Mye gjenstår før avtale

Målet om en klimaavtale er fremdeles langt unna. Foto: Colourbox.com.
Målet om en klimaavtale er fremdeles langt unna. Foto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFNs klimaforhandlinger i Barcelona: Mye gjenstår før verdens land kan bli enige om en ny klimaavtale i København.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hanne Bjurstrøm. Foto: Natur og miljø.Hanne Bjurstrøm. Foto: Natur og miljø.

Det sier den norske forhandlingslederen Hanne Bjurstrøm idet klimaforhandlingene i Barcelona går mot slutten. FNs klimasjef Yvo de Boer er imidlertid fortsatt optimist.

Heller ikke i Barcelona kom det lenge etterlengtede gjennombruddet i de internasjonale klimaforhandlingene. Den norske forhandlingslederen forteller at man sitter igjen med mye av det samme som man gjorde på møtet i Bangkok i september, bare med et noe kortere forslag til avtaletekst.

Dramatisk start

Konferansen fikk en dramatisk start i begynnelsen av uken, da gruppen av afrikanske land truet med å trekke seg fra forhandlingene (les mer her og her). De siste dagene har man diskutert om man skal presse på for å få en juridisk bindende klimaavtale i København, eller være fornøyd med en politisk avtale som senere skal utvikles til en juridisk avtale. Flere aktører, blant andre u-landsgruppen G77, ønsker en juridisk avtale om utslippskutt på plass så snart som mulig. USA og Storbritannia har imidlertid meldt at en slik klimaavtale i København er nærmest utenkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Link til The Guardian (engelsk)

Kjemper for bindende avtale

Gapet mellom rike og fattige land virker å være minst like stort som tidligere. Den norske forhandlingslederen, kommende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, sier til ABC Nyheter at man ikke må se på en politisk avtale som et ensidig nederlag i denne prosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

-- Man må ikke overdramatisere. En politisk beslutning som har alle de viktige elementene i seg kan være et viktig steg på veien. Likevel kjemper Norge fortsatt for en juridisk bindende avtale i København, sier Bjurstrøm.

På Nordisk Råds møte nylig sa imidlertid statsminister Jens Stoltenberg og andre nordiske statsministre at det ikke lenger ser realistisk ut å få til dette.

Les også: Øystater hudfletter Norges og EUs klimapolitikk

Mangler mye

Hanne Bjurstrøm sier at når det gjelder skog, teknologi og skipsfart har det skjedd mye i diskusjonene i Barcelona. Utkastet til forhandlingstekst har blitt kortere, og er på riktig spor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-- Men på mange av de andre tekstene er man ikke der i det hele tatt. Det mangler mye på flere plan i forhandlingene, sier Bjurstrøm.

Hun framholder at fram mot København må reduksjoner av dagens utslipp høyere opp på agendaen.

Forventer klare mål

FNs klimasjef Yvo de Boer er imidlertid positiv.

-- Jeg mener fortsatt det er fullt mulig å komme opp med klare utslippsmål i København, samt en klar avtale om reduksjon av utslippene. Det vi kan trenge mer tid til, er å få dette overført til en internasjonal, juridisk bindende avtale. Mandatet for å utarbeide en slik avtale må gis på møtet i København, sier de Boer.

Han forventer fortsatt at møtet i København vil spikre alle hovedelementene i en ny, verdensomspennende klimaavtale.

Dramatisk

-- Møtet i Barcelona har vært mer dramatisk enn mange av de tidligere møtene dette året. Det er frustrasjon over hva som kommer ut av dette møtet, sier Bjurstrøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I etterkant av Afrikas aksjon tirsdag denne uken ble det spekulert i om de rike landene hadde utøvd press mot u-landene. Lederen for G77-gruppen, Lumumba Stanislaus-Kaw Di-Aping fra Sudan avkreftet ikke at det hadde skjedd på en pressekonferanse onsdag.
EU på sin side var fornøyde med at forhandlingene ble tatt opp igjen og Anders Turesson, Sveriges sjefsforhandler, sa at det pågikk diskusjoner flere steder.

-- De uenighetene man hadde på tirsdag ser ut til å være over. Vi har ingen tid å miste lenger, og vi må fortsette diskusjonene på alle fronter, sa Turesson.

Bjurstrøm sier at man kan ha forståelse for at Afrika-gruppen ikke synes de rike landenes forpliktelser er gode nok.

-- Men det er ikke konstruktivt å bryte forhandlingene, sier hun.

God prosess videre

Bjurstrøm sier at det nå er viktig å få en god prosess fram mot København.

Artikkelen fortsetter under annonsen

--Det spekuleres masse nå, og det er ingen som sitter med svar på hva utkommet av forhandlingene vil bli.

Mange har vært overrasket over at flere aktører den siste måneden har begynt å si høyt at man ikke får en juridisk bindende avtale i København.

-- Det har ikke skjedd noe spesielt det siste halve året. Det har tatt for lang tid med forhandlingene, og vi får lite progresjon, sier hun.