Ikke-vestlige menn anmeldt i 16 av 17 voldtektssaker

Artikkelen fortsetter under annonsen

<p17 av 18 menn som er anmeldt i forbindelse med 17 overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk i Stavanger de siste to årene, har ikke-vestlig bakgrunn.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Stavanger har i løpet av 2008 og hittil i år mottatt anmeldelser av 18 menn for overfallsvoldtekter eller forsøk på overfallsvoldtekt, medregnet de seks såkalte taxivoldtektene, skriver Stavanger Aftenblad.

I alle disse sakene er bare en av de anmeldte etnisk norsk.

Politioverbetjent Tor Erik Riska Thorsen i Rogaland politidistrikt er spesialist på etterforskning av seksuelle overgrep. Han mener forklaringen er enkel på at ikke-vestlige menn er overrepresentert på statistikken: Urgammelt kvinnesyn og lite åpenhet om seksualitet.

Mange av innvandrerne i Rogaland kommer fra utkantstrøk hvor et forhistorisk kvinnesyn lever godt, forklarer Thorsen. Dette synet tar menn med seg til andre land.

– Når en lettkledd, beruset kvinne setter seg alene inn i en taxi, har hun i utgangspunktet syndet allerede. En muslimsk kvinne kan ikke gjøre det. De som overfalt og voldtok kvinner på gata, har ment at de har vært i sin fulle rett. De har sett en beruset kvinne uten følge. Hun blir da regnet som fritt vilt i noen muslimske miljøer. Og etter egen oppfatning har mennene en forestilling om at kvinnene ikke har noen verdi som vitne i en straffesak, sier Thorsen. (©NTB)


Rettet feil. Det er 17 saker med 18 menn.