble da Nærværsprosjektet hvor jeg var prosjektleder. Vi jobbet frem rutiner for oppfølging, trening for ansatte med muskel- og skjellettlidelser, rehabiliteringsreiser til IGALO i Montenegro, jobbrotasjon, renholdsprosjekter, arbeidsmiljøprosjekter, lederopplæring, arbeidsmiljøpris og mye mer, sier Johannessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da dette prosjektet ble avsluttet i 2007 hadde kommunen oppnådd å redusere sykefraværet til 6,8 prosent.

- Omgjort i arbeidstimer var vi over 50.000 timer friskere, sier Johannessen.

Men kommunen ga seg ikke der. I 2007 fikk Mandal tillatelse fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til å sidestille egenmelding med sykemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette innebar at de ansatte i kommunen, som de eneste ansatte i landet, kunne egenmelde seg i inntil ett år uten å gå til lege.

- Vi har i lang tid sett at legene sykemelder i forhold til et datostyrt fravær – de gir friskmelding på mandager, tirsdag etter påske og pinse eller den 1. i hver måned.

- Vi synes fraværet skal være behovsstyrt, det vil si at vi tenker som når ungene våre er syke, blir du frisk så går du på skole eller jobb, sier Johannessen.

Ikke redd for misbruk

I tillegg trekker hun frem dette med tillitt til at de ansatte ikke utnytter sykefraværsordningen og er borte fra jobben uten at de faktisk er syke. Prosjektet som hun nå er prosjektleder for, heter nettopp Tillitsprosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis noen virkelig vil misbruke ordningen så kan de like gjerne gjøre det med en sykemelding fra legen, mener Johannessen.

Ved alle arbeidsplasser kan arbeidstakerne bruke egenmelding i tre dager – ved bedrifter som er tilknyttet Inkluderende arbeidsliv-avtalen, er det åtte dager egenmelding som gjelder.

- Når starter tilliten og når slutter den, spør Johannessen.

- Kristiansand kommune har 50 egenmeldingsdager, hvorfor 50, tenkte vi. Er tilliten større på 49. dag enn på 51. dag? Hvorfor ikke bli den første kommunen i Norge som tester ut 365 dager - tenkte vi?

- Vi søkte Arbeids- og inkluderingsdepartementet alt i 2005 og etter vel 1,5-2 år fikk vi ja, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskeligere å redusere det «syke sykefraværet»

Også Tillitsprosjektet har så langt gitt gode resultater i Mandal kommune.

I 2008 endte man med et fravær på 5,8 prosent. Målet for året var å komme ned i seks prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men det er langt enklere å redusere et fravær fra 9,5 prosent til 6,8 prosent, enn fra 6,8 prosent til 6 prosent fordi det da begynner å bli det «syke sykefraværet», sier Siren Vetnes Johannessen.

- Det er det fraværet hvor sykdommen gjør det åpenbart at du er syk og ikke i stand til å jobbe, for eksempel 40 i feber, sterk diaré, migreneanfall eller kreftpasienter med nylig stråling, utdyper hun.

Håper andre vil forsøke

Ifølge Johannessen har fraværet økt noe hittil i 2009, men dette kan forklares med økt sykelighet i befolkningen i perioden, og hun er ikke bekymret.

I 2007 ble Mandal plukket ut som én av tolv innsatskommuner mot sykefravær i Kvalitetskommuneprogrammet. Som rådgiver i programmet har Johannessen reist rundt til forskjellige kommuner og holdt foredrag om Mandals fraværsprosjekter.

Ifølge Johannessen vurderer andre nå å følge i kommunens fotspor, men de kommunene som ABC Nyheter har vært i kontakt med ønsker ikke å uttale seg om planene fordi ingen ting ennå er avgjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg håper svært sterkt at noen andre, private eller offentlige, ønsker å forsøke et lignende prosjekt slik at vi får noen å samarbeid med og sammenligne oss med . Forskningsmessig ville dette være svært interessant, sier Johannessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bredt fokus

Hun understreker at 365 dager egenmelding langt ifra er det eneste tiltaket i Tillitsprosjektet.

- Vi har nå et underprosjekt «OPP OG UT!» for langtidssyke hvor fokuset er på blant annet avspenning, yoga, qigong, kosthold, foredrag om «sjef i eget liv», valg, svømming og stavgang.

Videre fokuseres det blant annet på ansatte som presser seg for mye og stadig må gi tapt på grunn av sykdom og på unge arbeidstakers fravær, forklarer Johannesen.

- Vi mener å ha lykkes fordi vi har voksne, oppegående ansatte som vil jobbe og som føler ansvar for sin jobb. Vi har dyktige ledere som er tydelige og som er blitt veldig flinke til å følge opp syke ansatte.

- Likevel er prosjektet bare midtveis, vi vet jo ikke om vi virkelig har lykkes, men noen må jo forsøke. Det vi vet er at vi ikke ønsker et fravær på 10 prosent, sier Siren Vetnes Johannessen til ABC Nyheter.