– Kan være slutt for Eide i Afghanistan

FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, mener han sitter trygt i jobben. Foto: Erlend Aas / Scanpix
FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, mener han sitter trygt i jobben. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKai Eide kan være på vei ut av jobben som FNs spesialutsending i Afghanistan, mener Afghanistan-ekspert. Men Eide avfeier spekulasjonene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kai Eide

* FNs spesialutsending til Afghanistan siden mars 2008.

* Norsk NATO-ambassadør fra 2002 til 2006.

* Lang erfaring fra FN-arbeid, blant annet som FNs generalsekretær Kofi Annans spesialutsending til Bosnia (1997 til 1998) og Kosovo (2004 og 2005).

* Norges ambassadør til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) fra 1998 til 2002, ambassadør ved en rekke norske utenriksstasjoner og statssekretær ved Statsministerens kontor i årene 1989–1990. (©NTB)

– Jeg føler meg trygg. Jeg har full oppslutning i det internasjonale samfunnet, sier Eide på spørsmål fra NTB.

Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken ved Norsk institutt for fredsforskning (PRIO) er imidlertid mindre sikker på saken.

– Jeg tror at Kai Eides periode går mot slutten, sier han. Eide har vært FNs spesialutsending i Afghanistan siden mars i fjor.

Harpviken viser til at det har dannet seg et bilde av at Eide har mye av skylden for at presidentvalget ble en katastrofe. I tillegg tyder mye på at Eides nære forhold til afghanske myndigheter er blitt atskillig kjøligere den siste tiden, mener han.

Skyteskive

Eide har blant annet gått kraftig ut mot korrupsjon og maktmisbruk i Afghanistan. Fredag ga han president Hamid Karzai klar beskjed om at det verken er plass til korrupsjon, krigsherrer eller maktgrådige personer i den nye regjeringen. Eide truet med at det internasjonale engasjementet vil bli svekket dersom ukulturen fortsetter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag slo Karzai tilbake og beskyldte Eide for utidig innblanding i landets affærer.

– Eide er blitt skyteskive for Karzais frustrasjoner over kritikken fra det internasjonale samfunnet. Dermed er en av Eides fremste kvaliteter falt bort, mener Harpviken.

Dilemma

Andre forskere NTB har snakket med, er ikke like kategoriske.

– Jeg har hørt det bli sagt, men dette er et veldig åpent spørsmål, sier seniorforsker Stina Torjesen ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eide er i en klemme mellom å stå på kravene fra verdenssamfunnet og vise respekt for afghanske myndigheters egne interesser, mener hun.

– Alle slike fredsoperasjoner har dette dilemmaet i seg. Det kan bety at man må svelge noen kameler.

Hennes NUPI-kollega Laila Bokhari mener det kan ha festet seg et inntrykk av at Eide var for servil overfor afghanske myndigheter – særlig da det omfattende valgfusket ble avslørt under valgprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men han har kommet seg litt i etterkant. Jeg er ikke sikker på om hans dager er talte, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, møtte pressen i Oslo mandag. Eide avfeier spekulasjonene om at han er på vei ut av jobben. Foto: Erlend Aas / ScanpixUtenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, møtte pressen i Oslo mandag. Eide avfeier spekulasjonene om at han er på vei ut av jobben. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Går for tregt

Selv beskriver Eide, som er på snarvisitt i Norge, samarbeidsklimaet mellom FN og afghanske myndigheter som «helt utmerket».

– Den kritikken som er kommet, var forutsigbar. Det jeg har sagt, er at legitimiteten til den nye regjeringen i stor grad kommer til å avhenge av hvordan regjeringen blir satt sammen. Man må få inn flere reformorienterte, kompetente politikere, sa Eide da han møtte pressen mandag.

– Har du tro på at korrupsjonen kommer til å gå ned de neste årene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det tror jeg ganske sikkert. Det er et fenomen man nå tar mer alvorlig fra både afghansk og internasjonal side, og i det siste er flere korrupsjonsbander avslørt. Vi gjør framskritt, men det går for langsomt, sier Eide, som også er kritisk til hvordan bistanden til Afghanistan blir organisert.

Omgjøre bistand

– Vi har brukt altfor mye tid på å bygge våre egne parallelle institusjoner og strukturer. Det må vi komme bort fra, vi må bidra til å bygge opp de afghanske institusjonene, sier han.

– I årene som kommer, må vi selvfølgelig regne med at bistanden vil gå ned. Da må vi ha bygget opp en afghansk økonomi som kan fungere på egen hånd. Det har vi brukt altfor lite krefter på, fremholder Eide. (©NTB)