«Ingen Glasnost når det gjelder Berlin»

En av de avgraderte mappene i UDs arkiv. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter
En av de avgraderte mappene i UDs arkiv. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHer er utdrag fra UD-dokumentene som omhandler Gro Harlem Brundtland og Johan Jørgen Holsts planlagte besøk i DDR.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både forsvarsminister Johan Jørgen Holst og statsminister Gro Harlem Brundtland hadde i 1989 takket ja til å besøke Erich Honeckers DDR. Det fremkommer av frigitte dokumenter i Utenriksdepartementets arkiv.

I artikkelen Da UD stanset forsvarsministeren dokumenterer ABC Nyheter hvordan utenriksminister Thorvald Stoltenberg bremset daværende forsvarsminister Johan Jørgen Holst. I denne saken kan du lese dokumentasjonen på hva som foregikk i kulissene for 20 år siden:

Notat til utenriksråden før samtale med DDRs ambassadør, datert 26. januar 1989:

«Statsminister Gro Harlem Brundtland har akseptert en invitasjon fra generalsekretær Erich Honecker om å avlegge offisielt besøk i DDR. Invitasjonen er besvart positivt. Statsministerens kontor har fremholdt at besøket neppe vil finne sted før Stortingsvalget».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme gjentas i andre dokumenter i løpet av året, senest sommeren 1989.

Og angående Holsts planlagte besøk:

3. februar 1989. I et fortrolig referat fra møte mellom forsvarsminister Johan Jørgen Holst og DDRs ambassadør Gerhard Waschewski samme dag framkommer det at Holst takker ja til å besøke DDR og «diskutere alle aktuelle spørsmål» med den øst-tyske forsvarsministeren.

Dette oversendes UD den 6. februar. Departementet reagerer. I en håndskrevet påregning fra saksbehandler ved 3. politiske kontor i UD fra 14. februar 1989 heter det:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«...fremgår at forsvarsministeren overfor DDRs ambassadør har bekreftet at han aksepterer innbydelsen fra den øst-tyske forsvarsminister Kessler om å besøke DDR. Et slikt besøk vil - slik Kontoret tidligere har pekt på - bli det første av en NATO-forsvarsminister til DDR. Det vil nødvendigvis aktualisere alle de spørsmål som går på Berlins status - inklusive det vestlige syn om at DDR ikke har rett til militært nærvær i Berlin. Man må videre regne med at et slikt besøk kan bli møtt med spørsmål fra alliert hold - ikke minst fra de tre vestmakter som er part til Berlin-avtalen av 1971 - dvs USA, Storbritannia og Frankrike».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og videre:

«da man fra østtysk side første gang fremmet invitasjonen til forsvarsministeren - (ultimo november 1988 under et østtysk parlamentarikerbesøk) - ble Kontoret gjort oppmerksom på at et slikt besøk ikke var aktuelt. På et direkte spørsmål fra den herværende vest-tyske ambassade om et norsk forsvarsministerbesøk i DDR var på tale, ble det derfor svart benektende - jfr. kopi av notat av 22.12.88. Kontoret vil se det som viktig - ikke minst i forhold til allierte - at saken blir avklart og de nødvendige presiseringer gitt».

14 dager senere - den 17. februar - reagerer lederen for politisk avdeling, ekspedisjonssjef Ole Peter Kolby:

«Jeg finner det uheldig at forsvarsministeren besøker DDR, jfr. 3. Pols påtegning. Det vil være ønskelig om umin (utenriksministeren, red.anm.) oppfordrer Forsvarsmin 'ikke å finne plass i sin kalender'. Det finnes ingen Glasnost når det gjelder Berlin».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær Helga Hernes føyer til «Enig».

Og allerede samme dag har utenriksminister Thorvald Stoltenberg stoppet besøket og skriver på notatet:

«Forsvarsministeren har jeg snakket med. Han er enig i UD's vurdering».

Den 25. februar 1989 settes sluttstrek:

«Kopi av denne side med påtegninger sendes t.o.: Amb Berlin, Bonn, mil.misjon Berlin, NATO-deleg, Pol. avd 3 5 pol.ktr».